Haber

Askeri Güç Bakımından Avrupa’nın En Güçlü 25 Ülkesi 2023 Sıralaması

Askeri Güç Bakımından Avrupa‘nın En Güçlü 25 Ülkesi 2023 Sıralaması

Askeri Güç Bakımından Avrupa’nın En Güçlü 25 Ülkesi 2023 Sıralaması

Bu yazımızda askeri güce göre Avrupa‘nın en güçlü 25 ülkesine göz atıyoruz. Avrupa’daki ülkeler, Ukrayna savaşının ardından silah alımlarını ve askeri hazırlıklarını agresif bir şekilde artırıyor. Askeri olarak hazır olmanın yanı sıra, yığınak aynı zamanda Ukrayna’ya Rusya‘ya karşı direnişinde yardımcı olmayı amaçlıyor.

Bu bağlamda, askeri sanayisi Avrupa savunmasında çok önemli bir rol oynadığı için Almanya son derece önemlidir. 20 Ocak’ta batılı ülkeler Ukrayna’ya askeri desteklerini artırma konusunda anlaştılar. Ancak Almanya, şimdiye kadar yerli üretim Leopard-2 tanklarının Ukrayna’ya teslimatını durdurdu.

Yeni atanan Alman savunma bakanı Boris Postrius’a göre karar, böyle bir hareketin “risk değerlendirmesi” ihtiyacından kaynaklanıyor.  Ancak bu, Polonya, Finlandiya ve Baltık ülkeleri gibi diğer Avrupa ülkelerinin kendi Leopard-2 tanklarını Ukrayna’ya teslim etme planlarına devam etmelerini engellemedi.

Almanya’nın Leopard-2 teslimatları konusundaki tereddütüne rağmen, Aralık 2022’de ABD ile imzalanan bir anlaşma nedeniyle ülke, yerli üretim Marder piyade araçları ve Cheetah uçaksavar sistemlerini Ukrayna’ya teslim etmeye hazırlanıyor.

Avrupa’nın Askeri Hazırlığı: Rakamlar

Avrupa Savunma Ajansı’na göre, Avrupa askeri harcamaları 2021’de bir önceki yıla göre %6 artışla 231 milyar dolar olarak gerçekleşti. Kıtadaki askeri harcamalarda arka arkaya büyümenin yedinci yılıydı.

Harcama, 2014’te AB’nin GSYİH’sının %1,3’ü ile tarihi bir düşük seviyedeydi. Bununla birlikte, aynı yıl Rusya’nın Kırım’ı ele geçirmesi ve ardından Trump yönetiminin diğer NATO üyelerinin askeri katkılarını artırma konusundaki ısrarı, sonraki yıllarda gözlemlenen harcamalarda tutarlı bir artışa yol açarak reel olarak 2021’de %32’ye ulaştı.

Haziran 2022’de Alman alt meclis parlamentosu, Ukrayna işgaline yanıt olarak geçen yılın Şubat ayında açıklanan 100 milyar doları aşan bir savunma fonunu onayladı. Fon, ordusunu yeniden inşa etmeye yardımcı olmak için önümüzdeki birkaç yıl boyunca Almanya’nın düzenli savunma bütçesini artırmayı amaçlıyor.

Fon, NATO’nun %2’lik savunma harcaması hedefini karşılamasını sağlamalıdır, bu da Almanya’yı ABD ve Çin’in ardından en büyük üçüncü askeri harcama yapan ülke yapacaktır. Bu bağlamda, Avrupa’da askeri harcamalardaki artışın devam etmesi ve hatta hızlanması muhtemeldir. EDA tarafından öne sürülen mevcut tahminler, 2025 yılına kadar savunma harcamalarında 76 milyar dolarlık bir büyüme olduğunu gösteriyor.

Savunma Sektörü Nasıl Yararlanacak?

Artan harcamalar, Avrupalı ​​silah üreticilerinin bilançolarını güçlendiriyor. Dassault Aviation, Hensoldt AG ve Rheinmetall AG gibi şirketler büyük fayda sağladı.

Yukarıda tartıştığımız Alman savunma fonunun duyurusu, Şubat ayında Alman radar ve sensör şirketi Hensoldt AG ve zırhlı araç üreticisi Rheinmetall AG için sırasıyla %89 ve %49 ticaret kazancı sağladı. Fransız uçak üreticisi Dassault Aviation SE de %11’lik kazançlar elde etti.

2022 itibariyle, Rheinmetall AG’nin tank üretimini yılda 40.000 birimden yılda 240.000 birime çıkardığı bildirildi.

Aynı yıl, Avrupa’nın İsrail insansız hava araçlarına olan bağımlılığını azaltması beklenen Eurodrone projesi için Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya arasında sözleşmeler imzalandı. Bu sözleşmeler, OCCAR tarafından Airbus SE’ye verildi. Airbus SE ise drone motorunun tasarımı ve üretimi için ABD merkezli General Electric Company’nin sahibi olduğu Avivo Aero’yu seçti.

General Electric Company dışında, Lockheed Martin Corporation gibi diğer ABD savunma şirketleri de Avrupa’nın savunma yeteneklerini geliştiriyor. Gizli uçağı F-35 Lightning-II, birçok Avrupa ülkesinin hava kuvvetleri envanterinde yer alıyor.

Almanya, ordusunu agresif bir şekilde yenilemek amacıyla Lockheed Martin Corporation’dan 14 milyar dolarlık bir anlaşma kapsamında 35 F35 daha satın aldığını duyurdu ve bunların ilk sekizi 2026’da ülkeye teslim edilecek. Kendini yeniden silahlandırmak ve Ukrayna askeri desteğini artırmak için savunma sektörünün önümüzdeki yıllarda daha iyi performans göstermesi bekleniyor.

Şimdi Avrupa’nın askeri güç olarak en güçlü 25 ülkesine geçelim

Metodoloji

Askeri açıdan güçlü Avrupa ülkelerini, gelişmiş stratejik askeri varlıklara, coğrafi avantajlara ve lojistik ve finansal kapasiteye sahip ülkeler olarak tanımladık. Mali kapasite, askeri yeteneğin doğrudan bir belirleyicisi olduğu için son ölçü önemlidir.

Bu amaçla, 2023 Küresel Ateş Gücü Endeksi’nde ilk 25 Avrupa ülkesini belirledik ve bu şekilde sıraladık, ardından bu ülkelerin GSYİH’lerini kullanarak ayrı ayrı sıraladık. Sonra listemiz için sıralamaların ortalamasını aldık. Aynı ortalama sıralamaya sahip ülkeler için, onların Küresel Ateş Gücü Endeksi’ndeki sıralamalarını eşitliği bozmak için kullandık.

İsteğe bağlı olarak, bazı ülkelerin askeri varlıklarının, özellikle deniz ve hava filolarının boyutunu, askeri gücün birincil bileşenleri oldukları için tartıştık.

Askeri açıdan önemli ülkeler için, siber savaş yeteneklerini, dünyadaki askeri üs sayısını ve askeri amaçlar için uzay yeteneklerini de tartıştık. Bunun için Avrupa Dış İlişkiler Konseyi’nin Güç Atlası’ndan veri aldık.

Bazı ülkeler için askeri harcamaları da tartıştık ve verileri Dünya Bankası’ndan aldık.

İşte askeri güce göre Avrupa’nın en güçlü 25 ülkesi.

25. Beyaz Rusya – Askeri Güç Bakımından Avrupa’nın En Güçlü 25 Ülkesi

Küresel Ateş Gücü Endeksi Sıralaması: 23

GSYİH Sıralaması: 24

Ortalama Sıralama: 23.5

Belarus, Ukrayna’ya karşı savaşında Rusya’nın yakın bir müttefiki ve askeri güç açısından Avrupa’nın en güçlü ülkelerinden biri. 1.0485 küresel ateş gücü endeksi (GFP) puanına ve 2021 itibariyle 68 milyar dolarlık GSYİH büyüklüğüne sahiptir.

24. Slovakya

Küresel Ateş Gücü Endeksi Sıralaması: 24

GSYİH Sıralaması: 22

Ortalama Sıralama: 23

Slovakya, 2023’te 1,1789’luk küresel ateş gücü endeksi puanıyla Avrupa’nın en güçlü askeri güçlerinden biridir.

23. Sırbistan

Küresel Ateş Gücü Endeksi Sıralaması: 21

GSYİH Sıralaması: 25

Ortalama Sıralama: 23

Sırbistan, Güneydoğu Avrupa’da denize kıyısı olmayan bir ülkedir. 2023 itibariyle GFP puanı 0,9571’dir. Envanterdeki amiral gemisi avcı uçağı Sovyet yapımı Mig-29 olmak üzere hava kuvvetleri en güçlü askeri koludur.

22. Bulgaristan

Küresel Ateş Gücü Endeksi Sıralaması: 22

GSYİH Sıralaması: 23

Ortalama Sıralama: 22

Bulgaristan’ın 2023 itibarıyla küresel ateş gücü endeksi puanı 0,9757’dir. GSYİH büyüklüğü 2022 itibarıyla 84 milyar doların üzerindedir. Kara kuvvetleri, toplam 90 Sovyet yapımı T72M1 ve T72M2 muharebe tankıyla artırılmıştır. Mig-29, Su-25 ve F-16 Fighting Falcon gibi savaş uçakları ile hava kuvvetleri daha modernize edilmiştir.

F-16, Lockheed Martin Corporation’ın sahibi olduğu ve işlettiği General Dynamics Corporation tarafından tasarlanmış ve üretilmiştir. General Dynamics Corporation, jeti 1975’te ABD hava kuvvetlerinin yüksek manevra kabiliyetine sahip ancak uygun maliyetli bir avcı uçağına ihtiyaç duyduğu sırada üretti.

21. Macaristan

Küresel Ateş Gücü Endeksi Sıralaması: 20

GSYİH Sıralaması: 21

Ortalama Sıralama: 20.5

Macaristan’ın 2021 itibariyle 182 milyar dolarlık bir GSYİH’si var ve bu, ülkenin askeri altyapısına önemli ölçüde harcama yapmasına olanak tanıyor ve bu da onu askeri güç açısından Avrupa’nın en güçlü ülkelerinden biri yapıyor. GFP endeks puanı 2023’te 0,8643’tür.

20. Belçika

Küresel Ateş Gücü Endeksi Sıralaması: 25

GSYİH Sıralaması: 12

Ortalama Sıralama: 18.5

Belçika, kıtadaki en büyük ekonomilerden biridir ve onu askeri güç açısından da Avrupa’nın en güçlü ülkelerinden biri yapmaktadır. 2021 itibariyle GSYİH’si 0,6 trilyon dolar. Ülke, son iki yılda askeri harcamaları istikrarlı bir şekilde artırdı. 2021’de GSYİH’sının %1,1’ini savunmaya harcadı.

19. Finlandiya

Küresel Ateş Gücü Endeksi Sıralaması: 19

GSYİH Sıralaması: 15

Ortalama Sıralama: 17

Finlandiya, Kuzey Avrupa’da yer almaktadır. 2023 GFP endeks puanı 0,8099’dur. Ülke, satın aldığı F/A-18’ler ve F35’ler sayesinde Avrupa’nın en gelişmiş ordularından birine sahip.

18. Çek Cumhuriyeti

Küresel Ateş Gücü Endeksi Sıralaması: 17

GSYİH Sıralaması: 16

Ortalama Sıralama: 16.5

Çek Cumhuriyeti Orta Avrupa’da yer almaktadır. Avrupa’nın en güçlü ordularından birine sahiptir ve büyük bir kısmı Česká Zbrojovka (CZ), Aero Vodochody ve Tatra gibi yerli savunma imalatçıları tarafından silahlandırılmıştır.

17. Romanya

Küresel Ateş Gücü Endeksi Sıralaması: 16

GSYİH Sıralaması: 17

Ortalama Sıralama: 16.5

2021 itibariyle 284 milyar dolarlık GSYİH büyüklüğüne sahip olan Romanya, aynı yıl bunun %2’sini savunmaya harcadı ve bu da onu askeri güç açısından Avrupa’nın en güçlü ülkelerinden biri haline getirdi.

16. Danimarka

Küresel Ateş Gücü Endeksi Sıralaması: 18

GSYİH Sıralaması: 14

Ortalama Sıralama: 16

Danimarka, Avrupa’nın en güçlü askeri altyapılarından birine sahip bir İskandinav ülkesidir. 2023’te küresel ateş gücü endeksi puanı 0,8011’dir. Ülkenin envanterinde 4 adet F-35 ve 33 adet F-16 olmak üzere 115 adet uçak bulunuyor. 

Danimarka, Danish Aerotech A/S gibi yerli savunma şirketlerine ve ayrıca Lockheed Martin Corporation ve General Electric Company gibi yabancı savunma şirketlerine ev sahipliği yapıyor. Ülke ordusunun, Zırhlı Personel Taşıyıcıları (APC’ler) için General Dynamics Corporation ile bir sözleşme geçmişi vardır.

15. Portekiz

Küresel Ateş Gücü Endeksi Sıralaması: 14

GSYİH Sıralaması: 18

Ortalama Sıralama: 16

Portekiz Güney Avrupa’da yer almaktadır. 2021’de savunma harcamaları, Portekiz’in 254 milyar dolarlık GSYİH’sının %2,2’sini oluşturdu. Amiral gemisi savaş uçağı, 28’i hizmette olan F-16 savaş şahinidir. Donanması iki trident sınıfı denizaltı, beş fırkateyn ve iki korvet işletiyor.

14. Yunanistan

Küresel Ateş Gücü Endeksi Sıralaması: 10

GSYİH Sıralaması: 19

Ortalama Sıralama: 14.5

Yunanistan ekonomik kötü yönetim nedeniyle mücadele ediyor, ancak ülkenin 2021 itibariyle hala 215 milyar dolarlık devasa bir GSYİH’si var. Yaklaşık 1.300 tankla Avrupa’nın en büyük zırh birimlerinden birine sahip. Yunan Donanması, 11 denizaltı ve 13 fırkateyn ile 63 filo birimine sahiptir.

13. Ukrayna

Küresel Ateş Gücü Endeksi Sıralaması: 6

GSYİH Sıralaması: 20

Ortalama Sıralama: 13

Ukrayna’nın 2023’te 0,2516 küresel ateş gücü endeksi puanı var. Ülke, devam eden savaşında gezegendeki en güçlü ordulardan birine karşı kendini tutuyor.

12. İsviçre

Küresel Ateş Gücü Endeksi Sıralaması: 15

GSYİH Sıralaması: 9

Ortalama Sıralama: 12

İsviçre ordusu söz konusu olduğunda, 174 uçaklık bir filo ile hava kuvvetleri en güçlü koludur. Bunların %31’i savaş uçaklarıdır ve en büyük savaş uçağı 25’i hizmette olan F/A-18C’dir. 2021’de 0,8 trilyon dolarlık GSYİH’sının %0,7’sini savunmaya harcadı.

11. Norveç

Küresel Ateş Gücü Endeksi Sıralaması: 11

GSYİH Sıralaması: 13

Ortalama Sıralama: 12

Norveç, askeri güç bakımından Avrupa’nın en güçlü ülkelerinden biridir. Şu anda 27 adet F-35 hayalet uçağı işletiyor ve daha fazlası gelecek. Ülkenin 2025 yılına kadar 52 F-35 filosuna sahip olması bekleniyor.

10. İsveç

Küresel Ateş Gücü Endeksi Sıralaması: 12

GSYİH Sıralaması: 11

Ortalama Sıralama: 11.5

İsveç, askeri güce göre Avrupa’nın en güçlü ülkeleri listesinde yer alan bir başka İskandinav ülkesidir. Donanması, beş denizaltı ve yedi korvet ile 35 filo birimi işletiyor. Hava kuvvetleri envanteri ise %47’si savaş uçağı olmak üzere 152 uçaktan oluşmaktadır.

9. Hollanda

Küresel Ateş Gücü Endeksi Sıralaması: 13

GSYİH Sıralaması: 7

Ortalama Sıralama: 10

Hollanda, 2021 GSYİH büyüklüğü 1 trilyon ABD doları ile Avrupa’nın en büyük yedinci ekonomisidir. Bu nedenle, 2021’de GSYİH’sının %1,4’ünü oluşturan savunma harcamaları ile ordusuna önemli ölçüde harcama yapıyor. Hollanda, 2020 Ulusal Siber Güç Endeksi’nde 24,2 puanla siber savaş yeteneklerinde ilk beşinci ülke.

8. Polonya

Küresel Ateş Gücü Endeksi Sıralaması: 7

GSYİH Sıralaması: 10

Ortalama Sıralama: 8.5

Polonya, askeri güç bakımından Avrupa’nın en güçlü ülkelerinden biridir. Ülkede %18,6’sı savaş uçağı olmak üzere 459 uçağa sahip. Tank envanteri 569 adettir. Denizde, ülke gücünü iki fırkateyn, iki korvet ve bir denizaltıyla yansıtıyor.

7. İspanya

Küresel Ateş Gücü Endeksi Sıralaması: 8

GSYİH Sıralaması: 6

Ortalama Sıralama: 7

İspanya, kıtadaki altıncı en büyük GSYİH ile Avrupa’da müthiş bir askeri güçtür. 2023 itibariyle küresel ateş gücü endeksi puanı 0,3556’dır. Birincil askeri varlıklar açısından, ülke 2023 itibariyle 11 fırkateyn, 140 savaş uçağı ve 327 tank birimi ve dört askeri uyduya sahiptir.

6. Türkiye

Küresel Ateş Gücü Endeksi Sıralaması: 5

GSYİH Sıralaması: 8

Ortalama Sıralama: 6.5

Türkiye, 0,2016 küresel ateş gücü endeksi puanı ile Avrupa’nın askeri açıdan en güçlü ülkelerinden biridir. Güçlü bir ordu sağlayan kıtadaki en büyük sekizinci ekonomidir. Türk donanmasında 16 fırkateyn, 12 denizaltı ve 9 korvet bulunuyor. 

Zırh envanteri, 2.229 tank biriminden oluşuyor. Türkiye, hava kuvvetlerinde 205’i savaş uçağı olmak üzere 1.000’den fazla uçakla gökyüzüne hakimdir. Avrupa Dış İlişkiler Konseyi’ne göre ordusunun yörüngede iki uydusu var. Ayrıca, dünyanın en iyisi olarak nitelendirilen Rus yapımı S-400 Triumf sistemini satın alarak hava savunmasını güçlendirmiştir.

5. Almanya

Küresel Ateş Gücü Endeksi Sıralaması: 9

GSYİH Sıralaması: 1

Ortalama Sıralama: 5

Almanya, 2021 itibariyle 4,26 trilyon dolarlık GSYİH büyüklüğü ile Avrupa’nın en zengin ülkesidir. Almanya, sahip olduğu zenginlikler ve savunma sanayisi sayesinde niteliksel anlamda dünyanın en gelişmiş ordularından birine ev sahipliği yapmaktadır. Sayı olarak birkaç grubun gerisinde kalıyor ama Ukrayna savaşının ardından yeniden silahlanmaya başladı.

Alman donanması 12 fırkateyn, 5 korvet ve 6 denizaltı işletmektedir. Hava kuvvetleri envanteri, 134’ü F-35’ler dahil olmak üzere savaş uçağı olan 601 uçaktan oluşuyor. Ordusu 266 tank ve 121 kundağı motorlu top kullanıyor. Ordu ayrıca toplamda yedi uydu ve 670 insansız hava aracı işletiyor.

4. İtalya

Küresel Ateş Gücü Endeksi Sıralaması: 4

GSYİH Sıralaması: 4

Ortalama Sıralama: 4

İtalya, Avrupa’nın en zorlu ordularından birine sahiptir. 2023 için küresel ateş gücü endeksi puanı, kıtadaki en iyilerden biri olan 0,1973 idi. Sayı olarak, İtalya’nın yörüngede sekiz askeri uydusu var. Donanması 13 fırkateyn ve 8 denizaltı işletmektedir. Hava kuvvetlerinin ise envanterinde 850 uçak bulunuyor.

3. Fransa

Küresel Ateş Gücü Endeksi Sıralaması: 3

GSYİH Sıralaması: 3

Ortalama Sıralama: 3

Fransa, askeri güç bakımından Avrupa’nın en güçlü ülkelerinden biridir. Ülke yaklaşık 300 nükleer silaha sahip. 

Donanması 11 fırkateyn ve 9 denizaltı işletmektedir. Hava gücüne gelince, Fransız ordusu 226 savaş uçağı, 591 insansız hava aracı, 438 helikopter ve 114 nakliye uçağı kullanıyor. Ordunun da yörüngede 10 uydusu var ve bu da Fransa’ya uzayda askeri üstünlük sağlıyor.

Fransa, dünya çapında bir uçak gemisi, üç helikopter gemisi ve on askeri üssü aracılığıyla gücünü evinden uzağa yansıtma yeteneğine sahip dünyadaki birkaç ülkeden biridir. Siber savaş açısından Fransa, 2020 Ulusal Siber Güç Endeksi’nde 23,4 puan alarak siber savaş yetenekleri açısından altıncı sırada yer alıyor.

Dassault Aviation SE başta olmak üzere en gelişmiş silah üretim şirketlerinden bazılarına ev sahipliği yapmaktadır.

2. Rusya

Küresel Ateş Gücü Endeksi Sıralaması: 1

GSYİH Sıralaması: 5

Ortalama Sıralama: 3

Rusya, yaklaşık 6.000 nükleer silahla dünyanın en önde gelen nükleer süper gücüdür. Genellikle ABD’nin ardından dünyanın en güçlü ikinci askeri gücü olarak kabul edilir.

Bununla birlikte, Ukrayna’da çok daha zayıf bir askeri düşmana karşı son kayıpları, askeri hüner efsanesini paramparça etti. Rusya hala sayılarla kazanıyor. 

Ancak birinci sırayı alamamasının üç önemli nedeni var; Güçlü ama uçak gemileri ve kara üslerinin sayısıyla güç projeksiyonu yeteneklerinde diğer birkaç Avrupa ülkesinin gerisinde kalıyor, ekonomisi listedeki diğer bazı ülkeler kadar güçlü değil ve askeri altyapısının çoğu hala modernizasyon sürecinde.

1. Birleşik Krallık – Askeri Güç Bakımından Avrupa’nın En Güçlü 25 Ülkesi

Küresel Ateş Gücü Endeksi Sıralaması: 2

GSYİH Sıralaması: 2

Ortalama Sıralama: 2

Birleşik Krallık, Avrupa’nın en güçlü askeri güçlerinden biridir. Askeri harcamaları, 2021’deki 3,1 trilyon dolarlık GSYİH’sının %2,2’sini oluşturdu. İki uçak gemisi ve dünya çapındaki 25 askeri üssü sayesinde dünya çapında güç projeksiyonu söz konusu olduğunda, Avrupa’nın en iyi ülkesi. Askeri üsler açısından ülke sadece ABD’nin gerisinde kalıyor.

Donanması, iki uçak gemisi dışında, stratejik deniz gemilerinden 12 fırkateyn, 6 muhrip ve 10 denizaltı işletmektedir. Hava kuvvetleri envanteri, 119’u savaş uçağı olmak üzere 663 uçaktan oluşmaktadır. Ayrıca ordusunda 227 tank ve 215 topçu silahı bulunuyor. Birleşik Krallık ordusunun 2023 itibariyle yörüngede altı uydusu var.

Ayrıca Birleşik Krallık, 35,6 puanla 2020 Ulusal Siber Güç Endeksi’nde en yüksek puanı alan üçüncü ülke oldu ve Birleşik Krallık’ın siber savaş alanında zorlu bir ülke olduğu gerçeğini doğruladı. Birleşik Krallık’taki en iyi savunma müteahhitlerinden bazıları BAE Systems, Rolls Royce ve Ultra Electronics gibi şirketleri içerir.

Askeri Güç Bakımından Avrupa’nın En Güçlü 25 Ülkesi 2023 Sıralaması-Kaynak: insidermonkey

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir