BMC, Türkiye İçin Altay Tankı Üretiminde İlerliyor

BMC, Türkiye İçin Altay Tankı Üretimi

BMC, Türkiye İçin Altay Tankı Üretiminde İlerliyor

BMC, Türkiye İçin Altay Tankı Üretiminde İlerliyor

1990’lardan bu yana geliştirilmekte olan Türkiye’nin ilk yerli muharebe tankı Altay‘ın üretimi, önemli bir bileşen için tedarik zinciriyle ilgili sorular arasında hızla ilerliyor.

Altay’ı oluşturan Türk-Katar ortaklığı BMC, ilk iki tankı 2023’te Türk hükümetine teslim edeceğini söyledi. BMC (savunma) genel müdürü Mehmet Karaaslan, şirketin bir ayda sekiz adet teslim etmeyi planladığını söyledi. 100 birimlik bir ilk parti için sipariş verin. Altay sözleşmesi sonunda 1.000 tankın üretimini içeriyor.

Ankara, Altay’a güç verecek 100 adede kadar Güney Kore yapımı motor ve şanzıman satın almak için pazarlık yapıyor. Ancak, kuzeydoğu Asya ülkesindeki bir endüstri kaynağı, programın ilerlemediğini söyledi.

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan kaynak, “Teknolojiyle ilgili ciddi sorunlar ve başka sorunlar var” dedi.

Milli Tankımız

Sonunda, Türkiye’nin Altay tankı Güney Kore’den bir motor buldu

Türkiye’nin üst düzey savunma tedarik yetkilisi İsmail Demir, iki Güney Koreli şirketle yapılan görüşmelerin, Türkiye’nin Altay programı için tedarik edilecek güç aktarma organı olarak da adlandırılan güç paketinin (motor ve şanzıman) miktarına odaklandığını söyledi.

Demir, Mart ayında “Bir miktar belirlemeliyiz… 50 ila 100 arasında konuşuyoruz” dedi.

Carnegie Uluslararası Barış Vakfı’na göre, Türkiye’nin savunma sanayii son on yılda patlama yaşadı. 2010 yılında, ülkenin En İyi 100 Küresel Savunma Şirketi Savunma Haberleri listesinde bir şirket vardı. Şu anda yedi şirketi var—İsrail, Rusya, İsveç ve Japonya’nın toplamından daha fazla.

Türkiye, yerli üretim bir ürün bulunana kadar Altay’ın yeterince yabancı yapımı güç kaynağına sahip olduğundan emin olmak istiyor.

Türkiye, Altay’a yerli güç sağlamak için Batu motorunu geliştiriyor. Tankın iletim mekanizması için yerel bir çözüm yoktur.

Ekim 2021’de Türkiye ve Güney Kore, iki Koreli şirketin Altay için motor ve şanzıman tedarik edeceği bir niyet mektubu imzaladı.

Anlaşmalara göre, Güney Koreli üreticiler Doosan ve S&T Dynamics, Türkiye’de ortak üretilecek Altay için motor ve şanzıman mekanizması için teknik bilgi sağlayacak.

Ortak yapım seçeneği planlandığı gibi ilerlemedi ve yeni anlayış, Kore güç paketinin hazır satın alınmasına dönüştü.

BMC, 2018’de milyarlarca dolarlık Altay sözleşmesini kazandı. Sözleşme, 250 adetlik bir ilk partinin üretimini, yaşam döngüsü lojistik desteğini ve bir tank sistemleri teknoloji merkezinin yüklenicisi tarafından kurulmasını ve işletilmesini içeriyor.

Türkiye’nin milyarlarca dolarlık Altay tank programı gecikmeyle karşı karşıya.

Sözleşmenin bir parçası olarak BMC, insansız atış kontrol ünitesine sahip bir tank tasarlayacak, geliştirecek ve üretecek.

Altay programı iki aşamaya ayrılmıştır: T1 ve T2. T1, ilk 250 birimi kapsar ve T2, tankın gelişmiş versiyonunu içerir. Türkiye sonunda 1.000 Altay üretmeyi planlıyor, ardından insansız bir versiyon geliyor.

Kaynak: defensenews.com

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir