Ekonomi ve ParaYaşam

Çaput Kilimi: Chapputz

Çaput Kilimi Chapputz yazımızda genç bir üniversite öğrencisinin köylerde üretilen çaput kiliminden modern sanatı kullanarak harika ürünler üretmesini ve başarılı girişimi sayesinde kadınlara istihdam sağlamasını yazdık.

Yörüklerin Çaput Kilimi Chapputz

Kullanılamayacak olan kıyafetleri geri dönüşüm yaparak şık tasarımlarla kullanılabilir hale getiren bir girişimdir. Eski kıyafetlerin yeniden kullanmasıyla sırt çantası, zeytinli Clutch ve şeritli Clutch yapılmaktadır. Çaput kilimi ürünlerinin hepsi geri dönüşüm kullanılarak üretilmiştir. Chapputz girişiminin asıl amacı unutulan bir kültürü yaşatmak, kadın istihdamı sağlamak ve kullanılmayan ürünlerin yeniden kullanılmasını sağlamaktır. Chapputz girişiminin kurucusu Yasin Sert‘tir. Boğaziçi Üniversitesinde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler okumaktadır.

Çaput Kilimi
Yasin Sert

Çaput Kilimi İle Yapılan Ürünler

Çaput kilimler ile akıllı telefon kılıfları, minderler ve çantalar harika tasarımlarla yapılmaktadır. Normalde köylerde çaput kilimler kullanılmaktadır. Buralarda sadece kilim olarak kalmaktadırlar. Çaput kilimler uzunlamasına dokunmaktadır. Bu kilimler bu haliyle sadece köylerde kullanılmaktadır. Şehir hayatına ulaşamamaktadır. Chapputz ile bu harika kilimler tasarımla birleşerek şehir hayatında kullanılabilecek hale getiriliyor. Köyde yaşayan insanların ürünlerini bu işlem ile yeniden hayata geçirerek şehirdeki insanlara ulaştırmaktadır. Köylerde aslında çaput kilimleri bir fakirlik sembolüdür. Yeni farklı tasarım halleriyle zenginlerin ve tatil yörelerindeki insanların favori ürünleri haline gelmektedir. Katma değeri de bir hayli yükselmektedir. Yurt dışından dahi Chapputz ürünlerine talep vardır.

Çaput Kilimi
Kilim Çeşitleri

Chapputz İle Çaput Kilimin Değeri Arttı

Bu girişim ile köydeki insanlarda çaput kilimine ağırlık vermektedir. Normalde fakirlik sembolü olduğu için köydeki insanlar bu kültürden uzaklaşıyordu. Girişimin olumlu katkısıyla birlikte hem kültürel değerimiz kaybolmamaktadır hemde köyde yaşayan insanlara ekonomik güç kazandırmaktadır. Teyzelerin yapmış olduğu kullanışlı çaput kilim dokumaları İstanbul’da bir çok ünlü tarafından kullanılmaktadır.

Çaput Kilimi

Chapputz’un Oluşumu

Chapputz girişiminin kurucusu Yasin Sert, bu işe izlediği belgeselde köyde bir kadının dokuduğu çaput kilimlerini görmüş ve bu işi sevmiştir. Belgeselde görmüş olduğu Faize Yoldaş teyze ile tanışmak için yollara düştü ve aklına gelen fikir ile yok olmaya yüz tutan kültürü bir markaya dönüştürmeye karar verdi. Balıkesir’in Sarıbeyler köyünde başlayan bu iş şimdi hızla büyümektedir. Geçmişte çok fazla kişinin bu işi yaptığını söyleyen Faize teyze, şimdi ise çok az kişinin çaput kilimi dokuduğunu söylüyor. Bu oluşumun çaput kilim dokumacılığını canladıracağı görülmektedir. Yasin, İstanbul Balat’ta küçük bir atölye kurdu. Almış olduğu kilimleri modern sanat ile buluşturdu. Kendi diktiği ürünleri rahatlıkla satmaktadır.

Web Site: www.chapputz.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir