Çocuk GelişimiKişisel GelişimPsikolojiYaşam

Çocuklar Temel İhtiyaçlarını Sosyal Medya İle Karşılıyor

Çocuklar Temel İhtiyaçlarını Sosyal Medya İle Karşılıyor yazımızda çocukların kabul görme, özerk olma, gelişim ve öğrenme ihtiyaçlarının gerçek hayatta karşılanmaması nedeniyle sosyal medya kullanımı ve oyun oynama isteklerini yazdık.

Çocuklar Temel İhtiyaçlarını Sosyal Medya İle Karşılıyor-Kabul Görme İhtiyacı

Sosyal medya bir sebep değildir bir sonucun ürünüdür. Çocuklar sosyal medya aracılığı ile aldıkları like’ları başarı olarak görmektedir. İnsanların 4 temel ihtiyacı vardır. İlki insanlar ile iletişime geçme ve kabul görme, İkincisi özerk olmak. Kendi kararlarını kendisi verebilmektir. Üçüncüsü gelişim ihtiyacı. İnsan gelişen bir varlıktır. Dördüncüsü ise öğrenmedir. Öğrenme sürecini keşfederek yapar. İnsanlar bu ihtiyaçlarını karşıladıklarında beyin dopamin salgılar. Bu da mutluluk verir. Bu ihtiyaçlarını karşılayamayan insan farklı mekanizmalar geliştiriyor. Bunlardan bir tanesini karşılamak için sosyal medya kullanılmaktadır. Okulda istediği ilişkiyi bulamayan, aile içinde de samimi ortamı bulamayan çocuklar sosyal medya sayesinde aradığı çevreyi bulur.

Çocuklar kabul görme ihtiyacını sosyal medya aracılığı ile karşılamaktadır. Sosyal medya büyük bir yarayı kapatma işini yapmaktadır. Aileler çocuklarının ihtiyaçlarını gerçek hayatta karşılamaz ise çocuğuna ne kadar sosyal medyayı kullanma dese de boş olur. Çocuk yine bu ihtiyacını karşılamak için sosyal medyayı kullanacaktır. Anne ve baba çocuğun kabul görme ihtiyacını karşılarsa sosyal medyaya ihtiyaç duymayacaktır. Sosyal medyayı bilgi alışverişi için ve haber almak için kullanır, kabul görmek için kullanmaz.

Sosyal Medyada Çocuklarının Fotoğrafını Paylaşan Anne

Gelişim ve Özerklik İhtiyacının Oyun İle Karşılanması

Çocuklar gelişim ihtiyacını okullarda karşılamamaktadır. Gelişim ihtiyacını sürekli oyun oynayarak karşılamaktadır. Oyunlarda farklı seviyeler bu gelişim ihtiyacını karşılamak için yapılmıştır. Her seviye atlanıldığında kendisini geliştirdiği için oyun bağımlısı olmaya başlıyorlar. Çocuklar özerkliğini de tam olarak karşılayamamaktadır. Kendi kararlarını kendileri verme ve sorumluluk alma durumu hiç de iyi seviyede değildir. Çocukların kendi kararlarını verebilme oranı %5-20 arasındadır. Özerkli ihtiyacını da çocuklar oyunlardan ve sosyal medyadan karşılamaktadır. Bu platformlarda çocuklar her şeye kendileri karar vermektedir. Çocuklar otoriter ortamlarda özerklik duygusundan vazgeçerler.

TÜİK‘in araştırmasına göre çocuklar ortalama 5,5 saat internette vakit geçirmektedir. Bu internet kullanımında ilk sırada sosyal medya kullanımı, 2.sırada oyun oynama ve 3.sırada eğlence gelmektedir. Sosyal medya kullanımında birilerinin öz güven sorunu var iken birilerinin yoktur. Herkesin sosyal medya kullanmasında bir sorun yoktur fakat bağımlılık ve kendini kabul ettirme durumunu oradan sağlamaması gerekir.

Çocuklar Temel İhtiyaçlarını Sosyal Medya İle Karşılıyor-Eğitim Bilimci Özgür Bolat’ın videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir