Haber

Balıkların Hızla Tükenmesi Sorunu

Balıkların Hızla Tükenmesi Sorunu yazımızda ülkemizin her zaman 3 tarafı denizlerle çevrili ve bol balık türü olmasıyla övünürken artık balıkların hızla sayısının düşmesi ve balıkların sayısının azalmasındaki nedenleri yazdık.

Balıkların Hızla Tükenmesi

Ülkemizde balık çeşitliliği ve sayısı hızlı bir düşüş yaşadı. Denizlerde görüş mesafesi 20 metreden 2 metreye kadar düştü. Balık tezgahları bu sebeple ya boş kaldı, ya da çok pahalıya satıldı. Balık türlerinin %70’i bitirilmiştir. Ülkemizde gelecek nesillere çok fazla balık türü gösteremeyebiliriz. Ülkemizin 3 tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen bu kadar az balığın olması çok garip durmaktadır. Denizlerin korunması balıkların artmasını sağlayacaktır. Yanlış avlanmanın önüne geçilmesi gerekiyor.

Balıkların Aylara Göre Yenmesi

Karadeniz’de Balık Sorunu

Karadeniz’in en büyük sorunu kirlilik ve aşırı avlanmadır. Karadeniz’de 32 balık türünden 26’sının nesli tükenmiş durumdadır. Özellikle Tuna nehri tüm Avrupa’nın pis suyunu Karadeniz’e akıtmaktadır. Karadeniz’de yaşanan balık yokluğunun en büyük nedeni pis suyun denizimize akmasıdır.

Akdeniz’de Balık Sorunu

Akdeniz’de 21 balık türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Akdeniz’de bulunan balıkların tamamı yerlerini başka balıklarla değiştirmektedir. 1000 tane farklı tür artık Akdeniz’de yaşamaya başlamıştır ve bu sayı gittikçe artmaktadır.

Marmara Denizi’nde Balık Sorunu

Marmara Denizinde 124 balık türü artık yoktur. Marmara Denizinde çok fazla balık var iken, kirlilik nedeniyle bu balıklarda hızla tükenmiştir. Marmara Denizinin kirliliği bütün denizleri etkilemektedir.

Hamsili Pilav Tarifi

Hamsilerin Sayısının Hızla Düşmesi

Balıkçılar eski günlerini mumla aramaktadır. Denizleri besleyen akarsuların bozulması da denizlerin eski veriminde olmamasına neden olmuştur. Denizlerin balık açısından kuruduğunu avlanan hamsi oranına göre rahatça anlayabilmekteyiz. 2010 yılında 230 bin ton avlanan hamsi, 2015 yılında 163 bin tona, 2017 yılında ise 102 bin tona düşmüştür. 2018 yılında tarihin en düşük hamsi avlanması rakamı beklenmektedir.

Balıkların Hızla Tükenmesi Sorunu-Habertürk Muhabiri Serhan Tahmaz’ın videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir