Nasıl YapılırSağlıkYaşam

Boy Uzatma Ameliyatı

Boy Uzatma Ameliyatı yazımızda boy uzatma tedavisinin ne zaman gerekli olduğu, cücelik durumunun boy uzatma ile normal boylara çıkarılmasını, boy uzatmadaki şartlar, boy uzatma tekniği ve eğriliklerin düzeltilmesini yazdık.

Boy Uzatma Tedavisi-Boy Uzatma Ameliyatı

Boy uzama yaş sınırı kızlarda ve erkeklerde farklılık göstermektedir. Kızlarda 16 yaşına kadar, erkeklerde ise 17-18 yaşına kadar boy uzatma tedavi işlemi fark edilebilmektedir. Küçük yaştaki çocukların boyu, boy uzatma ameliyatı ile rahatlıkla uzatılabilmektedir. Bunun dışında Boy uzatmak isteyenlerde bazı hastalıklar buna engel olmaktadır. Böbrek hastalığı ve hormonal hastalıklar boy uzatmak için engeldir. Genel olarak ülkemizde kısa olan bacağın uzatılamayacağı düşüncesi hakimdir, fakat boy uzatma teknikleriyle kısa olan bacak uzatılmakta veya her iki bacakta uzatılabilmektedir.

Bunun dışında çocuğun cüce olması durumunda, doktorlar tarafından çok önceden boy uzatma işlemi uygulanmaya başlanmaktadır. Cücelerde ilk boy uzatma işlemi 5 yaşına gelmeden yapılmaktadır. Boy kısalığının 3/1’i bu zamanda giderilmektedir. 10-12 yaşlarında tekrardan bir boy uzatma işlemi yapılmaktadır. 3.uzatmaya gerek duyulursa 14 yaşından sonra yapılmaktadır. Cücelikte 1.47 metrenin altındaki hastalar kabul edilmektedir. Kızlarda 1.25, erkeklerde 1.30’un altına cüce denilmektedir.

Boy Uzatma Ameliyatı ve Cücelik

Boy Uzatma Ameliyatı Şartları

Boy uzamasında kızlar 16 yaşını geçtikten sonra boyu 1.50 metrenin altındaysa, erkek de 18 yaşını geçtikten sonra 1.60 metrenin altındaysa boy uzatma imkanı bulunmaktadır. Boy uzatma öncesinde çocuklar için psikiyatri raporu alınmaktadır. Boy uzamasına ihtiyaç duyan hastalar, seans seans 20 cm’e kadar boyu uzatılabilmektedir. Bunun için psikiyatrisin kişinin boy kısalığından psikolojik olarak rahatsız duyduğu raporunu vermesi gerekiyor. Hasta bu tür kriterleri sağladığında rahat bir şekilde boyu uzatılabilmektedir.

Boy Uzatma Ameliyatı Eğrilik

Boy Uzatma Tekniği

Kişinin boyu 7 cm kadar uzayacaksa yaklaşık 6 ay kadar uzatılan kesim, tamamen kendi kemik dokusuyla iyileşerek oluşmaktadır. Hastanın boyu 7 cm kadar uzayarak iyileşmiş oluyor. Ciddi kısalığı olanlarda bu işlem 2 seans yapılarak 15 cm kadar uzatılabilmektedir. Cücelerde bu işlem uygulanmaktadır. Kişinin boyu 1.50 metre iken 2 seans boy uzatma tekniği uygulandıktan sonra kişinin boyu 1.65 metre olmaktadır. Boyu uzatma tekniği uygulandıktan sonra kişi ayaklarının üzerine basabilmektedir. Boyu çok kısa olan kişilerin normal yaşamını daha kolay geçirebilmesi ve psikolojisinin düzelebilmesi için boy uzatma tekniği çok işe yaramaktadır. Uygulanan teknik Ekstremite Rekonstrüksiyonu ve İlizarov Yöntemleridir.

Boy Uzatma Tekniği

Boy Uzatma Tekniği Sonrası

Boy uzatma tekniği kişiye yapıldıktan sonra 2. veya 3. gün hasta ayağa kaldırılır ve ayağının üstüne bastırılır. Ayakta çiviler ve cihaz olduğu için kısa bir süre adaptasyon süreci olmaktadır. Kemikte 3 cm uzama sağlandığında fizik tedavi desteği alınmaktadır. Bunun nedeni ise eklemlerde sertliklerin oluşmaması içindir.

Kemik

Eğriliklerin Düzeltilmesi

Küçük yaştaki çocukların maruz kaldığı bazı hastalıklar ve enfeksiyonlar nedeniyle boy uzama hücreleri ölebilmektedir. Bir ayağı daha kısa olan çocukların tüm vücut sistemi bozulmaktadır. Çocuklar eğri durumda kaldıklarında, 4 yaşından sonra psikolojik olarak etkilenmektedir. Tüm hayatını bu şekilde geçirmesi kişiye büyük bir sorun olarak dönecektir. Bu nedenle eğriliği ve kısalığı düzeltmek içinde ameliyat ile kısa olan ayağa, uzatma tekniği uygulanabilmektedir. Uzun olan ayakla eşit uzunluğa gelen ayak, çocuğun iskelet sistemini düzeltmektedir. Çocukta eğriliğe bağlı oluşan ağrılarda geçmektedir. Ameliyat sonrası herhangi bir sakatlılık ve engellilik durumu yaşanmamaktadır. Tedavi bittiğinde ve çocuk gelişimini tamamladığında eksiksiz olarak kol yada bacağı düzelmektedir.

Boy Uzatma Ameliyatı-Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kürklü’nün videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir