Avrupa Enerji Kriziyle Savaşırken, İngiltere Vatandaşlarına Büyük Destek Paketi Hazırlıyor

Avrupa Enerji Kriziyle Savaşırken Liz Truss

Avrupa Enerji Kriziyle Savaşırken, İngiltere Vatandaşlarına Büyük Destek Paketi Hazırlıyor

Avrupa Enerji Kriziyle Savaşırken Liz Truss
Liz Truss

Avrupa Enerji Kriziyle Savaşırken, İngiltere Büyük Destek Paketi Üzerinde Çalışıyor

İngiltere’nin yeni başbakanı, ülkeler haneleri ve işletmeleri artan faturalardan korumak ve zor durumdaki tedarikçileri desteklemek için mücadele ederken, Avrupa’nın en büyük enerji krizi destek paketi gibi görünen bir paket üzerinde çalışıyordu.

BBC’nin bildirdiğine göre, Salı günü Boris Johnson‘dan görevi devralan Liz Truss, bu kış ve gelecek kış için hane halkı enerji faturalarını mevcut seviyede dondurmayı planlıyor, bu da tedarikçilere devlet destekli kredilerle ödeniyor, planın 100-130 milyar sterlin mal olabileceğini ekledi. (116-151 milyar dolar)

BBC, hükümetin ayrıca işletmeler için yardım üzerinde çalıştığını, ancak bunun daha karmaşık olacağını ve daha sık gözden geçirileceğini söyledi.

Avrupa hükümetleri, esas olarak Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden kaynaklanan serpintilerin tetiklediği yükselen enerji maliyetleri arasında kamu hizmetlerinin çökmesini önlemek ve haneleri korumak için milyarlarca avroluk paketleri zorluyor.

Benchmark Avrupa gaz fiyatları bir yılda yaklaşık %340 arttı ve Pazartesi günü Rusya’nın devlet kontrolündeki Gazprom’un ana Kuzey Akım 1 gaz boru hattının kapatılmasını süresiz olarak uzatacağını açıklamasının ardından %35’e kadar yükseldi.

Avrupa, Rusya’yı, Ukrayna’yı işgali nedeniyle Moskova’ya uygulanan Batı yaptırımlarına misilleme olarak enerji kaynaklarını silahlandırmakla suçladı. Rusya, bu yaptırımları, boru hattı arızalarına bağladığı gaz arzı sorunlarına neden olmakla suçluyor.

Almanya Pazar günü yaptığı açıklamada, müşterileri ve işletmeleri, esas olarak daha yüksek enerji maliyetlerinin tetiklediği hızla yükselen enflasyondan korumak için en az 65 milyar avro harcayacağını söyledi.

Bazı ülkeler ayrıca, fiyatlardaki vahşi dalgalanmalara maruz kalan ve onları tedarik için büyük teminat vermeye zorlayan enerji dağıtımcılarına milyarlarca dolarlık destek sağlıyor.

Norveçli enerji şirketi Equinor, marj çağrısı olarak bilinen bu teminat ödemelerinin İngiltere hariç Avrupa’da en az 1,5 trilyon Euro (1.5 trilyon dolar) olduğunu tahmin ediyor.

Morgan Stanley'e Göre, Rusya Avrupa'ya Gaz Arzı

RESESYON KORKULARI

Fin kamu kuruluşu Fortum Salı günü yaptığı açıklamada, devlet yatırım şirketi Solidium ile teminat ihtiyaçlarını karşılamak için 2,35 milyar avro değerinde bir köprü finansman anlaşması imzaladığını söyledi.

Finlandiya hükümetinden bir yetkili Reuters’e verdiği demeçte, desteğin Helsinki’nin Pazar günü enerji şirketleri için duyurduğu 10 milyar avroluk likidite garantisine ek olduğunu söyledi.

Fortum ChiefExecutive Markus Rauramo yaptığı açıklamada, “Avrupa’da devam eden enerji krizi, Rusya’nın enerjiyi bir silah olarak kullanma kararından kaynaklanıyor ve şu anda Fortum ve diğer İskandinav enerji üreticilerini de ciddi şekilde etkiliyor.” Dedi.

İsviçreli kamu kuruluşu Axpo, finansmanına yardımcı olmak için hükümetten 4 milyar İsviçre Frangına (4,1 milyar dolar) kadar bir kredi limiti aradığını ve aldığını söyledi.

İsviçre hükümeti, enerji şirketleri için 10 milyar franklık bir güvenlik ağı oluşturdu, ancak yasa daha parlamentonun önünde olmasına rağmen fonları Axpo’ya tahsis etmeye karar verdi.

Financial Times ayrıca, İngiltere’nin en büyük enerji tedarikçisi Centrica’nın milyarlarca sterlinlik ekstra kredi sağlamak için bankalarla görüşmelerde bulunduğunu da bildirdi. Centrica yorum yapmaktan kaçındı.

Avrupa’daki birçok elektrik dağıtım şirketi zaten batmış durumda ve bazı büyük üreticiler risk altında olabilir, tüketicilere aktarabilecekleri fiyat artışlarını sınırlayan üst limitlerle karşılaşabilir veya riskten korunma bahislerine kapılabilir.

Kamu hizmetleri genellikle belirli bir fiyatı güvence altına almak için gücü önceden satar, ancak temerrüt durumunda gücü sağlamadan önce bir “minimum marj” depozitosu sağlamalıdır. Bu, artan enerji fiyatlarıyla daha da yükseldi ve firmaları nakit bulmakta zorladı.

Yükselen fiyatlar, enerjiye aç endüstrileri üretimi küçültmeye zorlayarak Avrupa ekonomilerinin resesyona girme şansını artırıyor.

Konuya yakın bir kaynak Salı günü Reuters’e verdiği demeçte, Fransa’nın en büyük alüminyum izabe tesisi olan Aluminium Dunkerque, artan elektrik fiyatlarına yanıt olarak üretimi beşte bir oranında azaltmayı planlıyor. Şirket yorum yapmak için hemen müsait değildi.

Ön ay Hollanda gaz sözleşmesi, 1215 GMT’de megavat saat başına 222 avroda %9.6 düşüşle, ancak Cuma günkü kapanışa göre yaklaşık %5 arttı.

Avrupa Enerji Kriziyle Savaşırken, İngiltere Vatandaşlarına Büyük Destek Paketi Hazırlıyor-Kaynak: reuters.com

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir