Ayasofya Müzesinde Yapılan Onarımlar

Ayasofya Müzesinde Yapılan Onarımlar-İstanbul

Ayasofya Müzesinde Yapılan Onarımlar yazımızda yapımından şimdiki zamana kadar Ayasofya müzesinin kaç kere elden geçirildiği ve nasıl değişikliklere uğradığını yazdık.

Ayasofya’nın Yapımı

Ayasofya isim manası kutsal bilgelik olarak bilinir. Ayasofya Müzesi geçmişten bugüne kadar 3 kere onarım yaşamıştır. İlk Ayasofya kilisesi 4.yüzyılda yapılmış ve yanmıştır. İkinci Ayasofya 5.yüzyılda yapılmıştır. Bizans kralı Teodosis tarafından yaptırılmıştır. 6. yüzyılda Bizans içinde gerçekleşen bir isyan ile Ayasofya zarara uğrayıp yıkılmıştır. Ardından şuan ki yerinde olan Ayasofya 532-537 yıllarında Bizans İmparatoru 1.Jüstinyen tarafından yaptırılmıştır. 2.Ayasofya’nın kalıntıları şuan ki Ayasofya’nın yanında sergilenmektedir. 3.Ayasofya olan şuan ki Ayasofya o zamanın mimari harikalarındandı. Çatı tarafı kubbe şeklide yapılarak muhteşem bir mimari yapı haline almıştır. O zamanın yapılarına ilham eseri olmuştur.

Ayasofya Müzesinde Yapılan Onarımlar-Görünüm

Ayasofya’nın Günümüze Ulaşması

O günden bugüne tarihi miras olarak İstanbul‘un simgelerinden bir yapı olarak gelmiştir. Her sene belirli bir onarım ve tadilat geçirmektedir. Yavaş ilerleyen bu onarımlar Ayasofya için gereken önemin verildiğinin kanıtıdır. 1500 yıllık bir geçmişi bulunan Ayasofya’da köklü bir değişiklik yapılmamıştır. Cami haline getirildikten sonra ufak değişikliklerle yenileme çalışmaları sürekli olmuştur. 1935 yılından beri ise müze olarak hizmet vermektedir ve insanların gezmesi için hazır hale getirilmiştir. Cami olarak kullanılması beklenmektedir. Asıl işlevi olarak görev yapmasını umuyoruz. Hala içerisinde restorasyon yapmak için malzemeler vardır. Sürekli bir yenileme çalışması içerisinde bulunmaktadır.

Ayasofya Müzesinde Yapılan Onarımlar-Farklı şekiller

Ayasofya Müzesinde Yapılan Onarımlar-Ayasofya Bahçesinin İçerisinde Bulunan Diş Budak Ağacı

Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettikten sonra Ayasofya ve İstanbul kaynaklarının Osmanlıca’ya çevrilmesini istiyor. Bu kaynaklarda Diş budak ağaçlarının Ayasofya’nın kubbelerinin yapımında harç olarak kullanıldığı yazıyordu.

Ayasofya Müzesinde Yapılan Onarımlar-Ayasofya Değişimleri

Ayasofya kilise olarak kullanıldığında çan kulesi inşa edilmiştir. Çan kulesi 18.yüzyıla kadar sağlam kalmıştır. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden sonra ahşap bir minare inşa edilmiştir. Ahşap minare yapılmasının nedeni Fatih Sultan Mehmet’in Ayasofya’da ilk cuma namazını kılmak istemesidir. Ayasofya’yı cami olarak kullanma arzusunda olduğu için camiye çevrilmiştir. Acil olarak ahşap minare yapılarak cuma namazına kılınmıştır. İlk minare böylece inşa edilmiştir. Sonrasında tuğla minareler yapıldığı için ahşap minare kaldırılmıştır. 13. ve 14. yüzyıllarda savaş zamanlarında tahrip olan Ayasofya, Mimar Sinan tarafından mimari edilmiştir. 2 tane önemli kubbe ekleniyor. 18. yüzyılda 1.Mahmut döneminde ciddi değişimler yapılmıştır. Ayasofya’nın bahçesine şadırvan, sübyan mektebi ve Ayasofya imareti yapılıyor. Ayasofya’nın içerisinde bulunan melek figürleri 18.yüzyılın sonlarında kapatılmıştır. 1986 yılında şuan ki renklerine boyanmıştır.

Temmuz 2016’da Ayasofya Müzesi’nde düzenlenen Ramazan ayı Kadir Gecesi programında, 85 yıl aradan sonra sabah namazı ezanı okunmuştur.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir