Bal Üretiminde Dünya Sıralaması 2018 yazımızda dünya bal üretiminde toplam bal ve ilk dört ülkenin kim oldukları, ülkemizde en çok bal üreten iller, gerçek balı anlama ve ihracatta düşen balığın değerini yazdık.
Bal Üretiminde Dünya Sıralaması
Ülkemiz arıcılıkta dünyanın en büyük 2.ülkesidir. Arıcılık ile uğraşan 84.000 kişi bu işten para kazanmaktadır. Bal üretiminde dünya sıralamasında Çin liderliği kimseye bırakmamaktadır. Çin’in liderliği burada da görülmektedir. Çin 450 bin ton bal üretirken, ülkemiz ise 105 bin ton bal üretmektedir. Çin’in üretimi bizim 4 katımızdan fazla olabilir, fakat ülkemiz bal üretiminde önemli yerlerde bulunmaktadır. Türkiye’de gezici bal üretimi yapılmaktadır. Coğrafyanın müsait olması ve çiçeklerin çok çeşitli olması bal üretimini artırmaktadır. Ülkemiz çiçek florası bakımından çok zengin olduğu için balının lezzeti de oldukça fazladır. Bal üretimi yüzdesine bakacak olursak; Çin %30.6, Türkiye %6.85, Amerika %5.35 ve Rusya %4.96 ile ilk dört sırayı almaktadır. 3 süper gücün arasına girmemiz, bal üretiminde etkili olduğumuzu göstermektedir. Toplam bal üretimi ise 1,5 milyon ton kadardır.
Bal Üretiminde Lider Kentler
Ülkemizde en yoğun arıcılığın yapıldığı 3 tane ilimiz bulunmaktadır. Ordu, Muğla ve Adana’da bal üretimi fazlaca yapılmaktadır. Bal üretiminde birinci ilimiz Ordu’dur. Ordu 16.278 ton bal üretimi ile liderliği elde etmiştir. İlçe bazında ise Adana’nın Kozan ilçesi en fazla balı üretmektedir. Bu illerin yanında ülkemizin her ilinde bal üretimi yapılmaktadır. Bal üretiminden geçimini sağlayan çok fazla aile bulunmaktadır.
Gerçek Bal Kriteri
Gerçek ballar er yada geç kristalize olmaktadır yani şekerlenmektedir. Bir balın rengine kokusuna ve şekline bakarak gerçek olup olmadığı anlaşılamamaktadır. Bal severlerin markalı ballar tüketmesi ve bildiği yerlerden ballarını almaları tavsiye edilmektedir. Markalı bal üreticileri ballarını seçerken, laboratuvar ortamında testlerini yapmaktadır. Balların mutlaka analiz edilerek tüketilmesi gerekir. Arıların nerelerden balları topladığı bilinmediği için ballarda analiz önemli bir konudur.
İhraç da Gerileyen Balın Değeri
Türkiye bal üretiminde çok önde olmasına karşın, balı katma değerli bir şekilde ihraç edememektedir. Variller ile ihraç edilen balların katma değeri düşük olduğu için döviz getirisi de düşük olmaktadır. Lezzetli balların yeni türleri oluşturulup, bal kovanlarının yan ürünleri polen, bal mumu, propolis, arı sütü, arı zehirleri de ihraç edilmelidir.
Bal Üretiminde Dünya Sıralaması 2018.