Bereket Nedir?

Bereket Nedir?-Şükür etmek

Bereket Nedir? yazımızda bereket tam anlamıyla manası ve bereketsizliğin nedenlerini anlayabilmemiz için bu konuyu yazdık.

Bereket Nedir? Bereketi Anlamak
Elhamdülillah

Bereket Nedir? Bereketi Anlamak

Bereket manevi bolluk anlamına gelir. Malın bol olabilir ama maneviyatın yok ise huzurun yok ise bereketsiz kalmışsın demektir. Araban, evin, paran, malın mülkün var ama tadın tuzun yok işte burada senin bereketin yoktur. Bazen yiyorsundur fakat doymuyorsundur. Ayrı ayrı yemek de sofranın bereketini götürür. Sofranızda ne kadar çok kişi olursa, o sofranın bereketi o kadar çok artar. Peygamber efendimiz (s.a.v) buyuruyor ki, kim mala cömert bir gönülle sahip olursa onun için az mal bereketlenir, kimde mala hırs ve tamahla sahip olmak isterse malın bereketi yok olur. Allah(c.c)’ın verdiğine kanaat etmeliyiz ve şükretmeliyiz. Haline şükretmemek bereketsizliğe sebep olur. Şükrederek ağzınız tatlanır ve sofranızdan bereket eksiz olmaz.

Bereket Nedir? Karun zengin
Karun

Karun Kadar Zengin Olmak

Musa (a.s) zamanında Karun adında çok zengin bir adam varmış. Onun çevresindekiler ona öğüt olarak şımarma dediler. Çok fazla mal varlığı olduğu için kendini bir şey zannetmeye başladı. Kibirlenme ve ego tatmini en üst seviyelere çıkmış bu adamda. Karun bu sözlere karşı ben bilgiliyim, her şeyi kendim kazandım, bu nedenle bu servete ulaştım diyerek böbürleniyor. Halbuki bu kadar mal veren Allah (c.c)’a karşı diğer insanlara yardımda bulunarak iyilik yapması gerekirdi. Bu kadar malın hesabını vermek zor olacaktır. Karun ona edilen sözlere karşı bana bu malı Allah vermedi tam tersi ben kazandım, kendim yaparak bu kadar mal elde ettim. Bu yüzdende hepsini kendim için harcayacağım demiştir. Allah bu kibirlenme neticesinde onu ve mallarını yerin dibine geçirmiştir

İşte burada malın bereket getirmediği anlaşılmaktadır. Çok gözüken malı Karun’u kibre yöneltmiş ve bereketsiz bir hal almış. Sonucunda da mal yüzünden dünya imtihanını kaybetmiştir. Allah’ın sana verdiği nimetler ile ahiret yurdunu kazanmaya çalışmak hepimizin önceliğidir. Hem bu dünya için hemde Ahiret için çalışmamız gerekir. “Ben yaptım, ben ettim” gibi sözler kullanma çünkü Allah’ın izni olmadan hiçbir şey yapamazsın.

Allah'a Hamd Etmek

Allah’a Hamd Etmek

Sadece ahiret için çalışma diye bir durum yoktur. Dünya içinde çalış mutlu ol, fakat Ahiretin içinde çalış oraya da bir şeyler götürmeyi unutma. “İyilik et iyilik bul” sözünü yaymaya çalışmalı. Allah’ın verdiği nimetlere hamd ederek o nimetlere karşı saygımızı gösteririz ve Allah (c.c)’ı bolca hatırlarız. Yaradılışımızı etrafımızdaki tüm maddelerin nasıl meydana geldiğini nasıl bu kadar mükemmel bir canlı olduğumuzu aklımıza getiririz. Allah’a şükür edersek bereketleniriz. Allah’a şükür etmenin yolları; Allah’ı sevme, Allah’ın verdiği nimetlerden başkaları için vermek ve paylaşmak, Allah’ı dilimizle de hamd etmeliyiz.

Bereket Nedir?

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir