SeyahatYaşam

Çamlıhemşin Belgeseli

Çamlıhemşin Belgeseli yazımızda Rize‘nin gözde ilçesini tanıttık, köprülerini, evlerinin yapısı, milli parkını, Zilkale’yi, Ayder yaylasını, Kaçkar dağları etrafını ve el işlerini yazdık.

Çamlıhemşin

Çamlıhemşin, Rize‘nin bir ilçesidir ve yeşillikler içerisinde doğa manzarası bir harikadır. 885 km²’lik bir alanı kaplamaktadır. Rize’nin meşhur olan Çayın Osmanlıya Gelme Hikayesini yazımızda okuyabilirsiniz. Rize’de olduğu gibi Çamlıhemşin’de de çay tarlalarını her yede görebilirsiniz. Karadeniz’in tipik özelliklerini Çamlıhemşin’de bulabilirsiniz. Sarp dağların eteklerinden bolca su akarak şelaleler oluşmuştur. Dereleri de meşhurdur. Çamlıhemşin’in Karadeniz’e kıyısı yoktur, fakat fırtına deresi tam ilçenin merkezinden geçmektedir. Bu bölge fırtına vadisi olarak isimlendirilmektedir. Çamlıhemşin’de bulunan Şenyuva Köprüsü 1696 yılında yapılmıştır. Çok fazla anıya konu olmuştur. Mikron köprüsü’de Osmanlı döneminin son zamanlarında yapılmıştır. 30 metre uzunluğundadır. Dere seviyesinden 12 metre yüksekliktedir. Çamlıhemşin’de Kaçkar Dağları Milli Parkı’da bulunmaktadır.

Çamlıhemşin-Zilkale
Zilkale

Zilkale sislerin içerisinde ziyaretçilerini beklemektedir. Zilkale, Bizans döneminde doğu yönünden gelebilecek tehlikelere karşı gözetleme kalesi olarak kullanılmıştır. Evlerin mimarisi geleneksel Karadeniz evlerinin izlerini taşımaktadır. Evlerin birbirinden uzak ve tepelere yapılması değişik bir görsel sunmaktadır. Evler birbirlerine bir aile topluluğu kuracak şekilde yakındır diğer evler birbirlerine uzakta kalmıştır. Genellikle ormanların içinde bu evler kalmıştır. Yamaçlara kurulan evlerde çokça bulunmaktadır. Bu evlere ulaşmak bir hayli zordur. Yollar patikalı ve engebelidir.

Çamlıhemşin Ev Mimarisi

Geleneksel ev mimarisinde malzeme olarak ahşap ve taş kullanılmıştır. Bölgede bolca ahşap yapılması için malzeme olduğu için ahşap tercih edilmiştir. Evlerin hemen yanında serender kurulmuştur. Bu serenderler direklerin üzerine kurulu olarak yapılmaktadır. Serenderler yiyeceklerin zararlı hayvanlardan saklanması, yiyeceklerin kurutulması ve depolanması için kullanılmaktadır. Çamlıhemşin’de inşa edilen bir çok konak vardır. Bu konaklar birkaç asır önce yapılmıştır. Çamlıhemşin’de yapılan evler çoğunlukla en tepelere yapılmaktadır. Mal sahibi buradan topraklarını rahatlıkla izleyebilmektedir. Tepelere kurulan evler, derelerin üzerinde taştan yapılan köprüler ile sağlanmaktadır. Bu köprüler köylerin zenginleri tarafından yaptırılmıştır. Çamlıhemşin insanları Rusya’ya giderek pasta yapmayı öğrenmiştir. Orada kazandığı paralar ile evlerini geri gelerek taştan yapılar yapmışlardır. Çamlıhemşinliler, Rusya’da öğrendikleri pastacılığı diğer Anadolu kent insanlarına da öğretmiştir. En iyi pastacılar Çamlıhemşin’den çıkmıştır.

Çamlıhemşin Ayder Yaylası
Ayder

Ayder Yaylası

Çamlıhemşin’de bulunan Ayder yaylası ülke genelinde çok ünlüdür. Turistik olarak Rize’ye gidenlere mutlaka Ayder yaylasına çıkmaları tavsiye edilir. 1350 metre yükseklikte bulunmaktadır. Çamlıhemşin’de bir çok yayla olmasına karşın en çok ziyaret edilen yayladır. Ayder yaylasına ulaşım kolay olduğu için yayla kenarlarında birçok pansiyon ve otel bulunmaktadır. Bu yapılar orantısız bir şekilde yapılmıştır.

Çamlıhemşin Köprü

Kaçkar Dağları Etrafı

Çamlıhemşin’de Kaçkar dağları milli park sınırları içerisinde Palovit şelalesi bulunmaktadır. Rize’de en yüksek debiye sahip şelaledir. 15 metre yükseklikten akmaktadır. Kaçkar dağlarının yanında bulunan bu şelalenin yanında fırtına deresi bulunmaktadır. Fırtına deresinin etrafında da bir sürü kafe ve lokanta yer almaktadır. Bu mekanlarda yemek yerken manzaranın güzelliğini izleyebilirsiniz. Çamlıhemşin muhlama yemeğini Türk mutfağına kazandırmıştır.

El İşleri-Yöresel

El İşleri

Çamlıhemşin kadınları el işleri yaparak geleneksel giyimi devam ettirmektedir. Çamlıhemşinli kadınlar yöresel ürünler üretip satmaktadır. Şifon ve şal çok yapılmaktadır. Yöresel ürünleri daha çok babaanneler ve nineler örmektedir. İş olarak da Çamlıhemşin kadınları yapmaktadır. Çamlıhemşin’in babaanneleri çoğunlukla yöresel çorap örerler. Rize’ye gidildiğinde mutlaka Çamlıhemşin’e uğranılması gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir