Çocuk GelişimiSağlıkYaşam

Çocuklarda Sofra Adabının Geliştirilmesi

Çocuklarda Sofra Adabının Geliştirilmesi yazımızda çocukların 9.aydan itibaren aileyle birlikte sofrada yemek yemesi gerektiğini, teknolojik aletlerin 2 yaşına kadar çocuklardan uzak tutulmasını, yemek verme sürecinin yarım saati geçmemesini ve annenin sevmediği gıdaları çocuğunun da sevmeme ihtimali olduğunu yazdık.

Çocuklarda Sofra Adabının Geliştirilmesi Başlangıcı

Çocuklarda 4 yaş yemek yeme adabının yeniden yapılandırılması için geç bir yaştır. Çocuklarda sofra adabının başlaması 9.aydır. Bebek 9 aylık olduğu zaman aile sofrasına oturtulmalıdır. Çocuğun önüne tabağı koyulmalıdır. Çocuk tabağında bulunan yemekleri almak için hareket ediyorsa buna izin verilmelidir. Bebeğin parmakları arasına lokmayı alması 8 aylıkken yaşanmaktadır. 9.aydan itibaren çocuklar serbest bırakıldıklarında istediklerini yapsınlar. Çocuğun aileyle birlikte sofraya katılması önemlidir. Eğer çocuğa sofra alışkanlığı verilmezse bunun yerine teknolojik cihazlarla yemek yedirilirse, bu çocukta sofra adabı gelişmez. Sofra adabı gelişmeyen çocukta da beslenme alışkanlığı gelişmez. Çocuğun dikkati yemekte değil, ilgilendiği ekrandadır.

1970'li Yıllarda Amerika'da TV

Teknolojik Aletler 2 Yol Boyunca Çocuktan Uzak Tutulmalı

Televizyon, bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlar çocuklara 2 yaşına kadar verilmemelidir. Ne kadar eğitici olursa olsun teknolojik cihazlar 2 yaşından önce çocuklara verilmemelidir. Çocuk doğumda çok ciddi bir nörolojik performans ile doğmaktadır. Çocuğun sinir sistemi beynin gelişmesi için, zekanın gelişmesi için uygun bir ortamda doğuyor. Bebek dünyaya geldikten sonra annenin konuşması, annenin sesi, annenin kucağı, annenin bebeğini okşaması sinir sisteminin gelişmesinde çok önemli bir paya sahiptir. Çocuk televizyonun karşısına oturtulduğu zaman beyin hücreleri arasındaki bağlantılar hızlı bir şekilde ölmeye başlar. Çocuğun performansının iyi olması için 2 yıl boyunca televizyonu açmayın. Çocuk televizyonsuz yemek yemiyorsa bırakın yemek yemesin. Çocuk doktoru anneye başka yemek yedirme metotlarını gösterecektir.

Çocuklarda Pütürlü Gıdaya Geçme

Yarım Saat İçinde Yemek Süreci Bitirilmeli

Yemekleri süslü vermek çocuğun ilgisini artıracaktır. Çocuklara öğün aralarında hiçbir şey verilmemelidir. Çocuk sofraya oturduğu zaman ilk 15 dakika da yemeğe başlaması gerekir. Yarım saat içinde ise yemeğin bitirilmesi gerekmektedir. Çocuğun yedirilmesi ne kadar uzarsa çocuğun tokluk hissi o kadar çok artacaktır. Bu da yemek yedirmenin saatler almasına neden olacaktır. Çocuklar yarım saat içinde yemek sürecinin bittiğini bilecektir. Eğer çocuk yemeğin şeklini beğenmiyorsa, güzel şekiller yaparak onu eğlendirecek şeyler koymak yemesini sağlayacaktır.

Annelerin “sofrada iştahsız çocuğum var” psikolojisini kırması lazım. Anne ne kadar stresli ve gergin olursa, bu durum çocuğa da yansımaktadır. Çocuklar her şeyi algılayacak kapasitededir. Anne çocuğuna örnek olmalıdır. Anne kendisinin sevmediği şeyleri çocuğuna vermesi de zorluk yaşayacaktır. Hatta anne gebe iken sevdiği yiyecekler ve sevmediği yiyecekler, çocuğu doğduktan sonra da aynı şekilde çocuğun beslenme huylarına yansımaktadır. Örnek vermek gerekirse, anne bebeğine hamile iken ıspanak sevmiyor ve yemiyorsa, bebek ek gıdaya geçtikten sonra önüne ıspanak koyulduğu zaman yemek istemeyebiliyor. Bu nedenle çocuk belirli gıdaları istemediği zaman anne kendisinin bu gıdaları sevip sevmediğine de dikkat etmelidir. Sofra adabının iyi bir şekilde verilmesi çocuğun tüm hayatını olumlu etkileyecektir.

Çocuklarda Sofra Adabının Geliştirilmesi-Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan’ın videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir