Haber

Çin’deki Apple iPhone Fabrikasındaki Çalışanlar Virüse Karşı Denetimler Sırasında Maaşları Nedeniyle Yapılan Protestolarda Dövüldü

Çin’deki Apple iPhone Fabrikasındaki Çalışanlar Virüse Karşı Denetimler Sırasında Maaşları Nedeniyle Yapılan Protestolarda Dövüldü

Çin’deki Apple iPhone Fabrikasındaki Çalışanlar Virüse Karşı Denetimler Sırasında Maaşları Nedeniyle Yapılan Protestolarda Dövüldü

Çarşamba günü tanıklara ve sosyal medyadaki videolara göre, dünyanın en büyük Apple iPhone fabrikasındaki çalışanlar virüse karşı denetimler sırasında maaşları nedeniyle yapılan protestolarda dövüldü ve gözaltına alındı.

Zhengzhou şehir merkezindeki fabrikada çekildiklerini söyleyen videolar, plastik isyan kalkanları olan beyaz koruyucu giysiler içindeki polis sıralarına bakan maskeli binlerce insanı gösteriyordu. Polis, kendisine vurmak için kullanılan metal bir direği kaptıktan sonra bir protestocuyu tekmeledi ve sopalarla vurdu.

Çin genelinde dükkanları ve ofisleri kapatan ve milyonlarca insanı evlerine kapatan bölgelerdeki kısıtlamalardan duyulan hayal kırıklığı protestolara dönüştü. Sosyal medyadaki videolar, mahalle sakinlerinin mahalle kapatmaları için kurulan barikatları yıktığını gösteriyor.

İktidardaki Komünist Parti, bu ay karantina sürelerini kısaltarak ve başka değişiklikler yaparak aksaklıkları azaltma sözü verdi. Ancak parti, diğer hükümetler kontrolleri gevşetip virüsle yaşamaya çalışırken her vakayı izole etmeyi amaçlayan “sıfır COVID” stratejisine bağlı kalıyor.

Geçen ay binlerce çalışan, virüs vakalarının ardından güvenli olmayan çalışma koşullarıyla ilgili şikayetler üzerine Tayvanlı Foxconn Technology Group tarafından işletilen iPhone fabrikasını terk etti.

Çinli İşçiler, Büyük iPhone Fabrikasında
Çinli İşçiler

Bir çalışan olan Li Sanshan’a göre, Salı günü Foxconn’un daha yüksek ücret teklifleriyle cezbedilen yeni işçilerin koşullarını değiştirdiği şikayetleri üzerine bir protesto patlak verdi.

Li, iki aylık çalışma için 25.000 yuan (3.500 $) vaat eden bir reklama yanıt olarak bir yemek işini bıraktığını söyledi. 28 yaşındaki Li, 25.000 yuan’ı alabilmek için iki ay daha düşük ücretle çalışmaları gerektiği söylendiğinde işçilerin kızdığını söyledi.

Li, “Foxconn çok cazip işe alma teklifleri yayınladı ve ülkenin her yerinden işçiler geldi, ancak aptal yerine konduklarını gördü” dedi.

Merkezi Tayvan, New Taipei City’de bulunan Foxconn yaptığı açıklamada, “çalışma ödeneğinin” “her zaman sözleşmeden doğan yükümlülüğe dayalı olarak yerine getirildiğini” söyledi.

Foxconn, virüslü çalışanların Zhengzhou fabrikasındaki yatakhanelerde yaşadığına dair internette yapılan yorumları yalanladı. Çalışanlar taşınmadan önce tesislerin dezenfekte edildiğini ve hükümet kontrollerinden geçtiğini söyledi.

Şirketten yapılan açıklamada, “Herhangi bir şiddet olayıyla ilgili olarak şirket, benzer olayların tekrar yaşanmaması için çalışanlar ve hükümetle iletişim kurmaya devam edecek” denildi.

Çin genelinde salgınların sayısı ve şiddeti arttıkça protestolar alevlendi, bu da başkent Pekin de dahil olmak üzere bölgelerdeki yetkilileri mahalleleri kapatmaya ve sakinlerin ulusal hükümetin izin verdiğinin ötesinde olduğunu söylediği başka kısıtlamalar uygulamaya sevk etti.

Hükümetin Salı günü bildirdiğine göre, son üç haftada 253.000’den fazla vaka tespit edildi ve günlük ortalama artıyor. Bu hafta, yetkililer Çin’in altı ay içindeki ilk COVID-19 ölümlerini bildirdi.

Çarşamba günü hükümet, son 24 saat içinde 26.242’si semptomsuz olmak üzere 28.883 vakanın bulunduğunu bildirdi. Zhengzhou’nun başkent olduğu Henan eyaleti toplamda 851 kişi bildirdi.

Ulusal Sağlık Komisyonu sözcüsü Mi Feng, hükümetin “felç ve gevşeklik zihniyetinin üstesinden kararlı bir şekilde gelirken” COVID-karşıtı politikasını uygulayacağını söyledi.

En büyük salgınların yaşandığı yer olan Guangzhou şehir yönetimi, koronavirüs hastaları için toplam yaklaşık 70.000 yatak kapasiteli 19 geçici hastane açtığını duyurdu. Şehir geçen hafta 250.000 kişi için hastane ve karantina tesisleri inşa etme planlarını duyurdu.

Yine Çarşamba günü, Pekin bir sergi merkezinde bir hastane açtı ve orada bir virüs vakası bulunmasının ardından Pekin Uluslararası Çalışmalar Üniversitesi’ne erişim askıya alındı. Başkent daha önce alışveriş merkezlerini ve ofis binalarını kapattı ve bazı apartman yerleşkelerine erişimi askıya aldı.

Foxconn daha önce Zhengzhou fabrikasının “kapalı döngü yönetimi” kullandığını, bunun da çalışanların işyerlerinde dışarıdan temas olmadan yaşamaları anlamına geldiğini söylemişti.

Li’ye göre protesto, binlerce işçi yurtların dışında toplanıp fabrika güvenlik işçileriyle karşı karşıya gelirken Çarşamba sabahına kadar sürdü.

Diğer videolar, protestocuların polise doğru yangın söndürücüler sıktığını gösteriyordu.

Kendisini Komünist Parti’nin toplum hizmetlerinden sorumlu sekreteri olarak tanıtan bir adam, Sina Weibo sosyal medya platformunda yayınlanan ve protestocuları geri çekilmeye çağıran bir videoda gösterildi. Taleplerinin karşılanacağına dair güvence verdi.

Apple Inc., yeni iPhone 14 modelinin teslimatlarının fabrikadaki hastalık önleyici kontroller nedeniyle gecikeceği konusunda uyardı. Şehir yönetimi, Foxconn’un 200.000 kişiyi istihdam ettiğini söylediği fabrikayı çevreleyen bir sanayi bölgesine erişimi askıya aldı.

Haberlerde, iktidar partisinin Zhengzhou’dan ayrılan Foxconn çalışanlarının yerini doldurmaları için “taban kadrolarına” talimat verdiği belirtildi. Şirket, onay taleplerine ve bu düzenlemeyle ilgili ayrıntılara yanıt vermedi.

Çin’deki Apple iPhone Fabrikasındaki Çalışanlar Virüse Karşı Denetimler Sırasında Maaşları Nedeniyle Yapılan Protestolarda Dövüldü-Kaynak: ap.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir