Bebeğin Dil Gelişimi yazımızda bebeklerin yeni doğumdan itibaren 5 yaşına kadarki dil gelişimlerinin ortalama olarak nasıl olacağı ve tedbir alınması gereken durumları yazdık.
Bebeğin Dil Gelişimi-0-3 Aylık Bebek
Yeni doğan ve 3 aylığını doldurmayan bebek, seslere başını çevirir. Size tepki olarak mırıldanma ve gülümsemeyle karşılık verir. Ah-oh, oh-oh gibi sesler çıkarır.
3 aylık bebek seslere ve size tepki vermiyorsa tedbir alınması gerekir.
3-6 Aylık Bebeğin Dil Gelişimi
Anlamsız sesler çıkarır. İsmini söylediğinizde size tepki verir. Ce-de oyunu oynamaktan hoşlanır.
Hiç ses çıkarmıyorsa ve değişken sesler çıkarmıyorsa tedbir alınması gerekir.
6-12 Aylık Bebeğin Dil Gelişimi
Kelimeleri taklit eder. Hayır sözüne tepki verir. Anne ve baba gibi kelimeleri söyleyebilir. Kolay heceleri söyleyebilecek hale gelir.
Bebek onunla konuşulduğunda cevap vermiyorsa, 12 aylık iken isteklerini elde etmek için ses çıkarmıyorsa tedbir alınması gerekir.
12-18 Aylık Bebek
12 aylık bebeğin ortalama 13 kelime kullanması beklenmektedir. Basit direktifleri takip eder. İsmi söylendiğinde karşılık verir. Bay bay yapabilir. İki basit kelime kullanarak cümle kurabilir.
18 aylıkken birkaç kelimeden fazlasını kullanamayıp sadece işaret kullanma, kelimeleri kullandıktan sonra kullanmaya başladıysa tedbir alınması gerekir.
18-24 Aylık
18 aylık bebeğin 22 kelime kullanması beklenmektedir. 21 aylık bebeğin kelime dağarcığı 118 olmaktadır. 2-4 kelime kullanarak cümleler kurar. Tanıdığı eşyaların ve insanların isimlerini bilir.
Basit direktifleri takip edemez, taklit oyunlarını katılmama, çocuğun konuşması anlaşılmıyorsa, 2 yaşına geldiğinde iki kelimeyi birlikte kullanamıyorsa tedbir alınması gerekir.
24-36 Aylık
2 yaşına geldiğinde 200-300 kelime kullanması beklenir. İki aşamalı direktifleri takip eder. Oyuncağını topla gibi. Farklı cümle şekillerini anlar. 4-5 kelimelik cümleler kurar. “Neden” soru kalıbını sık kullanmaya başlar. Anlattığınız masalları dinler ve basit sorular sorar.
Soru sormayan, yönlendirilen sorulara evet yada hayır cevabını veremeyen, çocuğun anne ve babasını dinlemede zorlanıyorsa, anlatılanları anlamda güçlük çekiyorsa tedbir alınması gerekir.
3-4 Yaşında
3 yaşında olan çocuk ortalama 900 kelime kullanabilir. Çok sayıda soru sorabilme yeteneği bulunmaktadır. Kendine ait hikayeler uydurur ve yaptıklarını anlatır. 5-6 kelimelik cümleler kurmaya başlar. Zaman algısı oluşmaya başar. Dün, yarın, bugün zaman dilimleri gibi.
İfade etmek istediklerini anlaşılır bir şekilde söyleyemiyorsa, konuşma sırasında iletişimi aksatacak şekilde takılma, duraksama, ses, hece yada kelime tekrarları varsa tedbir alınması gerekir.
4-5 Yaşında
5 yaşında çocuğun ortalama kullanabildiği kelime sayısı 2000’dir. Daha uzun hikayeler anlatır ve hikayelerinde ailesini de anlatır. 5 kelimeden daha fazla kelime içeren cümleler kurar. Gelecek zamanı kullanır.
Kelimeleri bir araya getiremeyip cümle kuramıyorsa, konuşurken sesleri doğru çıkartamıyorsa ve boğumlama hataları yapıyorsa, söylenen direktifi anlamakta güçlük çekiyorsa, iletişim kurma konusunda çekingense, öğrendiği ifadeleri uygun şekilde kullanamıyorsa tedbir alınması gerekir.
Bebeğin Dil Gelişimi-İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.