Beyin Anevrizması Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Beyin Anevrizması Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir? yazımızda beyin anevrizmasının nasıl bir hastalık olduğunu, beyin anevrizmasının belirtilerini, beyin anevrizması tedavisini ve tedavi aşamalarını yazdık.
Beyin Anevrizması Nedir?
Beyin anevrizması beyin baloncukları olarak da bilinmektedir. Beyin anevrizması, beyindeki atardamar duvarının zayıflaması sonucu ortaya çıkan ve damarın yırtılmasına neden olabilen balonlaşmadır. Damar dışarıya doğru balonlaşmaktadır. Beyin ve Sinir Cerrahisi Polikliniği’nde tedavi yapılmaktadır. Hastalığın genel olarak tam nedeni bilinmemektedir. Beyin anevrizması hipertansiyon, şeker hastalığı, darp ya da kaza sonucu yaralanma, enfeksiyon, sigara kullanımı ve alkol kullanımına bağlı yaşanabilmektedir.
Beyin Anevrizması Belirtileri
Hastalık başlarda belirti vermez. Hastalığın belirtileri arasında tansiyon yüksekliği bulunmaktadır. Bulantı ile kendisini gösterebilmektedir. Uzun süreli şiddetli baş ağrıları yaşanabilmektedir. Bu baş ağrıları ani ve şiddetli bir şekilde başladıysa beyin anevrizması yönünden değerlendirilmesi gerekir. Göz arkasında ağrı oluşması, göz kapağında düşüklük, çift veya bulanık görme de belirtileri arasındadır. Hastaların yarısında kanama ile kendisini gösterir. Beyinde pıhtı atma olduğu zaman hastada konuşma bozuklukları ve felç yaşanabilmektedir. Beyin anevrizması büyüdüğü zaman beyinde bazı noktalara baskı yaptığı zaman hastada nörolojik problemler ortaya çıkmaktadır. Bazı zamanlarda epilepsi ile de kendini gösterebilmektedir.

Beyin Anevrizması Tedavisi ve Sonrası
Beyin anevrizmasında 2 çeşit tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Bunlar damar yolu tedavisi ve cerrahi müdahaledir. Cerrahi müdahale tedavisinde hasta genel anestezi altında kafatası kesilerek anevrizmaya ulaşılır. Anevrizmanın dolaşımla ilişkisi kesilir. Diğer tedavi yönteminde kasıktan yaklaşık 2 mm’lik bir giriş deliğiyle hastanın atardamarına girilir ve ince kateterle anevrizmaya ulaşılır. Beyin anevrizması bu yolla tedavi edilir. Beyin anevrizması damar yolu tedavisinde genel anestezi uygulanır. Kasıktan atardamara girilir ve stent takılır. Operasyon süresi 30 dakikadır. Bu işlem cerrahi işleme denk bir başarı sağlamaktadır. Hastanın taburcu olma süresi 3 gündür. Kanamalı hastaların taburcu olma süresi ise 8 günü bulmaktadır. Kan sulandırıcı ilaçlar kullanılır ve düzenli kontroller önemlidir. Tedavi sonrası baş ağrısı ve unutkanlıklar gider. Asabi olma durumu kendiliğinden düzelir. Hastalar normal hayatlarına sağlıklı bir şekilde dönerler.
Beyin Anevrizması Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?-Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Erol Akgül’ün videosundan yardım alınmıştır.