SağlıkYaşam

Ayak Sağlığında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ayak Sağlığında Dikkat Edilmesi Gerekenler yazımızda ayak şeklimize göre nasıl ayakkabılar kullanmalıyız, ayağımızın bakımını nasıl yapmalıyız ve ayak sağlığımızı bozan şeyler nelerdir sorularının cevaplarını yazdık.

Ayak Sağlığında Dikkat Edilmesi Gerekenler-Ayak Yapısı

İlk önce nasıl bir ayak yapınız var onu belirlemeniz gerekiyor. Her insanın ayak yapısı farklıdır. Buna göre ayakkabılar kullanmak gerekir. Bunun için bir ortopedi uzmanına giderek ayak yapımızı öğrenmeliyiz. Ayak yapısı genellikle ayakta bulunan kavise göre isimlendirilir. Bunlar normal kavisli, düz taban ve yüksek kavisli olmak üzere üçe ayrılır. Bu yapılar bize giymemiz gereken ayakkabı çeşitlerini verir. Ayağımıza uymayan ayakkabıları giymekte ısrar edersek çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkmaya başlar. Çoğu insanda ayaklarını önemsemediği için bir sürü hastalık ortaya buradan çıkar.

Ayak Sağlığında Dikkat Edilmesi Gerekenler-Ayak yapısı
Ayak tabanları

Ayak Sağlığında Dikkat Edilmesi Gerekenler-Nasır Oluşması

Ayakta nasır oluşmasındaki etken parmaklarınızda gelişim bozukluğu oluşmuştur. Veya ayağınızın arkasında bir kasınız kısalmıştır. Bununla birlikte parmak çekildiği için ayakta çarpma efekti oluşuyor ve nasırınız meydana geliyor. Önceden ayağınıza uygun tabanlık ve gereken egzersizler ile bu kas kısalması ve nasır oluşumunu engelleyebilirdiniz. Nasır oluştuğunda çözümü cerrahi tedavi olmaktadır, tabanlık ve egzersizler bu nasır için çözüm yolu değildir.

Migren-Nasır
Nasır

En Çok Rahatsızlık Veren Ayak Ağrıları

Topuk ağrıları, baş parmak çıkıntısı ve düz tabanlık olmak en çok karşılaşılan ayak rahatsızlıklarıdır. Bunların çözümünü yapmazsanız; bel ağrıları, sırt ağrıları, diz ağrıları, parmaklarda oluşan şekil bozuklukları meydana gelir. Düz tabanlık rahatsızlığı olan kişiler bu hastalıklardan çok fazla çekerler.

Ayak Sağlığında Dikkat Edilmesi Gerekenler-Doğru ayakkabı

Hangi Tür Ayakkabıları Seçmeliyiz?

Genel olarak ayakkabıların altlarının yumuşak ve kalın olması, uçlarının yuvarlak ve geniş olması, bağcıklı veya cıtcıtlı modeller kullanarak ayak şişmelerinde ayakkabınızı gevşetebilmeniz için bu modelleri tercih etmelisiniz. Gün boyu ayaklarınızı kullandıysanız akşamları ayaklarınızın şişmesi normaldir. Babet tarzı ayakkabılarda bağcık olmadığından ayaklarınız ayakkabının içerisinde sıkışacaktır ve parmaklarınıza aşırı yük binecektir. Bu durumdan hiç memnun kalmayacaksınız. Ayak yapınıza göre ayakkabılarınızı seçmeye özen gösterin. Çoğunlukla kullanacağınız ayakkabılarınız bu şekilde olsun. Özel bir yerlere gideceğiniz zaman sevdiğiniz ayakkabınızı kullanabilirsiniz fakat sürekli olarak kullanmak ayağınız için iyi olmaz.

Ayak Sağlığında Dikkat Edilmesi Gerekenler-Başparmak Çıkıntısı
Başparmak Çıkıntısı

Başparmak Çıkıntısı

Genelde 4 kadından 1’inde bu rahatsızlık meydana gelmektedir. Genetik olarak gelen bir ayak rahatsızlığıdır. Ayakların iyi bir şekilde bakılmasıyla oluşumu engellenebilir. Kadınların topuklu ayakkabı ve babetleri giymesi bu hastalığı meydana getiriyor. Vücudun yükü baş parmağa bindiği için başparmak yavaş yavaş dönmeye başlıyor. Başparmak döndükçe tarak kemiği dışarı çıkmaya başlıyor. Bu rahatsızlığı tetikleyen etkenler kilo almak, uygun ayakkabı giymemek ve genetik etki başparmak çıkıntısına neden olur. Tedavisi için ameliyat gerekir. Erkeklere göre kadınlarda daha fazla görülür. Kadınlar yüksek topuklu ayakkabı giymeye devam ettiği için bu rahatsızlıktan çok çekmektedirler. Bir yandan acı çeken kadınlar bir yandan da topuklu ayakkabı giymenin mutluluğunu yaşıyorlar.

Ayak Sağlığı

Düz Tabanlık

Düz tabanlık yere bastığımızda ayakta bulunan kavisin olmayışı anlamına gelir. En çok karşılaşılan ayak rahatsızlıklarındandır. Düz tabanlık problemini bilmeyen kişiler hastanelere bel ve diz ağrısından gidiyorlar. Yapılan incelemelerle bazı hastaların düz tabanlık hastası olduğu anlaşılıyor ve tüm ağrılarının düz tabanlık rahatsızlığından meydana geldiğini öğreniyorlar. Burada sıkıntının başlaması aşırı kilo ve giyilen ayakkabının düz tabanlık rahatsızlığına destek olmamasıdır. Bu nedenle de vücut ağırlığı diz ve belde görülmektedir. Eğer belinizde ağrı var ise ilk önce düz tabanlık rahatsızlığınız olup olmadığına baktırın yoksa diğer tetkikleri uygulayın. Çünkü her 4 kişiden 1’inde bu rahatsızlık bulunmaktadır. İki çeşit düz tabanlık oluşumu vardır. İlki doğumla birlikte gelen ikincisi hayatla birlikte zamanla kasların çalışmamasına bağlı olarak oluşan çeşittir. Diyabet, tiroid ve romatizmal hastalıklarda düz tabanlık rahatsızlığı meydana gelir.

Ayak Sağlığında Dikkat Edilmesi Gerekenler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir