Bebek Beslenmesinde Faydalı Besin Grupları yazımızda anne sütünden sonra ek gıdalara geçildiğinde bebeklere verilmesi gereken omega 3 ve omega 9, et tüketimi, yoğurt ve kefir tüketimi, kuru baklagiller, sebze ve meyve tüketimini yazdık.
Bebek Beslenmesinde Omega 3 ve Omega 9
Bebeklerin beslenmesi anne karnında gelişmeleriyle başlar. Anne ne yerse aynısı bebeğe de geçer ve beslenmesi şekillenmeye başlar. Bebeği sağlıklı bir şekilde doğurduktan sonra ilk 6 ay sadece anne sütü alan bebek, 6 aydan sonra ek gıdalara geçiş yapar. Beslenmede ilk önemli şeyler omega 3 ve omega 9‘dur. Beyin gelişimi içim omega 3 çok önemlidir. Balıklar hamsi, somon ve diğer çeşitler omega 3 bakımından zengindir. 1 yaşından itibaren hafif hafif çocuğa balık yedirilebilir. Semizotu ve cevizde de omega 3 bulunmaktadır. 1 yaşından itibaren püre halinde semizotu ve ceviz çocuğa verilebilir. Omega 9 ise zeytinyağı ve fındık yağında bulunur. Bebek beslenmesinde çorbanın içine ve salatanın üzerine sade haliyle dökülerek kullanılabilir.
Bebeğin Gelişmesi İçin Protein Desteği-Et Tüketimi
Bebek beslenmesinde çorbalar çokça verilmektedir. Çocuklara sürekli olarak çorba verilmemelidir veya her şeyin sıvı halini verilmemelidir. Eti yumuşatarak da 10.aydan itibaren verebilirsiniz. Her şeyi blendera çekmek ve her şeyi birbirine karıştırıp vermek çocuğa zarar olarak dönecektir. İleri de sürekli sıvı şeyler almak isteyebilir ve katı gıdalardan uzak durabilir. Çocuğun büyümesi ve gelişmesi için proteinini eksik etmeyin. Çocuklara et veya köfte vermekten korkmayın.
Bağırsak Sağlığı İçin Yoğurt ve Kefir Tüketimi
Çocuklarda bağırsak sağlığını korumak için yoğurt ve kefir tüketilmelidir. Bağırsaklarda bulunan yararlı bakterileri yoğurt ve kefir beslemektedir. Bu da çocukların bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini ve hastalıklara karşı direnç kazanmasını sağlar. Probiyotiğin çok olması demek sağlıklı bebek demektir.
Bebek Beslenmesinde Kuru Baklagil
Bağırsaklarımızda bulunan yararlı bakterilerin kendilerini besleyebilmesi için prebiyotiklere ihtiyaç duyarlar. Kuru baklagilleri önemli prebiyotik kaynakları arasındadır. Bağırsak florası için kuru baklagilleri oldukça faydalıdır. Mercimek çorbası bebek için idealdir. Kuru fasulye ve nohutta iyi bir beslenme kaynağı olacaktır. Salça ve tuz 1 yaşından önce bebeklere verilmemelidir.
Sebze ve Meyve Tüketimi
Mevsiminde sebze yedirmek önemlidir. Annelerin çok sevdiği kabaklı çorbalar yazın yapılmalıdır. Kışın kış sebzelerinden, yazında yaz sebzelerinden yesin. Aynı şekilde meyveleri de mevsimine göre yedirin.
Diyetisyen Merve Bilge Atalay’ın videosundan yardım alınmıştır.