Sağlık

Çölyak Hastalığı

Çölyak Hastalığı yazımızda çölyak hastalığının ne olduğu, tanısının nasıl konduğu, tedavisinin nasıl olduğu ve çölyak hastaları hangi yiyeceklere dikkat etmeli hakkında yazdık.

Gluten Alerjisi
Ekmek-Gluten Alerjisi

Çölyak Hastalığı Tanısının Konması

Çölyak hastalığının ülkemizde görülme sıklığı 1000/10 dur. Bu oranının insanların çölyak hastası olduğunu keşfetmeye başlayacağı zamanlar daha da artmaya başlayacağı belirtilmektedir. İnsanlar çölyak hastası belirtileriyle doktora başvurduğunda, doktorların çölyak teşhisi koyması gerekir, başka türlü hastalıklarla karıştırılmaması önemli bir konudur. Yetişkinler doktora gittiği zaman bazen çölyak tanısı konulamayabiliyor, farklı bulguların ortaya çıkması bunda etkili olmaktadır. Çocuklarda çölyak tanısı daha kolay koyulabilmektedir. Çölyak hastası tanısı koyulan hasta sayısının 10 katı kadar çölyak hastası olduğu belirtilmektedir.

Çölyak Hastalığı-Çölyak Ürünleri

Çölyak Hastalığı Nedir?

Çölyak hastalığı, genetik yatkınlığı olan kişilerde, buğday, arpa, yulaf, çavdarın yapısında bulunan glutene bağlı olarak gelişen immün sistemin (bağışıklık sistemi) tepki vermesiyle ince bağırsakta hasar oluşmasıdır. İnce bağırsakta oluşan hasar ile besinlerin emilimi eksik gerçekleşmektedir. Buna bağlı olarak da vücutta eksiklikler görülür. İnce bağırsağın vücudumuzun işleyişi bakımından çok büyük önemi vardır. Tüm besinler burada vücuda geçtiği için güç kaynağımız olmaktadır. Buradaki işlevsellik vücut yapısını kötü etkilemektedir.

Çölyak Hastalığı Belirtileri
İnce Bağırsak

Çölyak Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Kansızlık ve demir eksikliğine neden olmaktadır. Hasarın büyük olmasına bağlı olarak ise ishal, büyüme gelişme geriliği, bulantı, kusma, midede şişkinlik ve karın ağrısı gibi şikayetler olmaktadır. Kişi glutenli gıdalar yediğinde birkaç saat içerisinde bu belirtiler gözlenmektedir. Gluteni hayatından çıkaran hastalar rahat etmektedir. İnce bağırsağı etkileme oranına göre çölyak hastalığının oranı artmaktadır. Genellikle mideden sonra gelen ince bağırsak bölümünde gluten toleransı oluşmaktadır. Çölyak hastası olan kişi devlet tarafından 108.75 TL aylık destek almaktadır. Çölyak tanısı konan hasta doktorun ona vermiş olduğu tavsiyeler ile sağlıklı bir yaşam sürebilmektedir. Çölyak kesin teşhisi birkaç kan tahlili ve ince bağırsağa biyopsi yapılarak koyulabilmektedir. Endoskopi yapılarak kesin tanı koyulur. Kişi hastalığına teşhis koyulması için dahiliye bölümüne gitmesi gerekiyor. Oradan da sizi Gastroenteroloji uzmanına yönlendirirler.

Çölyak Hastalığı

Çölyak Hastalığında Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

Çölyak hastası olan kişiler tedavi olduktan sonra artık glutensiz gıdalar almak zorundadırlar. Gluten içeren hiçbir gıdayı tüketmemeleri gerekiyor. Gluten içeren gıdaların alınması ince bağırsağa tekrardan zarar verir ve hastalıkların hatta kanserin oluşmasına neden olur. Yeni bir beslenme düzeni ile kişi hayatına devam etmelidir. Çölyak hastası olan kişi, almış olduğu ürünlerin içeriğine bakarak glutensiz olmasına dikkat etmelidir. Mesela küp şeker unlu bir gıda değildir fakat şekeri yapıştırmak için gluten kullanılmıştır. Küp şekeri çölyak hastası kullanamaz. Alınana her gıdanın içeriğine bakılması hastalığın ilerlememesi açısından çok önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir