HaberNasıl YapılırSağlıkYaşam

Check-up Nedir?

Check-up Nedir? yazımızda Check-up’ın ne olduğunu, neye göre Check-up yaptırıldığını, yaş sınırının olup olmadığını, Check-up’ın içeriğinin neleri kapsadığını ve Check-up yaptırmanın önemini yazdık.

Check-up Nedir?

Check-up bir sağlık kontrolüdür. Sağlıklı bir kişinin hiçbir şikayeti olmadan veya hiçbir hastalığı olmadan da doktora başvurup, doktorun ön görmüş olduğu tetkikleri ve tahlilleri yaptırması sonucu yapılan bir değerlendirmedir. Check-up yaptırmanın belirli bir yaşı yoktur. İsteyenler Check-up’ı rahatlıkla yaptırabilirler. Her yaş grubuna Check-up yapılmaktadır. Çocuk anne karnından sonra doğduğundan itibarende doktor kontrolündedir. Bu durum çocuk 2 yaşına gelene kadar sürmektedir. Bundan sonra ise doktora başvurmak, sadece hastalık nedeniyle olmaktadır. Bir kişinin yaşı, cinsiyeti, sosyal durumu, genetik farklılıklar, çalışma ortamı, alışkanlıkları Check-up’ı belirler. Check-up kişiye özel yapılmalıdır.

Sağlık Taraması Hakkında

Check-up İçeriği

Check-up yaptıracaklar öncelikle güvendiği bir hekime başvurmalıdır. Check-up yaptırırken hekim-hasta ilişkisi çok önemlidir. Kişiyi tanıyan doktor daha iyi bir sonuç çıkartacaktır. Yapılacaklar konusunda hekimin yönlendirmesi, standart istenen şeyler ile özel bir takım tetkikler daha kolay yapılabilmektedir. Check-up kişinin bir sağlık paketi alıp da hepsini yaptırması işlemi değildir. Check-up yaptıracak kişinin öncelikle bir doktor muayenesinden geçmesi gerekir. Kişi doktor muayenesi sonucu, muayene bulguları ve elindeki eski tetkikler ve tahliller ile birlikte değerlendirilip daha sonraki aşama değerlendirilebilir. Check-up standart paket içeriğinde akciğer filmi, Ekg, batın ultrason görüntüleme teknikleri ile vücudun bir kısmı tanınmaktadır. Bunların dışında kan tetkikleri, idrar tetkikleri, dışkı tetkikleri yapılması gerekir.

Genetik doktor

40 Yaş Üstünde Check-up’lar

40 yaş üstünde Check-up’lar daha özel yapılmaktadır. 40 yaşından sonra bir takım rahatsızlıklar, aileden gelen genetik hastalıklar görülmeye başlanmaktadır. Aileden gelen kalp-damar hastalığı, şeker hastalığı, bir takım metabolik hastalıklar, kanser hastalıkları yavaş yavaş sinyal vermeye başlamaktadır. Check-up’ta 40 yaş altı ve 40 yaş üstü olmak üzere genel tanımlama yapılmaktadır. 40 yaş altında yapılan Check-up’lar biraz daha az detaylı olabilmektedir. 40 yaş üstünde yapılan Check-up’lar daha detaylı yapılmaktadır.

Check-up Nedir? Check-up Yaptırma

Check-up Yaptırmanın Önemi

Check-up ücretleri sanıldığı gibi çok yüksek değildir. Aracı olanların muayene yaptırması gibi, kendi Check-up’larını da yaptırması gerekir. Hastalık çıktıktan sonra kişi hem masraflarla hemde zorluklarla daha zor mücadele etmektedir. Erken tanı ve Check-up yaptırma, olabilecek hastalıkların önüne geçilmesini ve rahat bir şekilde tedavi olunmasını sağlamaktadır.

Check-up Nedir?-Dr. Bilgin Torun’un videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir