Çip Sıkıntısı, Tesla ve Çin’deki Diğer Elektrikli Otomobil Alıcılarını Bekletmeye Devam Edecek

Çip Sıkıntısı

Çip Sıkıntısı, Tesla ve Çin’deki Diğer Elektrikli Otomobil Alıcılarını Bekletmeye Devam Edecek

Çip Sıkıntısı, Elektrikli Otomobil Alıcılarını Bekletmeye Devam Ediyor

Devam eden küresel çip sıkıntısı, montajcılar ve bileşen üreticileri talebe yetişmek için mücadele ederken, Çin‘deki araba alıcılarını yeni satın alınan araçların gelmesini birkaç ay bekletti.

Elektrikli araçlar (EV’ler) pazarı, geleneksel otomobil üreticilerinden daha fazla yarı iletken ihtiyacı nedeniyle özellikle sert darbe aldı. Sürücü yardımı ve diğer elektronik sistemler için daha fazla çipe ihtiyaç duyan premium otomobiller, üretimdeki yavaşlamaya rağmen yüksek talep görmeye devam ediyor.

Elektrikli araç satışlarında dünya lideri olan Tesla‘nın iki satış müdürü, Şanghay yapımı Model 3 ve Model Y araçlarını sipariş eden alıcıların yeni arabalarını ilk çeyreğin sonuna kadar görmeyeceklerini söyledi. Şanghay’daki Yiyou Auto Service yöneticisi Tian Maowei, “Yetersiz cips arzı, Ay Yeni Yılı öncesinde satış büyümesinin önündeki büyük bir engeldir,” dedi. “Bazı alıcılar teslimatların uzun bir gecikmesiyle ilgili şikayette bulundular.”

Tedarik sorunları, zorlu bir 2021’den sonra otomotiv endüstrisini mahvetmeye devam ediyor. Sektör için üretim tahminlerini derleyen AutoForecast Solutions‘a göre, çip sıkıntısı Çinli otomobil üreticilerini geçen yıl üretimi 1 milyon adetten fazla kısmaya zorladı. Şirkete göre, küresel olarak çip krizinin 11 milyon daha az otomobil üretilmesiyle sonuçlandığı tahmin ediliyor.

Analistler, çip kıtlığının daha küçük montajcıları bu yıl üretimi askıya almaya zorlamasını bekliyor.

Çin Binek Araç Birliği‘ne göre, dünyanın en büyük otomotiv pazarı olan Çin anakarasında, küresel dökümhaneler yalnızca yaklaşık 4 milyon yeni enerji aracı (NEV) için yeterli yarı iletken, mikro denetleyici ve yapay zeka (AI) işlemcili üst düzey çipler üretebilir ( CPCA). Bu, loncanın bu yıl NEV’lere yönelik talep tahminine dayalı olarak 1 milyon araç açığı bırakıyor; bu, Çin’de elektrikli ve hibrit araçlara atıfta bulunmak için kullanılan bir terim.

Teslimatlar Gecikiyor

Bir araba bakım ve sigorta şirketi olan Shanghai Mingliang Auto Service’in CEO’su Chen Jinzhu, “Bir eksiklik yalnızca üretim hacmini etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda teslimatların gecikmesine de neden oluyor” dedi. “Volkswagen’den BMW’ye kadar küresel otomobil markalarının neredeyse tüm premium sürümleri, kıtlık sıkıntılarının kurbanı oldu.”

Şanghay merkezli ticari danışmanlık firması Suolei’nin üst düzey yöneticisi Eric Han, bu arabaların alıcılarının araçların teslim edilmesi için en az bir ay beklemesi gerektiğini söyledi.

Anakaradaki önde gelen üç elektrikli araç girişiminden biri olan Şanghay merkezli Nio’nun CEO’su William Li, küresel oto çip tedarik zincirinin üretimin askıya alınmasına neden olabilecek herhangi bir Covid-19 salgınına karşı hala savunmasız olduğunu söyledi.

19 Aralık’ta düzenlediği basın toplantısında gazetecilere verdiği demeçte, “Yeni kapasite eklendikçe 2022’nin ikinci yarısında çip sıkıntısı sorunlarının hafifleyeceğini düşünüyorum.”

Susquehanna Financial Group‘un bu ayki araştırmasına göre, yarı iletken tedarik süresi veya bir ürünün sipariş edilmesi ile sevkiyatı arasındaki süre, geçen ay itibariyle hala artıyordu. Aralık ayında bir önceki aya göre altı gün daha uzun süre 25.8 haftaya yükseldi.

CPCA’ya göre, tedarik kesintilerine rağmen, Çin’deki binek otomobil satışlarının yıllık yüzde 4,1 artarak 2021’de 20,09 milyon adede ulaştığı tahmin ediliyor. Tam yıl satış verilerinin toplanması ve analizi henüz tamamlanmamıştır. NEV’lerin artan penetrasyon oranıyla desteklenen yıllık artış, 2018’den 2020’ye kadar üç yıllık bir yenilgi serisini sona erdirecek. Bununla birlikte, Tesla ve Nio gibi çiplere aç NEV’lerdeki hızlı büyüme, talebi daha da artırarak yarı iletken kıtlığını daha da kötüleştirebilir.

Çip Sıkıntısı, Tesla ve Çin’deki Diğer Elektrikli Otomobil Alıcılarını Bekletmeye Devam Edecek-Kaynak: scmp.com

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir