Çaresiz Avrupalılar Isınmak İçin Dünyanın En Eski Yakıtına Dönüyor

Çaresiz Avrupalılar Isınmak İçin

Çaresiz Avrupalılar Isınmak İçin Dünyanın En Eski Yakıtına Dönüyor

Çaresiz Avrupalılar Isınmak İçin

Çaresiz Avrupalılar Isınmak İçin Dünyanın En Eski Yakıtına Dönüyor

Berlin‘in Nazi döneminden kalma Tempelhof havaalanından çok da uzak olmayan Peter Engelke, çaresiz insanların stoklarını çalmasıyla ilgili endişeleri nedeniyle deposuna yeni bir güvenlik kapısı kuruyor. Risk altındaki değerli varlık yakacak odundur.

Kıta bu kış enerji kesintilerine ve muhtemelen elektrik kesintilerine hazırlanırken Engelke’nin eylemleri Avrupa genelinde artan endişeyi yansıtıyor. Kuzey Akım doğalgaz boru hattının görünürdeki sabotajı, Rusya‘nın Ukrayna‘daki savaş nedeniyle arzı kesmesiyle bölgenin kritik konumunun son işareti.

Cuma günü Prag’da düzenlenen bir zirvede, Avrupa Birliği liderleri, bu tür bir hareketin bölgeye arzı tehdit edebileceği endişeleri arasında gaz için bir fiyat sınırı üzerinde anlaşmaya varamadılar. Avrupa’daki ısınmanın %70’i kadarı doğal gaz ve elektrikten geliyor ve Rusya’daki teslimatların büyük ölçüde azalmasıyla, halihazırda yaklaşık 40 milyon insan tarafından ısınma için kullanılan ahşap, aranan bir meta haline geldi.

Fransa’da odun pelet fiyatları neredeyse iki katına çıkarak ton başına 600 avroya ulaştı ve dünyanın en temel yakıtının panikle satın alındığına dair işaretler var. Macaristan pelet ihracatını yasaklayacak kadar ileri gitti ve Romanya yakacak odun fiyatlarını altı ay boyunca sınırladı. Bu arada, odun sobalarının teslim edilmesi aylar alabilir.

Kıtlıklarla ilgili endişelerin yanı sıra, enerji krizi, Euro bölgesi enflasyonunun Eylül ayında ilk kez çift haneli rakamlara çıkmasıyla, yaşam giderlerindeki artışı yoğunlaştırıyor. Bölgedeki bağlı haneler, ısıtma ve diğer temel ihtiyaçlar arasında seçim yapmakla giderek daha fazla karşı karşıya kalıyor.

İngiliz toptan yakacak odun perakendecisi Certainly Wood’un genel müdürü Nic Snell, “İnsanların tüm evi ısıtmadığı eski günlere geri döndü” dedi. “Ateşin etrafında otururlar ve sobanın ısısını kullanırlar ya da ateş açıp yatarlardı. Bu kış bundan çok daha fazlası olacak.”

Bu eğilim, ortalama 86.000 İsveç kronuna (7.700 $) mal olan yüksek kaliteli çinili soba üreticisi Gabriel Kakelugnar AB’ye olan talepte bir patlama anlamına geliyordu. Sobalar, ısıyı tutan ve dağıtan farklı kanalları kullanan karmaşık yapısı nedeniyle bir odayı 24 saat sıcak tutabilir.

“Pandemi sırasında insanlar evlerine daha fazla yatırım yapmaya başladılar. İsveç’in en büyük nükleer reaktöründen bir saatten daha kısa bir mesafede bulunan şirketin sahibi ve genel müdürü Jesper Svensson, “Bu, tabii ki şimdi tırmandı” dedi.

Siparişler dört kattan fazla arttı ve müşteriler artık teslimat için Mart ayına kadar beklemek zorunda, bir yıl önce dört hafta kadar kısa bir süre ile karşılaştırıldığında.

Birçok Avrupalı ​​için temel endişe, önümüzdeki aylarda ısınmak için ne gerekiyorsa yapmaktır. Kış soğuğu yaklaştıkça endişe daha da acil hale geldi ve sıcaktan duyulan çaresizlik sağlık ve çevre sorunlarına yol açabilir.

İsveç Çevre Koruma Ajansı’nın hava kalitesi birimi başkanı Roger Sedin, yetersiz havalandırma ve ıslak odun yakmaya çalışma konusunda uyarıda bulunarak, “İnsanların ellerine geçenleri yakacaklarından endişe ediyoruz” dedi. “Odun yakan ve bunu nasıl doğru yapacağını bilmeyen insanlara sahip olduğunuzda çok yüksek kirlilik seviyeleri görebiliriz.”

Partikül madde akciğerlerin derinliklerine inebilir ve kalp krizlerine, felçlere ve astıma neden olabilir, dedi ve riskin özellikle kentsel alanlarda akut olduğunu da sözlerine ekledi.

Sedin, “Komşularını düşünmelisin” dedi.

Ülkenin baca temizleyicileri derneğinin yeni ve eski sobaları bağlamak için bir dizi taleple uğraştığı ve müşterilerin yakılan at gübresi ve diğer bilinmeyen yakıtlar hakkında sorular sorduğu Almanya’da da deneyimsizlik açıkça görülüyor.

Ayrıca horlama belirtileri de var. Fransa’da, baca bacaları yapan ve odun yakıtları üreten Poujoulat SA’nın CEO’su Frederic Coirier, bazı müşterilerin bir yıl boyunca bir tondan daha azı normalde bir eve gitmek için yeterliyken iki ton odun peleti satın aldıklarını söyledi.

Norveçli ahşap satıcısı Kortreist Ved’in kurucusu ve CEO’su Trond Fjortoft, “İnsanlar odun için çaresiz ve her zamankinden daha fazla satın alıyorlar” dedi. “Genellikle hava soğumaya başladığında olur, ‘biri der ki, ah, biraz odun sipariş etmeliyiz.’ Bu yıl, Haziran’da başladı” – Rusya’nın gaz arzını kestiği sıralarda.

Berlin’de kriz, II. Dünya Savaşı’nın ardından yaşanan ıssızlığın rahatsız edici yankılarını yaratıyor. Yakıt sıkıntısı çeken sakinler, Tiergarten merkezindeki parkın neredeyse tüm ağaçları ısıtmak için kestiler.

Berlinliler şu anda bu kadar uç noktalara gitmese de, sıcak kalma endişeleri yaygın. Engelke, kütükleri, kömür briketlerini ve kalorifer yakıtını korumak için sadece fazladan bir güvenlik kapısı kurmakla kalmadı, aynı zamanda yeni müşteriler almayı bırakmak zorunda kaldı.

“Kışa büyük bir endişeyle bakıyoruz” dedi.

Çaresiz Avrupalılar Isınmak İçin Dünyanın En Eski Yakıtına Dönüyor-Kaynak: bloomberg.com

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir