Böbrek Sağlığında Dikkat Etmemiz Gerekenler

Böbrek Sağlığında Dikkat

Böbrek Sağlığında Dikkat Etmemiz Gerekenler yazımızda böbreklerimizin önemini, böbreklerin ne işe yaradığını ve nasıl korumamız gerektiğini yazdık.

Burun Akıntısı ve Tıkanıklığı-Böbrek İltihabı

Böbreklerin Çalışma Sistemi

Her insanda avuç içi kadar 2 tane böbrek bulunmaktadır. Böbrek vücudumuzun arka tarafında bulunur ve çok korunaklı bir yerde işlevini görür. Kaburgalar ve kaslarla çevrelenerek korumaya alınmıştır. Şekil itibariyle fasulye tanesine benzemektedir. 130 ile 150 mg kadar ağırlığı bulunmaktadır. Çok ufak olmasına rağmen işlevleri baya bir büyüktür.

Kalpten pompalanan kanın %25’i böbreklere gelmektedir. 4 dakika içerisinde vücudumuzdaki bütün kan böbreklerimizden geçer. Her bir böbreğimiz de 1 milyon 250 bin adet nefron bulunur. Bu nefronlar böbreklerin çalışma ünitesidir. Nefronlar böbreğin dış yapısı olan kortekse yapışmıştır. Gelen sıvılardan faydalı olanlar vücuda gidiyor, zararlı olanlar ise idrar yoluyla vücuttan dışarı atılıyor. Nefronlar böbrekte bulunan tüplerde konsantrasyon işlemi yapıyor, vücuttan fazla atılan su varsa onları geri çekiyor ve vitamin ayarlamalarını yapıyor.

İdrar oluşmadan önce Hipofizden sentezlenen Antidiüretik Hormonu olmasa günde ortalama 100 litre kadar idrar yapmamız gerekirdi. Bu hormon sayesinde çoğu sıvı vücuda süzülüp geri gönderiliyor ve bu sayede her gün 100 litrelik bir idrar yapma ihtiyacından kurtulmuş oluyoruz. Bu sistem olmasaydı insanlar sontayla gezerdi veya evden dışarı çıkamazdı. Böbrekler o kadar müthiş yaratılmışlar ki, içerisindeki sistem dünya da bulunan tüm alt ve üst yol yapılarının hepsinden daha iyi bir mekanizmaya sahiptir.

Böbrek Sağlığında Dikkat Etmemiz Gerekenler-Şeker hastalığı

Böbrek Sağlığında Dikkat Etmemiz Gerekenler-Böbrek Yetmezliği

Böbrek yetmezliğinin en büyük nedeni Diyabettir. Şeker hastalığını kontrol altına alabilirseniz veya hiç yakalanmazsanız böbrekleriniz de bir sıkıntı olma olasılığı çok düşüktür. İdrara çok çıkma görülüyorsa kişide, şeker hastalığına yakalanma ve böbreklerde tam anlamıyla çalışmama gibi rahatsızlıklar başlamıştır. İdrar tahlili yaptırmanız sizin için çok iyi olacaktır. Böylece erken tanı koyularak iyileşme sürecine hemen başlayabilirsiniz. Şeker ve yüksek tansiyonu olan kişilerde böbrek yetmezliği görülme oranı yüksektir. Diyabet Tip 2 ve tip 1 olarak ikiye ayrılır. Diyabet de en sık görülen tür tip 2’dir. Bu tip 2 edinseldir. Yani kendimizin sağlıksız bir şekilde yaşamış olduğu yaşam yüzünden çıkan hastalık türüdür. Tip 1 diyabet de ise pankreastaki beta hücrelerine karşı antikorlar harap oluyor, bunların çözümünde insülin tedavisine başlanıyor.

Su Fakirliği

Tip 2 Diyabet Çözümü

Tip 2 diyabette obezite engellenirse, egzersiz yapılırsa, sigara içilmezse ve su tüketimi artırılırsa diyabet tip 2’ye yakalanmazsınız. Bu çözümlerle de böbrek yetmezliği hastalığına da yakalanma oranınız çok çok düşük kalır. Sağlıklı böbreklerle yaşamınıza devam edersiniz. Su içmek kesinlikle en iyi çözümdür. Kışın 1,5 litre, yazın ise 2-2,5 litre su içmek böbrekler için yeterlidir. 5 gr’dan fazla tuz tüketmeyin. Tuz böbrekler için çok zararlıdır.

Böbrek Sağlığında Dikkat Etmemiz Gerekenler-Baş ağrısı

Böbrek Sağlığında Dikkat-Böbrek Yetmezliğini Nasıl Anlarız?

Böbrek yetmezliğinde kansızlık, halsizlik, yorgunluk, bitkinlik, bulantı ve kusmalar görülebilmektedir. Yemeklere karşı bir tiksinti, vücutta gelişen kaşınma hissi, idrarda köpürme görülebiliyor. Ağrının çıkmasını beklemeyin çünkü böbrek yetmezliği başlangıcında nadiren ağrı ile kendini gösterir diğer yazılan haller sizlerde varsa kontrole gidebilirsiniz. Tansiyon çıkıyor fakat son zamanlar hiç düşmemeye başladıysa bu da belirtisi olabilir. Vücutta oluşan ödemler ve şişlikler de böbrek yetmezliğinin habercisi olabilir. Doktor gözetiminde diyaliz tedavisine başlamalısınız.

Böbrek Sağlığında Dikkat Etmemiz Gerekenler.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir