Ekonomi ve ParaHaber

Avrupa’da Yükselen Enerji Fiyatlarının Sebebi Ne?

Avrupa‘da Yükselen Enerji Fiyatlarının Sebebi Ne?

Avrupa’da Yükselen Enerji Fiyatları

Avrupa, doğal gaz toptan fiyatlarının artması, müşteriler için daha yüksek elektrik faturaları beklentisinin artması ve bazı üreticilerin faaliyetlerini durdurmaya zorlamasının neden olduğu bir enerji kriziyle karşı karşıya.

Karmaşık bir güç demeti, Avrupa gaz piyasasının benzeri görülmemiş yükselişine neden olarak, beklenenden daha yüksek talep ve düşük arzdan oluşan “mükemmel bir fırtına” yaratıyor.

S&P Global’de yakıt üretimi ve elektrik fiyatlandırmasının küresel başkanı Ira Joseph, “Fiyatları hiç böyle görmemiştik. Geçen yıl fiyatlar çok düşük olduğu için COVID‘den sonra bir tür toparlanma bekliyorduk, ancak bu gerçekten aşırı” dedi.

Ekonomiler koronavirüs pandemisinden açıldıkça küresel talep artarken, bu yıl kışın ikinci yarısında meydana gelen soğuk algınlığı depolama seviyelerini normal seviyelerin altına indirdi, bu da çok az yedek kapasite olduğu anlamına geliyor.

Oyunda başka faktörler de var. Daha rekabetçi Asya pazarlarında sıvılaştırılmış doğal gaz ihracatına yönelik daha güçlü talep, kargoları Avrupa’dan uzaklaştırdı.

Avrupa ayrıca son haftalarda alışılmadık derecede sakin bir hava yaşadı, bu da daha az rüzgar enerjisi çıkışına yol açtı ve özellikle rüzgarın normalde ülkenin elektriğinin %20’sini sağladığı Birleşik Krallık’ta gaz arzı üzerinde ek baskı yarattı.

Rice Üniversitesi Baker Kamu Politikası Enstitüsü’nde Enerji Araştırmaları Merkezi’nde enerji çalışmaları alanında yerleşik olmayan bir araştırmacı olan Anna Mikulska, “Birçok şeyin bir araya getirildiği neredeyse mükemmel bir fırtınayla sonuçlandınız” dedi.

Doğal gaz fiyatlarındaki artış, yakıtın evleri ısıtmak, yemek pişirmek ve elektrik üretimi için kullanıldığı Avrupa’da sıkıntıya neden oluyor.

Önde gelen bir gübre şirketi, yüksek doğalgaz fiyatları nedeniyle İngiltere’de iki fabrikayı kapattığını duyurdu. Bir endüstri grubu olan UKSteel, bu hafta bazı çelik üreticilerinin “aşırı” enerji fiyatları nedeniyle operasyonlarını periyodik olarak askıya almak zorunda kaldıklarını söyledi.

İspanya, İtalya, Fransa ve Yunanistan da dahil olmak üzere bazı ülkelerin hükümetleri, tüketicilerin elektrik faturalarını düşürmek için harekete geçti

Yakıt talebinin genellikle en yüksek olduğu kış yaklaştıkça daha da kötüleşebilir. Bu olasılık, Dışişleri Bakanlığı’nın enerji güvenliği elçisi olan üst düzey ABD’li yetkili Amos Hochstein‘ı bu hafta Avrupa’nın yeterince şey yapmadığı konusunda uyarmaya sevk etti.

Hochstein, Polonya’nın Varşova ziyareti sırasında, “Endişeliyim çünkü soğuk bir kışsa yeterli arzın olmadığını bilecek bir konumda olmamız gerektiğini düşünmüyorum” dedi.

ABD’deki gaz fiyatları da arttı, ancak aynı ölçüde değil. ABD, kaya sondajından elde edilen büyük yerel ucuz gaz arzı nedeniyle fiyat artışlarına karşı daha az savunmasızken, Avrupa gazının çoğunu ithal etmek zorunda.

Ayrıca, Avrupa’nın en büyük doğalgaz ihracatçısı olan Rusya, yurtiçinde üretimi sabit kalmasına rağmen, gaz bu kadar yüksek fiyatlardayken beklendiği kadar paylaşım yapmıyor.

Hochstein Financial Times’a “Bu sadece bazı jeopolitik oyunlarla ilgili değil” dedi. “İnsanların hayatı tehlikede”

Biden yönetimi, Hochstein’ı, projenin Avrupa’nın Moskova’ya olan bağımlılığını daha da kötüleştireceği endişelerine rağmen, ABD’nin yakın zamanda yaptırımları kaldırmasının ardından bu yıl faaliyete geçmesi planlanan Rusya’nın Almanya’ya giden Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattının yarattığı riskleri azaltmak için çalışmakla görevlendirdi.

Avrupa Birliği’nde bir grup milletvekili, soruşturma çağrısında bulundu. Rusya’nın devlete ait enerji şirketi Gazprom‘un fiyat artışı üzerindeki etkisine, Moskova’yı kasıtlı olarak Avrupa’ya doğal gaz arzını kısıtlamakla suçladı.

Ancak analistler, bununla ilgili kesin olmayan kanıtlar olduğunu söylüyorlar. Gazprom suçlamaları reddetti.

Joseph, “Bu fiyatlarda Rusya’dan beklenecek türden bir tepki olmadı. Ancak şu anda yaşananlar, ihracat seviyeleri açısından olağandışı bir şey değil” dedi.

Avrupa Birliği’nin fosil yakıta bağımlı Polonya da dahil olmak üzere agresif iklim politikalarını eleştirenler, yüksek fiyatlar için Brüksel’i suçladı.

Geleceğin Alternatif Enerjileri-Hidrojen Enerjisi

Doğal Gaz Üzerinde Baskı Artıyor

Ülkeler geleneksel “temel yük” kömür ve nükleer santrallerini kapattıkça ve emisyon azaltma hedeflerini karşılamak için rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerjiye daha fazla güvendikçe, bu kesintili kaynaklar mevcut olmadığında doğal gaz üzerinde daha fazla baskı oluşturuyor.

Avrupa’nın emisyon ticaret sisteminin bir parçası olarak karbon salma izinlerinin maliyetleri rekor seviyelerdedir, bu nedenle doğal gazdan daha yüksek emisyonlu kömüre geçiş, gaz fiyatlarının artmasıyla beklendiği kadar fazla olmamıştır.

Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi’nden Nikos Tsafos, Avrupa’nın iklim politikalarının doğal gaz kıtlığına neden olduğu fikrini destekleyecek hiçbir kanıt bulunmadığını söyledi.

Enerji ve doğal gazın jeopolitiğini ve Avrupa iklim politikasını inceleyen Tsafos, “Bu fiyatları haklı kılan temiz enerji geçişine dayalı gaz arzı kısıtlaması olmadı” dedi.

Ancak Avrupa Birliği, iklim politikalarına karşı popüler bir tepkiye neden olabilecek uzun süreli bir enerji fiyatları artışı olasılığına karşı önlem alıyor.

“Ödeyemeyeceğimiz tek şey, sosyal tarafın iklim tarafına karşı çıkması. Avrupa Komisyonu’nun iklim sorunlarından sorumlu başkan yardımcısı Frans Timmermans, bu hafta bir parlamento toplantısında yaptığı açıklamada, enerji sektöründeki fiyat artışı hakkında bir tartışmamız olduğu için bu tehdidi çok net görüyorum.

Ancak, daha yüksek doğal gaz fiyatlarının, fosil yakıtlara bağımlılığı azaltmak için daha temiz enerji kaynaklarına hızlı bir geçiş durumunu güçlendirdiğini savundu.

Tsafos, iklim değişikliğinin daha da kötüleştirdiği aşırı hava koşullarından kaynaklanan zararların her tür enerji kaynağının üretimine zarar verebileceğinden, yenilenebilir kaynaklara geçişin enerji fiyatlarındaki geçici dalgalanmaları önlemeyeceğini söyledi.

Tsafos, “Daha hızlı bir geçişe sahip olsaydık, büyük fiyat dalgalanmalarına sahip olmayacağımız fikri delilik” dedi. “Aşırı hava koşullarında yukarı ve aşağı gidebilecek değişken bir çıktı ve talebiniz olacak. Soru şu ki, bu vardiyalara esnek bir şekilde uyum sağlayacak bir sisteminiz var mı?”

Avrupa’da Yükselen Enerji Fiyatlarının Sebebi Ne?-Kaynak: washingtonexaminer.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir