Çocuk GelişimiKişisel GelişimSağlık

Çocuğun Beyin Gelişimini Etkileyen Faktörler ve Dikkat Eksikliği Teşhisi Koyma

Çocuğun Beyin Gelişimini Etkileyen Faktörler ve Dikkat Eksikliği Teşhisi Koyma yazımızda beyin gelişiminin önemini, ailelerin hatalarının çocuklardaki etkilerini, dikkat eksikliğini ve birçok hastalığa çözüm olan Neurofeedback yöntemini yazdık.

Çocuğun Beyin Gelişimini Etkileyen Faktörler

Çocukların beyin gelişimi anne karnından itibaren, doğum sırasında ve doğumdan sonraki yaşam alanında gelişmeye devam eder. Doğru beslenme, düşme, şiddet görme, aşağılanma gibi faktörler beyindeki dikkat ve öğrenme, nöronların işleyişini değiştirdiğinden dolayı çocukların beyin olgunlaşmasını etkileyebilir. Bu tür olumsuz durumlar, çocuğun akademik başarısını ileri ki yıllarda olumsuz yönde etkileyebilir. Dikkat ve öğrenme merkezlerindeki nöronların işleyişi bu şekilde değiştirildiği için çocuğu kötü yönde etkileyecektir. Ailelerin beynin olgunlaşmasına katkıda bulunması gerekiyor. Hem davranışlarıyla hemde sözleriyle etkilemesi gerekiyor. Çocuklar başlangıçta %30 civarında genetik faktörleri taşıyor daha sonrasını çevresel öğrenimler oluşturuyor. Çocuk çevreden ilk 6 senede ne öğrenirse, bu bilgiler beynin olgunlaşma sürecindeki kayıtlarda yer alır. Bu kayıtlar düzgün yapılırsa, çocuk bütün hayatı boyunca o kayıtları kullanacak. Bu kayıtlar iradeyle çalışmaz, irade dışı çalışır.

Çocuğa Şeker Verme Kampanyası

Ebeveynlerin Farkında Olmadan Yaptığı Hataların Çocuklara Etkileri

Ebeveynlerin yapmış olduğu hatalar çocuklarını derinden etkiler. Aileler başta kurallar koyup daha sonra bu kurallara uymak zorundadır. Kurallarda devamlılık sağlamak, telefon ve bilgisayar kullanım sürelerini belirlemek önemlidir. Çocukların beslenmelerine çok dikkat etmek ve küçük çocukların düşmelerine karşı dikkatli olmak beyin gelişimini etkilemektedir. Çocukları mümkün olduğunca kazalardan uzak tutmak gerekir. Bu tür olumsuz durumlar ileride dikkat eksikliği ve hiperaktivite gibi sorunlar olarak karşımıza gelebilmektedir.

İnternet Bağımlılığının Farkına Varma İpuçları

Dikkat Öğrenilebilir mi?

Üç türlü dikkatimiz vardır. Birincisi dışarıya verdiğimiz dikkat, bu işlev beyinde çok geniş bir alanda yapılmaktadır. İkincisi 5 ayrı bölgenin aynı anda devreye girmesiyle dışarıya verdiğimiz dikkati koparıp, içeriye verdiğimiz dikkattir. Bu dikkat bizim ödev yapma, proje hazırlama, eski bilgiyi gözden geçirme, sınava hazırlanma v.b. gibi işlerde yarar. Bu dikkat merkezleri birbirine ters çalışır. Yani dikkati dışarıya verdiğiniz zaman, içeriye odaklanamazsınız; içeriye dikkat verdiğinizde ise dışarıya odaklanamazsınız. Bunların yanında birde sevdiğimiz işe verdiğimiz dikkat vardır. Bu konuda aileler çocuklarının genelde çok tembel olduklarını belirtirler. Annelerin en büyük derdi olan çocuklarının bilgisayar başında dikkatinin çok iyi olması, fakat akademik konuda dikkatini verememesidir. Bunun tembellikle alakası yoktur. Beynin ilgi alanı, hazla ilgili olayları çok kolay tetiklediği için oyun oynayan çocuğun dikkati dağılmaz. Beynin akademik başarı ile ilgili olan kısmı devre dışı kalıyor. Dikkat ile ilgili beyinde 3 tane bölge var ve bunların düzgün çalışıyor olması gerekir.

Çocuğun Öğrenme Güçlüğü Çözümü Neurofeedback
Neurofeedback Yöntemi

Çocuğun Beyin Gelişimini Etkileyen Faktörler-Dikkat Eksikliği ve Hiperaktiviteyi Teşhis Etme

Dikkat eksikliği ve hiperaktiviteyi teşhis ederken ilk görüşmede; aileden ve öğretmenden alınan bilgilerin dışında, subjektif, objektif testler yapılarak ve beyin dalgalarına bakılarak teşhis yapılmaktadır. Subjektif başarı oranı %38-78 oranında iken objektif testlerin başarı oranı %94‘tür. Objektif testler beyin dalgalarının karşılaştırılmasıyla çalışmaktadır. Şiddetli hiperaktivite sorunu olan çocuklarda ilaç tedavisi ilk tercih olabilir. Diğer durumlarda ilaç tedavisi tercih edilmemelidir. Davranışsal tedavi yapılması ve Neurofeedback yöntemi kullanılması tavsiye edilmektedir.

Neurofeedback Nedir?

Neurofeedback: Beyindeki düzensiz elektriksel dalgaları, düzenli hale getirmeyi öğrenme yöntemidir. Beyni, bir bilgisayar ekranı karşısında, bir takım sensörlere bağlayarak, kendi beyin dalgasını gören beyin, dalgaların ne kadar fazla olduğunu ve ne kadar az olduğunu görerek yazılım yardımıyla dalgalarını değiştiriyor. Beyin koşullanarak düzeliyor.

Neurofeedback yöntemi dikkat eksikliği, hiperaktivite, öğrenme güçlüğü, kafa travmasına bağlı gelişen psikiyatri rahatsızlıklar, epilepsi, depresyon, anksiyete bozukluğu, alzheimer, parkinson, inme, alkol ve uyuşturucu bağımlılığına karşı kullanılmaktadır.

Çocuğun Beyin Gelişimini Etkileyen Faktörler ve Dikkat Eksikliği Teşhisi Koyma-Habertürk TV YouTube-Uzman Psikiyatrist Prof. Dr. Tanju Sürmeli’nin videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir