Beslenmede 7 Doğru Taktik

Beslenmede 7 Doğru Taktik-Sağlıklı Beslenme

Beslenmede 7 Doğru Taktik yazımızda günlük yaşamımızda hepimizin yapmış olabileceği doğru bildiğimiz yanlışları ve düzeltme yollarını yazdık.

Sağlıklı ve Doğru Beslenmede Yapılan Bazı Yanlışlar ve Beslenmede 7 Doğru Taktik

Hayatımızda doğru beslenme ile sağlığı, mutluluğu ve başarıyı sürdürebiliriz. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, sağlığın beslenme ile ilişkisi son derece yüksektir. Yapılan yanlış uygulamalarda pek çok rahatsızlığa neden olmaktadır. Basit bir örnek; yemekten hemen sonra uyumak obezite ve reflü hastalıklarına neden olur. Bazı sportif aktiviteler de tehlikeli olabilecek kramplara yol açabilir. Yanlış beslenmeye devam edildiği sürece kronik hastalıklar insanların peşini bırakmaz. Yapılan bazı yanlışlar şöyle:

Yaşlara Göre Kahvaltı

Beslenmede 7 Doğru Taktik-En Önemli Öğün Kahvaltı

Kahvaltı, hayatımızın olmazsa olmazlarındandır. Bunun aksine insanların birçoğu ya tembellikten ya da uyumak için bu öğünü ihmal etmektedir. Akşam ve sabah arası en uzun açlık dönemidir. Vücudumuz gece boyu onarım ve yeni doku yapar, bu yüzden beynimizin ihtiyaç duyduğu enerji tükenir. Kahvaltı yapılmadığında; yorgunluk, halsizlik, güçsüzlük ve baş ağrısı görülebilir. Devamında dikkat azlığı gibi birçok sağlık problemi meydana gelir.

Ter Kesici-Uykusuzluk

Yemekten Hemen Sonra Uyumak

Yemekten hemen sonra uyumak oldukça zararlıdır. Uyku esnasında midedeki asit yemek borusuna doğru hareket ettiğinden mide yanmasına neden olur. Yemekten hemen sonra uyulduğu zaman diyafram daha fazla kasılır ve bu da horlamaya neden olur. Bunların olmaması için kişinin yemekten en az 2 saat sonra uyuması gerekir. Bu beklemeye “KEYLÜS” adı verilmiştir. Bunun anlamı 126 dakikadır ve kişinin 2 saat 6 dakika kadar beklemesi gerekir. Uzmanlar akşam yemeğinden 4 saat kadar sonra uyumayı tavsiye etmektedir.

Yemekten Sonra Sıcak Duş Almak

Yemekten sonra dolu mide ile duş almak, özellikle de sıcak su ile duş almak çok tehlikelidir. Çünkü vücut sindirimi gerçekleştirmek için sıcaklığını korumak isteyecektir. Bu şekilde sıcak suya girildiğinde kan akışı mideden çekilir. Çekilen kan fazla sıcaklıktan vücudu korumak için insan derisine doğru ilerler. Bu olay nedeniyle yemek tam olarak sindirilemez. Banyo yapmak için ne aç ne de tok olmak gerekir. Kahvaltıdan 1,5 saat önce veya öğle yemeğinden 1-1,5 saat sonra banyo yapmak idealdir. Tok iken banyo yapmak kalbin yorulmasına, aç iken ise tansiyonun düşmesine neden olabilir.

Yemekte Çay Keyfi Yapmak

Yemekten sonra çoğu kişinin sevdiği bir olaydır çay içmek. Yemek sırasında çay, kahve, kola gibi içeceklerin içilmesi, vücudun demirden istifadesini azaltır. Yemekten sonra içilen çay ise çayın içindeki asitin yemekteki protein ve demirle birleşerek vücut tarafından zor sindirilen jel ya da çökelti haline dönüşmesine neden olur. Bu durum demir eksikliğine neden olur. Demir eksikliği nedeniyle özellikle kadınlar ve çocuklar kansızlık çekmektedir. Çay, yemekten 1-1,5 saat önce veya sonra, usulünce içilmelidir. Limonlu ve açık içilen çay olumsuzlukları azalacaktır.

Kontrollü Yürüyüş

Yerinde ve zamanında yürümek, sağlıklı ve hızlı kilo verdiren egzersizdir. Ancak yemeğin hemen ardından tok karnına yapılan yürüyüş sağlıklı değildir. Vücut henüz yediklerini sindirirken yürümek, sindirim sisteminin yavaşlamasına ve reflü oluşumuna sebebiyet verebilir. En uygun vakit yemekten sonra yarım saat beklemek, daha sonra uygun tempoda yürüyüş yapmaktır.

Meyve Yemenin Zamanı

Meyve genel olarak yemekten sonra yenir ve bu bir hatadır. Yemekle beraber veya yemekten sonraki 2 saat içerisinde yenilen meyveler midede fermantasyona yani mayalanmaya yol açar. Bu da gıdaları vücutta yük haline getiren asit ve gaz üretir. Midede şişkinlik meydana gelir. Meyveyi aç iken yemek daha faydalıdır. Meyve yemenin en uygun zamanı, kahvaltıdan 30 dakika önce ve öğle yemeğinden 3-4 saat sonrasıdır.

Beslenmede 7 Doğru Taktik-Bir Öğünde Yemek Yeme Süresi

Her gıdanın sindirimi ağızda başlar. Bundan dolayı gıdalar ağızda iyice çiğnendikten sonra yutulmalıdır. Çiğnemeden hızlıca yutulan bütün gıdalar hazımsızlığa neden olur. İdeal ve sağlıklı bir yemek en az 20 dakika sürmelidir. Çünkü beyinden mideye giden doygunluk sinyali 12-18 dakika arasında değişiklik gösterir. Kişi bu dakikadan önce sofradan kalkarsa kısa bir süre sonra yeniden acıkma hissi duyacaktır.

Beslenmede 7 Doğru Taktik-İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir