Braverman, Türkiye’nin Göçmen Kaçakçılarının Botlarını Ele Geçirme Anlaşmasını İmzaladı

Braverman, Türkiye'nin Göçmen Kaçakçılarını

Braverman, Türkiye’nin Göçmen Kaçakçılarının Botlarını Ele Geçirme Anlaşmasını İmzaladı

Braverman, Türkiye’nin Göçmen Kaçakçılarının Botlarını Ele Geçirme Anlaşmasını İmzaladı

İngiltere İçişleri Bakanı, Manş Denizi’ni geçen küçük teknelerin yüzde 90’a varan kısmının kaynağı olan Türkiye‘deki göçmen kaçakçılığı çetelerine yönelik baskı başlattı.

Suella Braverman, insan kaçakçılığı çetelerinin bu yıl 15 binden fazla göçmeni Manş Denizi’nden geçmek için kullandıkları sandallardan oluşan tedarik zincirini tasfiye etmek için Türkiye ile yeni bir anlaşma imzaladığını duyurdu.

Ulusal Suç Teşkilatı (NCA), Birleşik Krallık‘a yelken açan küçük teknelerin büyük çoğunluğunun, Çin’den sevk edilen dıştan takma motorlarla eşleştirilmeden önce Türkiye’deki arka sokak atölyelerinde üretildiğine inanıyor. Talep üzerine Fransız kıyı şeridine gönderilmeden önce depolandıkları Almanya’ya nakledilirler.

Bir kaynak, küçük teknelerin yüzde 80 ila 90’ının Bulgaristan üzerinden Almanya’ya nakledilmeden önce Türkiye menşeli olduğunu tahmin ediyor.

Ortak Operasyonlar

İngiliz Hükümeti fonlarından 3 milyon Sterlin ile desteklendiği anlaşılan yeni bir merkez, Türk polisi tarafından teknelerin tedarikini kesmek için ortak operasyonları koordine etmeye ve İngiltere ile Türk sınır kuvvetleri arasındaki çeteler hakkında istihbarat paylaşımını artırmaya yardımcı olmak için kurulacak. Türkiye’ye daha fazla İngiliz subayı gönderilecek.

Bayan Braverman ayrıca, Türk göçmenlerin küçük teknelerle gelişindeki “büyük artış”ın ardından, ülkeye sınır dışı edilmeleri hızlandırmak için Türkiye ile bir anlaşma üzerinde çalışıyor.

Türkiye’den 1.300’den fazla göçmen, yılın başından bu yana on kattan fazla bir artışla Kanal aracılığıyla İngiltere’ye ulaştı. Türkiye şu anda İngiltere’ye yasa dışı yollardan iniş yapanlar için – Afganistan’ın ardından – en yaygın ikinci menşe ülke.

Bayan Braverman, “Açıklığa kavuşturduğum gibi, insan kaçakçılığı yapan çeteleri çökertmek ve tekneleri durdurmak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız” dedi.

Türkiye ziyaretinin ardından anlaşmanın önünü açan Göç Bakanı Robert Jenrick, “İnsan kaçakçılığı yapan çeteleri ve küçük çaplı operasyonları mümkün kılan malzemelerin imalatını ve tedarikini bozmak için yoğun bir şekilde istihbarat, insan ve teknoloji paylaşımında bulunacağız.”

İngiltere ayrıca, Fransız kıyılarında kullanılmak üzere çağrılmadan önce suçlular tarafından depolarda saklanan yüzlerce bota el koymak için Almanya ile görüşmelerde bulunuyor.

Yetkililer, AB mevzuatının veya Almanya’daki yerel yasaların gemilere “tehlikeli mal” olarak el konulmasına izin vermek için kullanılıp kullanılamayacağını inceliyor ve insan tacirleri tarafından kullanılan tedarik zincirini bozuyor.

Türk üretimi şişme botların üretimi, büyük ölçüde sabit bir gövdeye sahip olmadıkları ve 50’den fazla kişiyi taşıyabilecek kapasiteye sahip oldukları için 1.000 £ kadar ucuza mal olabiliyor. Her bir göçmenden 2.000 ila 4.000 £ arasında ücret alınacak, bu da insan kaçakçıları için büyük kar anlamına geliyor.

Her Zamankinden Daha Tehlikeli Tekneler

Bir NCA sözcüsü şunları söyledi: “Kanal küçük tekne geçişlerine karışan suç grupları, her zamankinden daha tehlikeli ve denize elverişsiz tekneler kullanıyor ve bu da yaşam riskini artırıyor. Avrupa güvenlik yönetmeliklerini karşılamayan ve deniz geçişleri için uygun olmayan bu tür teknelerin gerçek dünyada kullanımı yoktur.

“Fransa ve Belçika’dan İngiltere’ye geçişler düzenleyen insan kaçakçılarına bu gemilerin ve motor gibi diğer denizcilik ekipmanlarının tedarikini engellemek için Türkiye de dahil olmak üzere bir dizi uluslararası ortakla çalışıyoruz.”

Geçen Temmuz ayında İngiltere, Alman ve Fransız polisi tarafından düzenlenen bir operasyonda, kanal boyunca 10.000’den fazla göçmeni kaçıran bir çete çökertildi. Çete, Almanya’yı Türkiye üzerinden getirilen tekneleri, motorları ve diğer ekipmanları depolamak için kullandı ve her tekneye 20’ye kadar kişi sığdırarak geçiş başına 65.000 £ kazanıyordu.

Yeni bir İngiltere-Türkiye mutabakat zaptı, insan kaçakçılarının tedarik zincirini bozmak için gümrük verilerinin, bilgilerinin ve istihbarat akışlarının daha hızlı paylaşılmasına izin verecek.

Braverman, Türkiye’nin Göçmen Kaçakçılarının Botlarını Ele Geçirme Anlaşmasını İmzaladı-Kaynak: telegraph

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir