Çin’deki COVID Protestoları Talep Endişelerini Tetikledikçe Petrol Fiyatları Düşüyor
Çin’deki COVID Protestoları Talep Endişelerini Tetikledikçe Petrol Fiyatları Düşüyor
Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin‘deki katı COVID-19 kısıtlamalarına karşı sokak protestolarının yakıt talebi görünümüyle ilgili endişeleri artırmasıyla petrol fiyatları Pazartesi günü düştü.
Brent ham petrolü seansın erken saatlerinde %3’ten fazla düşerek 80.61$‘a düştükten sonra 2.43$ veya %2.9 düşerek varil başına 81.20$‘dan işlem görüyor – 4 Ocak’tan bu yana en düşük seviyesi.
ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü 2,16 $ veya %2,8 düşüşle varil başına 74,12 $’a geriledi. Daha önce 73,60 dolara kadar düşerek 22 Aralık 2021’den bu yana en düşük seviyesini gördü.
Geçen hafta 10 ayın en düşük seviyesine ulaşan her iki gösterge de, art arda üç haftalık düşüş kaydetti. Brent geçen haftayı %4,6 düşüşle kapatırken, WTI %4,7 düştü.
Araştırma genel müdürü Hiroyuki Kikukawa, “COVID-19 vakalarındaki artış nedeniyle Çin’deki zayıf yakıt talebine ilişkin artan endişelere ek olarak, hükümetin Şangay’daki sıkı COVID kısıtlamalarına ilişkin nadir protestoların neden olduğu siyasi belirsizlik satışları hızlandırdı” dedi. Nissan Menkul Kıymetler’de.
WTI’nin işlem aralığının 70-75$’a düşmesinin beklendiğini söyleyen yetkili, üretimle ilgili yaklaşan OPEC+ toplantısının sonucuna ve Rus petrolüne gelecek G7 fiyat tavanının seviyesine bağlı olarak piyasanın dalgalı kalabileceğini de sözlerine ekledi.
Dünyanın büyük bir kısmı kısıtlamaların çoğunu kaldırmış olsa da Çin, Başkan Xi Jinping’in sıfır COVID politikasına bağlı kaldı
Çin’in katı COVID kısıtlamalarına yönelik protestolar üçüncü gününde alevlenirken ve ülkenin uzak batısındaki ölümcül bir yangının ardından birkaç şehre yayılırken, Pazar gecesi Şanghay’da yüzlerce gösterici ve polis çatıştı.
Emori Fund Management Inc. CEO’su Tetsu Emori, “Çin’deki talebe ilişkin artan endişeler ve petrol üreticilerinin üretimi daha fazla kısmak için net işaretler vermemesi nedeniyle petrol piyasasında düşüş eğilimi artıyor” dedi.
OPEC+ üretim kotasında daha fazla indirime gitmezse veya ABD stratejik petrol rezervlerini yeniden doldurmak için harekete geçmezse, petrol fiyatları daha da düşebilir” dedi.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC+ olarak bilinen Rusya’nın da aralarında bulunduğu müttefikleri 4 Aralık’ta bir araya gelecek.
Ekim ayında OPEC+, üretim hedefini 2023’e kadar günde 2 milyon varil düşürmeyi kabul etti.
Irak devlet haber ajansı SOMO’nun üst düzey yetkilisi Saadoun Mohsen’in Cumartesi günü yaptığı açıklamada, bir sonraki OPEC+ toplantısının piyasanın durumunu ve dengesini dikkate alacağını söyledi.
Yatırımcılar ayrıca Batı’nın Rus petrolüne tavan fiyat koyma planlarına da odaklandı.
Yediler Grubu (G7) ve Avrupa Birliği diplomatları, Moskova’nın Ukrayna’daki askeri saldırısını küresel petrol piyasalarını bozmadan finanse etmek için geliri sınırlamak amacıyla, Rus petrolünün varil başına 65 ila 70 ABD Doları arasında bir fiyat sınırını tartışıyorlar. Rusya, Ukrayna’daki eylemlerini “özel bir operasyon” olarak nitelendiriyor.
Ancak AB diplomatları, konuyu görüşmek üzere 25 Kasım akşamı yapılması planlanan Avrupa Birliği hükümet temsilcileri toplantısının iptal edildiğini söyledi. Perşembe günü, AB hükümetleri Rusya’daki petrol fiyatlarını sınırlayacak seviye konusunda ikiye bölündü.
Tavan fiyat, AB’nin Rus ham petrolüne yönelik yasağının da yürürlüğe girdiği 5 Aralık’ta yürürlüğe girecek.
Çin’deki COVID Protestoları Talep Endişelerini Tetikledikçe Petrol Fiyatları Düşüyor-Kaynak: reuters