Bitkilerin Hisleri Var mı?

Bitkilerin Hisleri Sardunya

Bitkilerin Hisleri Var mı? yazımızda çiçek ve bitkilerin insanların duygularını diğerlerine göstermede etkili rol oynamasını, bazı bitkilerin hissiyatlarını nasıl gösterdiğini ve bitkilerle yaşamanın önemini yazdık.

Çiçeklerin İnsanların Duygularını Göstermedeki Önemi-Bitkilerin Hisleri

Çoğu insanın hayalinde çiçekli ve ağaçlı bir bahçesi olan evde yaşamak vardır. Çiçekler huzur ve sükunet gibi duyguları insanlara yaşatırlar. Çiçekler ayrıca diğer insanlara duygularımızı göstermede aracı rolünü üstlenir. Sevinçli günlerde, çeşitli merasimlerde, hasta ziyaretlerinde ve kutlamalarda bitki ve çiçekler süslenir. Çiçekler insanlarda bulunan güzel hisleri diğer insanlara taşımada görev üstlenir. Sahibi tarafından ilgilenilen bitki, ilgi görmeyen bitkiye göre daha iyi geliştiği ve büyüdüğü kanıtlanmış bir gerçektir. Bu durum bitkilerin hissiyatı anladıklarını göstermektedir.

Bitkilerin Hisleri Sardunya

Bir Rus bilim adamı sardunya bitkisi üzerinde deneyler yapmıştır. Bilim adamının yardımcılarından biri bitkinin yapraklarına iğne batırmasını, köklerine asit değdirip kesmesini ve bitkiyi sarsarak ona kötü sözler söylemesini istemiştir. Bir diğer yardımcısına ise eziyet gören sardunyaya yakınlık göstermesini, dallarına su püskürtmesini, güzel sözler söylemesini ve toprağını havalandırmasını istemiştir. Rus bilim adamı sardunyanın yapraklarına elektrot bağlayarak bir odaya koymuştur. Bitkinin tepkisini merak etmiştir. Sardunya odaya giren iki asistana da farklı tepkiler göstermiştir. Böylece sardunyanın hissiyatı olduğu kanıtlanmıştır.

Bitkilerin Hisleri Venüs

Venüs Bitkisinin Hızlı Refleksi

Bitkilerin kendini koruma mekanizmaları vardır. Dokunmaya olan hassasiyetleri ile değişen çevre şartlarına uyum sağlamaktadırlar. Hayatta kalmak için çevreye uyum sağlarlar. Bitkilerin dokunmaya karşı en hızlı refleks gösteren türü venüs bitkisidir. Venüs bitkisi yapraklarının çevresindeki bezlerden hoş bir koku yayar. Sinekler bu kokuya dayanamayarak bitkiye gelirler. Bitkiye gelen sinekler venüsün yüzeyindeki küçük tüylere dokunurlar. İlk anda kapanmayan çiçek, ikinci dokunuşta hızlı bir şekilde kapanarak sineği hapseder. Venüs bitkisi yakalamış olduğu sineği salgıladığı enzimler sayesinde sindirerek yaşamını sürdürür.

Bitkilerin Hisleri Küsküt otu

Bitkilerin Kokuya Duyarlılığı

Bitkilerin koku ve tat alma hisleri de vardır. Bitkiler aleminde duyu organları olmadan bu duyuları kullanabilen birçok bitki bulunmaktadır. Olgun meyvelerin havaya salgıladığı kimyasal maddenin, diğer ham meyveler tarafında algılandıktan sonra onlarında olgunlaşmasını sağladığı bilinmektedir. Diğer bir örnekte orman yangınlarından sonra çıkan dumanın, etraftaki tohumlar tarafından algılanıp çimlenmelerini hızlandırdığı tespit edilmiştir. Küsküt otu koku duyusunu iyi bir şekilde kullanmaktadır. Küsküt otunun yaprakları olmadığı için fotosentez yapamaz. Parazit gibi yaşayacağı bitkiyi koklayarak seçmektedir. Küsküt otu domates ve buğdayların yanındadır bu sayede. Bitkilerinde birer canlı olduğunu hatırlayalım. Bitki ve çiçek bakımı insanlara güzel duygular verecektir.

Bitkilerin Hisleri Var mı?-İnsan ve Hayat dergisi‘nden yardım alınmıştır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir