Bilim Adamları, Güneş‘in Parıltısında Saklanan Potansiyel Olarak Tehlikeli Asteroit Buldu
Bilim Adamları, Güneş’in Parıltısında Saklanan Potansiyel Olarak Tehlikeli Asteroit Buldu
Güneş’in önünden geçen bir asteroidin resmidir.
Bir araştırma ekibi, iç güneş sisteminde, biri 2014’ten beri bulunan en büyüklerinden biri olan ve gezegen için potansiyel bir risk oluşturan üç Dünya’ya yakın asteroit tespit etti. Asteroitler, Güneş’in parlaması tarafından gizlenen gökyüzünün bir bölgesini işgal ettikleri için şimdiye kadar tespit edilmedi.
Yakın Dünya Asteroitler (NEA) ve Potansiyel Olarak Tehlikeli Asteroitler (PHA), uzay ajanslarının takip etmeyi sevdiği iki tür Dünya’ya yakın nesnedir. Kulağa korkutucu gelen isimlere rağmen, hiçbiri bizim için yakın bir tehdit oluşturmuyor. Şu anda, önümüzdeki 100 yıl içinde Dünya’yı etkileme olasılığı sıfır olmayan 1.454 NEA var. NEO‘ların tam listesini NASA’nın Yakın Dünya Nesne Araştırmaları Merkezi’nde bulabilirsiniz.
Şili’deki Karanlık Enerji Kamerası kullanılarak Dünya’ya yakın üç asteroit bulundu. Alacakaranlık sırasında kamera, Güneş’in parlaması ve atmosferik bozulmalarla mücadele etmek için Dünya’nın ufkuna yakın derin alan görüntüleri aldı. Takımın sonuçları The Astronomical Journal’da yayınlandı.
Carnegie Bilim Enstitüsü’nün Dünya ve Gezegenler Laboratuvarı’nda astronom ve makalenin baş yazarı Scott Sheppard, bir NOIRLab yayınında “Alacakaranlık araştırmamız Dünya ve Venüs’ün yörüngeleri içindeki alanı asteroitler için araştırıyor” dedi. “Şimdiye kadar, yaklaşık 1 kilometre çapında, gezegen katilleri dediğimiz bir boyutta, Dünya’ya yakın iki büyük asteroit bulduk.”
Yakın zamanda gözlemlenen iki asteroit, Dünya’nın etrafında güvenli bir şekilde dolaşan yörüngelere sahip, ancak kayalardan biri – 0,93 mil genişliğinde (1.5 kilometrelik) bir asteroit olan 2022 AP7 – sonunda onu Dünya ile çarpışma rotasına sokabilecek bir yörüngeye sahip.
Tamamen açık olmak gerekirse: Asteroit şu anda Dünya’ya doğru gelmiyor, ancak yolu onu bir gün NASA’nın takip etmek isteyeceği kadar yakına getirebilir.
En kötüsü olsaydı, Dünya’daki uzay ajansları, Eylül ayında kasıtlı olarak Dimorphos adlı bir asteroide hafifçe çarpan son DART görevi gibi bir asteroit savunma manevrası kullanmak için ilk gerçek dünya (veya gerçek dünya dışı) durumuna sahip olacaklardı, asteroitin yörünge yörüngesini değiştirerek. DART’ın başarısı, tehdit edici bir kayayı yeniden yönlendirmemiz gerektiğinde NASA‘nın artık daha sağlam bir gezegen savunma stratejisi geliştirebileceği anlamına geliyor.
Sezgilere aykırı bir şekilde, Güneş’in ötesindeki asteroitleri tespit etmek, yıldız ile Dünya arasındakileri tespit etmek daha kolaydır. Hubble ve Webb gibi uzaya dayalı gözlemevleri her zaman Güneş’ten uzaklaşır, çünkü yıldızın yoğun ışığı ve ısısı gözlemevlerinin araçlarını kızartabilir.
Bu, Karanlık Enerji Kamerasının çalışmasını daha da önemli kılıyor – son durumda, Dünya için, aksi takdirde bizim için görünmez kalabilecek potansiyel bir tehdit buldu.
Geçen ay, araştırmacılar, artık yok olan Arecibo Gözlemevi radyo teleskopundan gelen radar verilerini kullanarak Dünya’ya yakın asteroitler hakkında kapsamlı bir rapor yayınladılar. The Planetary Science Journal’da yayınlanan bulguları, Aralık 2017’den Aralık 2019’a kadar Dünya’ya yakın asteroitlerin hareketi hakkında yeni bilgiler sağladı.
Bilim Adamları, Güneş’in Parıltısında Saklanan Potansiyel Olarak Tehlikeli Asteroit Buldu-Kaynak: gizmodo.com