Bel Fıtığı Nasıl Oluşur ve Tedavisi Nedir? yazımızda bel fıtığı hangi nedenlerle oluşur, görülme sıklığı, bel fıtığının ameliyatlarında hangi cerrahi yöntemlerin kullanıldığı ve fıtığın oluşmasını etkileyen faktörleri yazdık.
Bel Fıtığı Neden ve Nasıl Oluşur?
Bel ağrısını her 10 kişide 8’i hayatının belirli noktalarında yaşamıştır. Bel fıtığında ilk olarak bel ve bacak ağrısı oluşur. Hastalar bacaklarında olan ağrılar için doktora giderler ve belinde olan fıtık nedeniyle bu ağrılar bacaklara geçmiş olur. Bacak ağrıları kalçanın kuyruk sokumundan başlar ve ayak bileklere kadar gider. Daha ileri ağrılarda ayağın baş parmağına kadar da ağrılar oluşmaktadır. Bel fıtığı olan kişinin ayak tabanlarında uyuşmalarda görülmektedir. Sırtımızda bulunan diskler, ağırlıkları absorbe ederler.
Zaman içerisinde 30’lu yaşlardan sonra kişilerin omurgasında bulunan disklerin aralarındaki sıvılar azalmaya başlar. Hareketsizlik ve kilo almanın da etkisiyle bu disklere fazlaca yük biner. Fazla spor yapanlar ve kaldıramayacağı yükü yüklenen insanlarda da bu rahatsızlık görülmektedir. Buradaki baskı arttığı için kemiklerin içlerinden geçen sinirlere bu kemikler temas eder ve bu da bacaklarda ağrılara neden olur.
Bel fıtığının çıkma yerleri yüklenmeye bağlı olarak, sırtımızın yanları, orta taraflarıdır. Bel fıtığının yerine bağlı olarak endoskopi cerrahi veya mikro cerrahi tedavisi uygulanmaktadır.
Ameliyatlarda Kullanılan Cerrahi Yöntem
Şuanda bel fıtığında en çok kullanılan teknik mikro cerrahi yöntemidir. Mikro cerrahide vücuttan ufak bir kemik alınır. Alınan kemik ile sinirin üstündeki sinir sıkışması rahatlatılır. Böylece tedavisi yapılır. Kişiler dinlendikten sonra evine gidebilir. Vücudun dinlenme süresi sonrası kişi normal hayatına devam edebilmektedir.
Bel fıtığı ameliyatlarında fıtığın geri gelme ihtimali %5-10 oranında değişmektedir. Bunun nedeni fıtığın tam olarak temizlenmemesidir. Tam temizlenemeyen fıtık bel de tekrar sini sıkışması oluşturur ve buda ağrılara neden olur. Bel fıtığı olan kişi ameliyatını olmaz ise idrar kaçırma ve felç gibi hastalıklar geçirmektedir. Bel ağrısı, bacak ağrısı ve idrar kaçırma olayları kişide var ise kontrol için doktora başvurması gerekir.
Bel Fıtığı Oluşmasını Engelleyecek Önlemler
Aşırı kiloların bel fıtığına büyük etkisi vardır. Omurgaya aşırı yüklenme olduğu için bu da bel fıtığına sebep olmaktadır. Aşırı kilolardan kurtulma ve spor yapma bel fıtığının oluşmasını engelleyecektir. Yaş ilerledikçe omurganın ağırlık kaldırma kapasitesi azalmaktadır. Bu kısımların spor ile güçlendirilmesi gerekir. Sırt ve bel kaslarını kuvvetlendirici egzersizler yaparak fıtığa karşı önlem alınır. Bel fıtığınız oluşmuş ise ameliyat olma zorunluluğunuz vardır. Bu uyarılar sadece bel fıtığı oluşmadan veya çok az oluştuğu zaman geçerlidir.
Kemik erimesine bağlı bel fıtıklarında kemiği güçlendirmek için kemiğin içerisine enjeksiyon ile kemik güçlendirici sıvı aktarılır. Bu işlem 60 yaş üzeri insanlarda uygulanır. Kemiklerin sağlamlığı arttırılır. Halk arasında kemik çimentosu olarak bilinen tedavidir. Bu işlem ile hastanın ani bir düşme veya çarpmada felç kalmasına karşı önlem alınır.
Bel Fıtığı Egzersizi