Çikolata Kisti Nasıl Olur? yazımızda kızların ergenlikten itibaren ağrılı adet kanamaları ve kasık ağrıları yaşamasına ayrıca üreme zamanında üremeye engel olmasını, çikolata kistinin etkilerini, tedavisini, oluşma nedenini, kronik kasık ağrılarının nedenini ve miyomları yazdık.
Çikolata Kisti Etkileri
Genç kızlarda oluşan çikolata kisti, üreme çağının en önemli hastalıklarındandır. Her 10 genç kızdan 1’inde görülmektedir. Kızların genç kızlığında ilk adetler başladığında çikolata kistinin bulgusunu vermektedir. Arkadaşlarına göre çok daha ağrılı adet gören kız çocuklarında, ileri ki yaşlarda çikolata kistinin çıkma ihtimali daha fazladır. Evlilik çağına gelen kızlarda cinsel ilişkilerde ağrı, adetlerde ağır sancılar görülmektedir. Çikolata kisti zamanla yumurtalıkta kistik formunu almaya başlar. Çikolata kistinin sadece yumurtalıkta form alan cinsi bulunmamaktadır. Doğurgan duvarına yayılan cinsi ve karın iç zarına yayılan formu bulunmaktadır. Toplamda 3 ayrı formu bulunmaktadır. Hastalığın genel tanımı ise Endometriozis olarak bilinmektedir. Bu hastalığın yakıtı östrojen hormonudur ve üreme çağı boyunca devam edebilmektedir. Kişinin çikolata kistinin olup olmadığının farkında olması tedavide en önemli kriterdir.
Endometriozis Belirtileri
Endometriozis’in yer aldığı konum, hastalığın belirtilerinde değişikliğe neden olmaktadır. Çikolata kisti olarak yer aldığında genel olarak sessiz büyüyebilmektedir. Yada kistik formunda sızıntılar yaparak kasıkta ağrılara neden olabilir. Organ duvarlarına yayıldığında ilişkide ağrı ve baskı çok daha fazla olabilir. Hastalığın ilerleyişi sessizde gidebilir, ağrılı da gidebilir. 1’den 4’e kadar hastalığın evreleri bulunmaktadır.
Çikolata Kisti Oluşmasının Sebebi
Çikolata kistinin oluşmasının nedeninde bir sürü teori vardır. 9-10 tane nedenden kaynaklandığı belirtilmektedir. Tam olarak neden oluştuğu bulunamamıştır. Lokal kalan iyi huylu tümör grubunda yer almaktadır. Organ koruyucu yaklaşımlarla müdahale edilmesi gerekir.
Çikolata Kistinin Tedavisi
Tedavisinde yüksek çözünürlüklü kameralar ile milimetrik mikroskopik tedaviler, robotik tedaviler organ koruyucu tedaviler içerisinde yer almaktadır. Çikolata kistinde uygulanan cerrahide tüplerin durumu çok önemlidir. Tüplerin konumu doğallığını koruduğu taktirde, hastanın ameliyattan 2-3 ay sonra yumurtlaması artacaktır ve doğal yollar ile gebe kalabilecektir. Her çikolata kisti olanın bebek sahibi olması için tüp bebek yaptırmasına gerek yoktur. Çikolata kistinde uygulanan cerrahide rezerv kaybı olmaması çok önemlidir. En çok tekrarlayan hastalıklar arasında yer almaktadır. Çikolata kistine sahip olanlar hayatlarına yine dikkat etmelidir, östrojen hormonu olduğu sürece kistlerin yeniden oluşma imkanı bulunmaktadır.
Kronik Kasık Ağrılarının Nedeni
Kronik kasık ağrılarının en büyük nedeni miyomlar ve çikolata kistleridir. Miyomlarda rahim duvarı dokusunda meydana gelen iyi huylu tümörlerdir. Miyomların büyümesine de östrojen hormonu neden olur. Miyomların en sık görüntüsü vajinal kanama olarak bilinir. Kasıkta ağrı ve bası şikayetleri de miyomların oluştuğunu belirtebilmektedir. Miyomlar idrar şikayetleri ve kasık ağrılarının yanında sessizce de kendisini gösterebilmektedir. Kişinin erken tanı açısından bir jinekolog uzmanına görünmesi önemlidir. Genellikle kızlar jinekolog muayenesine evlenecekleri zaman ve doğum sırasında giderler. Bu zamanlarda miyomlar ciddi oranda büyümüş olabilir. Genç kızların adet görmeye başladıktan sonra jinekolog muayenesine gitmesi her hangi bir miyom ve çikolata kisti öncesi tanı için çok önemlidir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Önder Koç’un videosundan yardım alınmıştır.