Beykoz’da Kültür-Sanat ve Yardımlaşma Etkinlikleri

Beykoz‘da Kültür-Sanat ve Yardımlaşma Etkinlikleri yazımızda Beykoz Belediyesi‘nin düzenlemiş olduğu düğün yardımı, sünnet töreni, yöre geceleri, bal festivali, sokak iftarları ve diğer kültürel etkinliklerini yazdık.
Beykoz’da Kültür-Sanat ve Yardımlaşma Etkinlikleri 2018
Beykoz Belediyesinden Evlenecek Çiftlere Çeyizli Düğün Yardımı
Beykoz Belediyesi, Beykoz’da yaşayan maddi imkanı kısıtlı çiftleri her yıl Toplu Nikah Töreni’yle evlendirmektedir. Sosyal dayanışma çalışmaları kapsamında son 3 yılda 103 çift evlendirilmiştir. Yuva kuran çiftlere Beykoz Belediyesi ev eşyaları ve çeyizleri hediye etmiştir.
Toplu Sünnet Töreni
Beykoz Belediyesi geleneksel olarak düzenlediği Toplu Sünnet Töreni ile son 3 yılda toplamda 1650 çocuğun sünneti gerçekleştirmiştir. Sünnet olan çocuklar kutlamalarını aileleri ve sevdikleriyle yaşamaktadır. Çocuklar eğlenceli bir şölen ile sünnetlerini kutlamış oldular. Ayrıca sünnet olan her çocuğa bisiklet hediye edilmiştir.
Beykoz’da Kültür-Sanat-Yöre Geceleri
Beykoz Belediyesinin ev sahipliği yaptığı Yöre Gecelerinde Anadolu kültürü renk renk, motif motif işlenmiştir. Beykoz ilçesinin kültürel zenginliğinin ve çeşitliliğinin gösterilmesi amacıyla 18 dernek yöresel geceler, halk dansları, el sanatları, geleneksel ürün ve lezzetleri tanıtmıştır. Gelenek ve göreneklerimiz bu sayede hatırlanmıştır.
Beykoz’da Bal Festivali
Beykoz, İstanbul’un en çok bal üreten ilçesidir. Bunun içinde Beykoz’da bal üretimi ve kalitenin artması için arıcılara teşvikler verilmektedir. Yaklaşık 10 yıldır düzenlenen Bal Festivali ile arıcıların ürünleri sergilenmektedir. Ayrıca Beykoz Belediyesi arıcılara teşvik amaçlı 3 bin 300 bal kovanı dağıtmıştır. Gelecek 4 yıl içinde ise dağıtılacak kovan adedinin 15 bin olması hedeflenmiştir. Beykoz kentinin hala birçok kısmının ormanlarla kaplı olması ve bitki örtüsünün de çeşitli çiçeklerden oluşması arıcılığın yapılmasına imkan vermektedir.
Beykoz’da Sokak İftarları
Beykoz’da Ramazan ayının bereketi sokaklarda donatılan iftar sofralarında da yaşanmaktadır. Ramazan ayı boyunca, ilçenin meydan ve sokaklarında kurulan iftar sofralarına binlerce kişi katılmaktadır ve kardeşlik iklimi tüm ilçeye dalga dalga yayılmaktadır. Tarifi Beykoz Çayırında düzenlenen Hacivat Karagöz, kukla tiyatrosu, Nasreddin Hoca ve orta oyunu sergilenmiştir. İlahiyatçıların sohbetleri ve sanatçıların konserleri de gerçekleşmiştir. Toplumun tüm kesimleri iftar sofralarında bir araya gelmiş oldu.
Beykoz’da Kültür-Sanat Etkinliği
Beykoz’da kültür-sanatı 4 mevsim yaşatmak adına son 3 yılda 500’den fazla etkinlik yapılmıştır. Beykoz Belediyesinin katkılarıyla düzenlenmiş olan çocuk ve yetişkin tiyatro oyunlarına 52 bin izleyici katılmıştır. 46 söyleşi ve 20 seminere ise 10 bin seyirci katılmıştır.
Kanlıca Yoğurdu Festivali
Kanlıca Yoğurdu, Beykoz’un marka lezzetleri arasında yer almaktadır. Kanlıca yoğurdu festivali ile yoğurdun daha çok tanınması ve insanların eğlenmesi amaçlanılmıştır.
Polonezköy Kiraz Festivali
Polonezköy Kiraz Festivalinde geleneksel kültür ve danslar sergilenmiştir. Festival her yıl Haziran ayında düzenlenmektedir.
Beykoz’da Kültür Gezileri
Beykoz Belediyesi her yıl binlerce Beykozluyu Çanakkale, Konya, Bursa ve Edirne gibi tarihi yerlere götürmektedir. Beykozlular bu kültürel geziler sayesinde tarihini ve kültürünü yakından görme imkanına sahip olmaktadır. Kültür gezilerine yaklaşık olarak 52 bin kişi katılmıştır.
Cam Sanat Merkezleri
Beykoz Paşabahçe cam sanatı konusunda isim yapmış bir yerdir. Camcılığı yeniden canlandırmak adına kurulan Cam Sanat Merkezlerinde, ilçenin camcılık mirasını gelecek kuşaklara aktaracak cam ustaları yetiştirilmektedir. Merkezlerde sıcak cam eğitimi için alanlar, sergi ve satış noktaları yer almaktadır.
- Yoros Cam Sanat Merkezi
- Polonezköy Cam Sanat Merkezi
- Riva Cam Sanat Merkezi
Cam Sanat Merkezleri cama ilgi duyanları beklemektedir.
Beykoz, sahili, yeşili, doğal güzellikleri, kültür dokusu ve tarihi eserleriyle insanlar tarafından büyük ilgi görmektedir.