Bozcaada Turu yazımızda ülkemizin güzel adalarından biri olan Bozcaada’nın özelliklerini, önemli yerlerini, geçim kaynaklarını, turistik yerlerini ve tanıtımını yazdık.
Bozcaada
Bozcaada, Türkiye’nin üçüncü büyük adasıdır. Çanakkale iline bağlı bir ilçe olarak kabul edilmektedir. Bozcaada’nın kendine özgü iklimi bulunmaktadır. Akdeniz ikliminin yanında boğazın hemen yanında yer alıyor olmasıyla birlikte esen rüzgarlar da iklimi değiştirmektedir. Türkiye’nin il merkezleri hariç köyü olmayan tek ilçesi konumundadır. 37,6 km²’lik bir alanı kaplamaktadır. Masmavi bir denizin ortasında bozkırları gözükmektedir.
Feribot ile indiğinizde direkt büyük Bozcaada kalesi sizi karşılar. Bozcaada evleri tek veya çift katlı olarak inşa edilmiştir. Yollar taşlı ve dar kıvrımlıdır. Mahallelerde yaşayan topluma göre Camiler ve Kiliseler bulunmaktadır. Alaybey Camii önemli camiler arasındadır. Alaybey Camii taştan yapılmıştır. 2006 yılında restore edilmiştir. Köprülü Mehmet Paşa Camii’de önemli camiler arasındadır. Adada Meryem Ana Kilise’si bulunmaktadır.
Bozcaada Turu-Bozcaada Kalesi
Bozcaada Kalesi’nin kimler tarafında yapıldığı bilinmemektedir. Adaya ilk defa gelenlerin dikkatini bu büyük kale çekmektedir. Cenevizliler, Venedikliler ve Bizanslılar dönemlerinde kullanılmıştır. Fatih Sultan Mehmet tarafından onarılmıştır.
Bozcaada’da Bağcılık
Bozcaada’da bolca üzüm bağları bulunmaktadır. 3000 yıllık bağcılık geçmişi bulunmaktadır. Geçmişten geleceğe adanın en önemli geçim kaynağı bağcılık olmuştur. Bozcaada’nın 4 çeşit üzümü bulunmaktadır. En önemlisi çavuş üzümüdür. Her sene Eylül ayında bağ bozumu şenlikleri yapılmaktadır.
Bozcaada Müzesi
Bozcaada Müzesi’de turistler için görülmeye değerdir. Müzede günlük hayatın izleri ve ada hakkında bilgiler verilmektedir. Türk ve Rum sakinlerin müzeye armağan ettiği bir çok eser bulunmaktadır. Bozcaada’nın her dönemine ait fotoğraflarda burada yer almaktadır. Bozcaadalıların eski işlerinden olan süngerciliğe ait eşyalar ve resimlerde burada sergilenmektedir. Denizden toplanılan süngerlerin işlenmesi burada gösterilmektedir.
Bozcaada Turu-Bozcaada Kahvaltısı
Rüzgar gülleri de oldukça değişik bir ortam sunmaktadır. Rüzgar türbinlerinin bir tanesi bile adanın tüm enerji ihtiyacını karşılamaktadır. Sahilleri de oldukça boldur. Türk ve Rum evleri de birbirlerine karışmıştır. Bozcaada turu için ilk iş kahvaltısı güzel olan bir otel ayarlamak olmalıdır. Adaya dinlenmek için gelecekler adanın biraz daha uzaklarında kalan otelleri tercih edebilirler. Adayı yaşamaya gelenler ise merkezlerde kalan otellerden yer ayırabilirler. Huzur dolu yürüyüşler yapabilir, hamakta uzanabilir ve sessizlik içinde manzaranın keyfini yaşayabilirsiniz. Bozcaada’da mutlaka adada yetişen ürünlerden oluşturulan kahvaltı yapmanız tavsiye edilir.
Bozcaada kahvaltısı ile güne mutlu ve zinde başlayacaksınız. Tüm kahvaltılık ürünlerin adada üretilmesi ve doğal olması kahvaltının önemini arttırmaktadır. Bozcaada’nın her yerinde çay bahçeleri bulunmaktadır. Ziyaretçiler soluklanmak için bu çay bahçelerine gidip oturabilir ve etrafı izleyebilir. Bozcaada ürünlerini etraftaki tezgahlardan satın alabilirsiniz. Bozcaada reçelleri çok ünlüdür. Özellikle domates reçeli için gelenler bile bulunmaktadır.
Göztepe
Bozcaada’nın tamamını görebileceğiniz yer 192 metre yükseklikte bulunan Göztepe’dir. Göztepe’ye çıkmak için araç yolu bulunmaktadır fakat yolda gitmek biraz zordur. Araçla gidecekler dikkatli gitmelidir.
Bozcaada Limanı
Bozcaada feribot iskelesinin hemen yanındadır. Küçük balıkçı tekneleri ve balık restoranları Bozcaada limanında bulunmaktadır. Balıkçılığın en önemli geçim kaynağı olduğunu bu limandan görebiliriz. Cumhuriyet Mahallesi, Bozcaada’nın merkezi konumundadır. Sağlı sollu bir sürü restoran bu bölgede misafirlerini beklemektedir. Polente fenerine çıkarak gün batımını izleyebilirsiniz.
Ayazma Plajı
Ayazma plajı merkeze yakın olduğu için ve minibüs buraya gittiği için en çok tercih edilen plajlar arasındadır. Tatil zamanlarında çok fazla kalabalık olduğunu unutmayın.
Bozcaada Turu.