Çocuk GelişimiPsikolojiSağlık

Çocuklarda Geç Konuşma Bozuklukları

Çocuklarda Geç Konuşma Bozuklukları yazımızda çocukların 1 yaşından itibaren kelimelerinin artması ve konuşmaya başlaması gerektiğini, geç konuşma bozuklukları, çit dilliliğin kazandırılmasının zorluluğu ve çocuklarda kekemelik yaşanmasını yazdık.

Çocuklarda Geç Konuşma Bozukluğu

Her dilin kendine özgü özellikleri vardır. Ortalama olarak 1 yaşındaki çocuktan bir takım sözcükler çıkması beklenir. Kız çocuklarında kısmen bu durum daha erken başlayabilir. Türkçe’de ekler ve sözcükler farklı olduğu için farklı değerlendirilmelidir. Çocuklarda geç konuşma ve konuşma bozukluklarının bir çok sebebi olabilir. Genetik yada beyinle ilgili problemlere bağlı olarak gecikmiş konuşmalar görülebilir. Bunlara ikincil konuşma bozuklukları denilmektedir. Birincil konuşma bozuklukları ise herhangi bir nedene bağlı olmaksızın normal dil gecikmeleri de görülmektedir. 2 yaşında olan çocuğun minimum sözcük sayısı 50 olmalıdır. Yemekleri çiğneme bozukluğu olan çocuklarda konuşma bozuklukları da yaşanabilmektedir.

Çocuk neden yalan söyler

Çocuklarda Geç Konuşma Bozukluğunun Tedavi Süreci

Gecikmiş konuşma bozukluğunda çocuk 5-6 yaşlarına gelmiş ve sadece 1-2 kelime edebiliyordur. Bu sorunun tedavisi için gelişmiş bir uygulama yapılır. Çocuğun konuşma mekanizmasının doğru çalışıp çalışmadığı kontrol edilir. Genetik faktörlerin ne kadar etkili olduğuna bakılır. Konuşma seanslarında bazen aileye de ödevler verilmektedir. Aile çocuğuna nasıl davranması gerektiğini öğrenmektedir. Bu tür sorun yaşayan çocukların genelinde “ben bu işi yarım yapıyorum, yarım yapacağıma hiç yapmam” düşüncesi hakimdir. Neticede çocukta konuşmaya dair bir direnç oluşmaktadır. Aileler ise bu durumu anlamayarak çocuğa sürekli sorular sorarak bu yarayı büyütmektedir. Konuşma gecikmesi durumlarında çocuğun üstüne çok fazla gidilmemelidir.

Çocuğunuza Asla Söylememeniz Gereken Sözler Nelerdir

Çift Dillilik

Çocuklarda çift dillilik önemli bir avantajdır. Beyinde ikinci dil için ayrı bir yer açılır. Çocukların küçük yaşta çift dil ile büyütülmesini iyi takip etmek gerekir. Çocuğa farklı diller öğretmek iyidir, fakat iyi yönetilmesi gerekir. Çift dil öğretmek risklidir ama getirisi büyüktür.

Ergenliği Atlatmak-Çocukla iletişim

Çocuklarda Kekemelik

Çocuklarda kekemelikte konuşma bozukluğu açısından büyük bir yaradır. Kekemelik de geç konuşma bozukluğu gibi erken müdahale edilmelidir. Ailenin kekeme çocuğuyla kekemeliği hakkında konuşması gerekir. Çocuğunuz hazır olduğunda kekemeliği hakkında onunla konuşun. Çocuk ilk zamanlarda kekemeliğini fark etmeyebilir, fakat siz fark ettiğinizde onunla bu konuda hakkında konuşmalısınız. Eğer siz konuşmazsanız etrafındaki çocuklar alay ederek ve kötü tepkiler göstererek onunla konuşacaktır.

Kekemeliğin nedenlerinde sadece psikolojik faktörler yoktur. Genetik farklılıklar, konuşmayı işlemleyememe, sesi başlatamama, konuşma organları arasındaki ahengi sağlayamama gibi pek çok problem kekemeliğin nedeni olabilir. Çocuğun durumunun işitsel işlemleme ile alakalı bir sorunu mu var, psikolojik bir sorun mu, bilişsel bir sorun mu yada çocuğun dilsel bir probleminin olup olmadığı kontrol edilir. Alınan verilere göre çocukla terapi yapılır. Tüm bunların öğrenilebilmesi ve tedavinin başlanabilmesi için konuşma terapistiyle görüşülmelidir.

Kekemelik Neden Oluyor?

Kekemelik, hastalık ya da belirti olarak çocukların yaklaşık %1’inde görülüyor. %80 oranında erkek çocuklarında ortaya çıkıyor ve genellikle 8 yaşında, çocuğun okula başladığı dönemlerde beliriyor. Bazı araştırmacılar bozukluğun irsi nedenleri olduğunu ve her üç kekemenin birinin ailesinde kekemeler olduğunu söylüyorlar. Öte yandan kekemelik konusunda ülkeler arasında da farklılıklar bulunmaktadır. Japonlarda kekemelik daha sık görülmektedir. Polinezya yerlilerinde ve Amerikalılarda ise çok ender görülmektedir. Bu noktadan hareket eden araştırmacılar, genleri suçlamayıp rahatsızlığın nedenini aile ilişkilerinde ve kültür düzeyinde arıyor.

Yapılan bazı araştırmalarda, kekemelerin %46’sının konuşurken “uygun kelimeyi” bulmakta çok büyük güçlükler çektikleri görülüyor. Ne var ki aynı kişilerin yazı yazarken hiçbir problemle karşılaşmamaları, bu tezi bir ölçüde çürütüyor.

Bu konuşma bozukluğu ile ilgili bir üçüncü tez ise, kişinin işitme organlarının kontrol sistemindeki dengesizlik. Ancak bugün bilim adamlarının büyük bir bölümü bütün bu yukarıdaki nedenleri kabul etmekle birlikte, kekemeliğin asıl kaynağının psikolojik olduğunu belirtiyorlar. Mesela bir kekeme yalnız olduğu zaman, bir metni yüksek sesle hiç problemsiz okuyabiliyor. Ama karşısında dinleyiciler olduğu zaman aynı yeteneği gösteremiyor. Kekemelik, bazen kendiliğinden düzelebildiği gibi, uygun tedavilerle de artık kontrol altına alınabiliyor. (İnsan ve Hayat Dergisinden yardım alınmıştır.)

Çocuklarda Geç Konuşma Bozuklukları-Konuşma ve dil terapisti Dr. Emrah Cangi’nin videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir