GirişimcilerKişisel GelişimYaşam

Burak Kartal’ın Girişimcilik Hikayesi

Burak Kartal’ın Girişimcilik Hikayesi yazımızda Samsunlu Burak Kartal’ın Polislik mesleğini bırakarak, küçük yaştan itibaren sevdiği işe yönelmesi ve tüm risklere rağmen bu işinde başarılı olmasını yazdık.

Burak Kartal’ın Girişimcilik Hikayesi

Burak Kartal, 1994 Samsun Vezirköprülü‘dür. 14 yaşında iken bir Avrupa Birliği projesi sayesinde Samsun’a gelen yabancı öğrencilere şehri tanıtarak yabancı kültürle iletişime geçmeye başlamıştır. Daha 16 yaşında yurt dışına çıkarak ufkunu genişletiyor. AB fonları ile sosyal sorumluluk projelerine Samsun’da devam ediyor. Trabzon’da Polis Meslek Yüksek Okuluna giriyor ve polis oluyor. Polislik okurken, sevdiği iş olan çocuklarla vakit geçirmeyi devam ettiriyor. Polislik yerine sevdiği işe yönelmeyi kafasına koyan Burak Kartal, polislikten istifa ederek çocuklarla ilgilenmeye başlıyor. Burak Kartal’ın girişimcilik hayatı başlıyor böylece. Çocuklarla çalışmayı ve onlara girişimciliği öğretmeyi kafasına koymuştur. Bu zamanda işini bırakıp sevdiği işi yapabilen çok az insan bulunmaktadır. Risk alarak sevdiği işe yönelmiştir. Bir çok insanın kafasında başka işler vardır fakat yine bulundukları işleri yapmak zorunda kalıyorlar. Canlı para geliği için işleri bırakıp girişimciliğe yönelemiyorlar.

Burak Kartal'ın Girişimcilik Hikayesi-Avrupalılar

Burak Kartal’ın Dönüm Noktası

Burağın dönem noktası, 17 yaşında yazmış olduğu bir projedir. İlçesinde projeleri genellikle hocalar yazabiliyorken, kendisi 17 yaşında bir proje yazabilmişti. Yazmış olduğu projeye çevresinde hiç kimse inanmamış, sadece annesi inanmıştı. Projesi yine Avrupa Birliği ile alakalıydı. 2 ay içerisinde projesi kabul edildi. Projesinin ismi “Hayallerimizi canlandıralım“dı. Proje kapsamı ise yurt dışından ülkemize gelecek gençler ile çeşitli aktiviteler yapılmasıydı. Bu projenin başlamasıyla birlikte ilçede bulunan insanlar imkansızın gerçekleşmesine çok şaşırmıştı. O günden sonra Burak, çevresinde ki insanlarda değişim oluşturmasının gerekliliğine karar verdi. Bu fikirlerini babasına söylediğinde ona inanmamış ve Burağı polis okuluna göndermiştir. 2 yıl boyunca hiç istemediği bir okulda okumak zorunda kalmıştır. 2 yıldan sonra İstanbul’a atanmıştır.

Para kazanmaya başladıktan sonra paranın mutluluk getirmediğini anladı ve polisliği bırakmaya karar verdi. Birinci yılın sonunda mutsuz olduğu bir işi yapmayı mı yoksa mutlu olduğu işi yapmayı mı tercih etmek arasında kalmıştır. Polislikte para var fakat mutluluk yoktu, sevdiği işte ise mutluluk vardı fakat az para vardı. 1 yıl boyunca kendisine aynı soruyu sordu. İkinci yılın başında ise polislikten istifa ederek mutlu olacağını düşündüğü mesleğine yöneldi. Para kanamayacak olduğu gerçeği hiç mutsuz yapmamıştır kendisini, aksine her gün mutlu bir şekilde uyanacağı işi yapmak ona daha da iyi gelmektedir.

Burak Kartal'ın Girişimcilik Dersi

Çocuklara Girişimcilik Dersi Vermek

Burak Kartal çocukları çok sevdiği için onlara kendi işlerini kurmaları için girişimcilik dersi vermeye başlamıştır. Yapılan araştırmaya göre en mutsuz öğrenciler yine ülkemizde bulunmaktadır. Her öğrenciye aynı sistem uygulanması yanlıştır. Her çocuğun farklı ilgi alanları ve yetenekleri mevcuttur. Hayatını belirleyici bir sınav sisteminin olması, çocukların üretmesini ve gelişmesini engellemektedir. Okul sadece bu sınavları kazanmak için vardır. Ezberci eğitim sistemi olması da ayrıca öğrencileri mutsuz yapmaktadır. Ailelerinde tek düze yönlendirme yapmaları da bunda etkilidir. Kesin maaş getirici işlere yönlendirme mutluluk ön planda olmadan seçimler yaptırma kişileri mutsuzluğa itmektedir.

Burak Kartal çocukların 18 yaşına kadar girişimcilik yönünden eğitilmesi gerektiğini belirtiyor. Çocukların sorunlara çözüm odaklı yaklaşacağını, iletişim becerisinin kuvvetli olacağını, kendine öz güvenli olacağını ve kendi iş modelini oluşturabileceğini belirtiyor. Girişimcilik çocuk yaşta aşılanmalıdır. şimdiki çocukların geneli rahat büyüdüğü için böyle bir sorumluluk alacak durumları yoktur. Üreten ve geliştiren neslin 18 yaşından önce bu tür girişimcilik eğitimi almasını savunmaktadır. Bu yaştan sonra insanlar artık üretmekten geri kalmaktadır. Garanti işi olanlar artık o yönde ilerleyerek maaşlı işini yapmak zorunda kalmaktadır. Gelecek kaygısı, aile baskısı, eğitim sistemi gibi unsurların devreye girmesi ile girişimciliğe başlayacak kişiler hemen vazgeçebiliyorlar. Alt yapısında girişimcilik olmadığı için başarısız oluyorlar. Çocuklara girişimcilik eğitimi vermek büyük kazanç olacaktır.

Burak Kartal’ın Girişimcilik Hikayesi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir