Büyük Teknoloji Şirketlerinin İşten Çıkarmaları Ne Zaman Sona Erecek?

Meta, Bin Kişiyi Etkileyebilecek

Büyük Teknoloji Şirketlerinin İşten Çıkarmaları Ne Zaman Sona Erecek?

Büyük Teknoloji Şirketlerinin İşten Çıkarmaları Ne Zaman Sona Erecek?

Amazon‘dan, Meta‘ya ve Stripe‘a kadar sektörün en büyük isimlerinden bazıları binlerce çalışanını işten çıkardığı için işten çıkarmalar Big Tech‘i vurdu.

En az on yıllık genişlemenin ardından teknoloji şirketleri, reklamveren harcamalarındaki yavaşlamanın yanı sıra enflasyonla sarsıldı. Reklam harcamalarındaki sıkıntı, Meta ve Twitter gibi sosyal medya şirketlerini elbette çok etkiledi. Google ana şirketi Alphabet bile, YouTube‘un satış beklentilerini 400 milyon $ kaçırdığı için en son kazanç döngüsünde eleştirildi.

Son haftalarda, Facebook‘un ana şirketi Meta, toplam iş gücünün yaklaşık %13’ünü oluşturan 11.000 işçiyi işten çıkardı ve Amazon, kurumsal iş gücünün yaklaşık %3’ünü oluşturan 10.000 çalışanını işten çıkardı. Ek olarak, şu anda milyarder Musk’ın sahibi olduğu Twitter, bu ayın başlarında iş gücünün yarısını işten çıkardı ve bunu sürekli bir istifa akışı izledi.

Sıradaki kim olabilir? Vanderbilt Üniversitesi finans profesörü ve eski Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ekonomisti Joshua White‘a göre cevap Alphabet olabilir. White, aktivist TCI Fon Yönetimi’nin bu ay CEO Sundar Pichai’ye gönderdiği ve şirketin personel sayısını ve maaş maliyetlerini düşürmek için “agresif eylem” yapması gerektiğini belirten bir mektuptan alıntı yapıyor.

TCI Genel Müdürü Christopher Hohn 15 Kasım’da “Alphabet’in eski yöneticileriyle yaptığımız görüşmeler, işletmenin önemli ölçüde daha az çalışanla daha verimli bir şekilde yürütülebileceğini gösteriyor” diye yazdı.

George Washington Üniversitesi İşletme Fakültesi profesörü Chris Kayes, Alphabet’in aylar önce işten çıkarmaları düşündüğünü ima ettiğine dikkat çekiyor. Bu amaçla, Eylül ayında Pichai, şirketi %20 daha verimli hale getirmeyi umduğunu söyledi ve bunun personel sayısını azaltmayı içerebileceğini öne sürdü.

Yine de o kadar da şaşırtıcı değil. Alphabet, pandemi boyunca çalışan hacmini %50’nin biraz üzerinde artırdı. 31 Mart 2020’de SEC dosyalarına göre şirketin 123.048 çalışanı vardı; 30 Eylül itibariyle 186.779 çalışan.

Alphabet hisseleri, Pazartesi günkü piyasa kapanışından itibaren yılbaşından bu yana yaklaşık %30 düştü. Şirket, bu haber için bir yorum talebi göndermedi.

Google, COVID-19 Nedeniyle Ofise Dönüş

Peki, Her Şey Ne Zaman Biter?

Uzmanlar, teknolojinin geri çekilmesinin henüz bitmediğini söylüyor. Peki, acıyı sonlandırmak için ne gerekiyor? Bu kısmen, enflasyonu düşürmek için faiz oranlarını artıran Fed’e bağlı. Sektör, büyümeyi desteklemek için yıllardır düşük faiz oranlarına bel bağladığından, teknoloji şirketleri özellikle Fed’in şahinliği tarafından eleştirildi.

White, “Fed güvercin olmaya başladığında bunun ne zaman durduğunu biliyoruz” dedi.

White, tatillerin işlerin buradan nasıl gideceğini de etkileyeceğini ekledi. Beklenenden daha iyi bir tatil sezonu, zorlu makroekonomik ortamın ileriye dönük etkilerini yumuşatabilir. Sonunda, teknolojik işten çıkarmaların bir sonraki aşaması, herhangi bir durgunluğun ciddiyetine bağlı olacaktır. Goldman Sachs kısa bir süre önce daha yumuşak bir inişin mümkün olduğu konusundaki iyimserliğini dile getirdi ve ZipRecruiter Baş Ekonomisti Julia Pollak, her şey çözüldüğünde teknoloji büyümesinin kaldığı yerden devam etmesini beklediğini söyledi.

Verdiği demeçte, “Big Tech’in personel sayısında duraklama, hatta bir düşüş dönemi yaşayacağını düşünüyorum, ancak toplamda çok hafif bir düşüş olacak ve büyüme yeniden devam edecek” dedi. “Uzun vadeli eğilim hala daha fazla insanın telefon ve dizüstü bilgisayara sahip olması ve çevrimiçi eğlence ve içerik tüketmesi yönünde… Bu uzun vadeli çizgi hemen yükseliyor, ancak bu konuda bazı dalgalanmalar olacak.”

Kaynak: yahoo

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir