Çevremizdeki Dumanların Zararları ve Pedal Çevirme Kampanyası yazımızda şehir hayatının neden olduğu araç dumanı, tütünlerin neden olduğu dumanlar, mangal dumanlarının neden olduğu zararları ve sağlık için pedal çevirme kampanyasını yazdık.
Çevremizdeki Dumanların Zararları
Çevremizde oluşan dumanlar vücudumuza hızlı bir şekilde girmektedir. İnsanlar her yerde dumanlara maruz kalmaktadır. Sigara dumanı, mangal dumanı, ocak başında çalışanların maruz kaldığı dumanlar, çevre kirliliğinden kaynaklı dumanlar, trafiğin yoğun olduğu durumlarda ortaya çıkan dumanlara maruz kalınmaktadır. Sadece sigaradan çıkan dumanın zararlı olduğu söylenemez. Endüstrileşmenin artmasıyla birlikte ve motorlu taşıtların artmasıyla hava kirliliğinde ciddi artışlar yaşanmıştır. Çevremizdeki dumanların zararları saymakla bitmez.
Yapılan araştırmaya göre; özellikle otoban kenarlarında evleri bulunan insanların 20 metreye kadar yakınlığı bulunan durumlarda solunum sistemi hastalıklarının ve kalp-damar sistemi hastalıklarının arttığı görülmektedir. Otoban yanında gece kondu da yaşayanlarda bu durum daha sık görülmektedir.
Dumanların zararları sadece tütünlere bağlı değildir. Mangal, kömür ve odun yakarak bunların dumanına maruz kalmanın zararları bulunmaktadır. Kırsal kesimlerde biomass denilen hayvansal yakıtların kullanılması, ister ısınmak için olsun isterse de yemek pişirmek için olsun bu yakıtın dumanına maruz kalmak da akciğer hastalıklarının gelişmesine sebep olabilmektedir.
Solunum rahatsızlığı nedeniyle doktora başvuran hastalarda, sigara içmeyen kadınlarla karşılaşan doktorlar, ilk önce pasif içici olup olmadığını kontrol ederler, daha sonra kırsal kesimden geliyorsa, o bölgelerde biomass yakıtı kullanıp kullanılmadığını sorarlar. Bu tür çevresel zararlı dumanlara maruz kalmak akciğer hastalıklarına, koah ve akciğer kanserine ve interstisyel akciğer hastalığına neden olabilmektedir. İnterstisyel akciğer hastalığı da çoğunlukla çevresel kirliliğe maruz kalmış kişilerde görülmektedir.
Dumanların Azaltılması
Dumanların mümkün olduğunca azaltılması hastalıkların önlenmesini sağlayacaktır. Tütün ürünlerinin içilmemesi ve içilen ortamlardan uzaklaşılması da bir diğer önlemdir. Isınma olarak doğalgaz tercih edilmesi ve kaliteli kömür kullanılması da hava kirliliğini önleyecektir. Eski yıllarda evlerde soba kullanımının neden olduğu hava kirliliği, doğalgaz kullanımı ile çok azalmıştır. Fakat motorlu taşıtların kullanımının artması ile bu durum tersine dönmektedir. Enerji ihtiyacını da yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamak, havamızın temiz kalmasını sağlayacaktır. Özellikle kömürün enerji için kullanılması çevre kirliliğine neden olmaktadır.
Sağlığa Pedal Çeviriyoruz
Sağlığa pedal çeviriyoruz kampanyası, İl Sağlık Müdürlüğünün teşvik edip düzenlediği sağlıklı olma yolunda önemli bir kampanyadır. Bu kampanya kişisel olarak spor yapmak, kalp-damar sistemini düzenlemek için bir teşvik ve motorlu taşıtların kullanılmasını azaltmak için bir teşviktir. Yakın olan yerlere yürüyerek veya bisiklet ile gitme imkanımız var ise bu şekilde gitmek sağlığımız açısından oldukça faydalı olacaktır. Gelişmiş ülkelerin bir çoğunda ulaşım motorlu taşıtlar yerine bisikletlerle yapılmaktadır. Raylı sistemlerin tercih edilmesi de bir diğer yoldur. Toplu taşıma kullanılması da tercih edilebilir. Hava kirliliğinin azaltılmasında bu tür tercihler yaparak katkıda bulunabiliriz.
Çevremizdeki Dumanların Zararları ve Pedal Çevirme Kampanyası-Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sibel Yurt’un videosundan yardım alınmıştır.