Asgari Ücret ve Vergilendirme Haberleri yazımızda asgari ücretin devletin katkısı ile sabit kalması ve düşmemesi, MTV oranının %25 yapılması ve sosyal medyanın dev şirketlerinden vergi alınması fikirlerini yazdık.
Asgari Ücret Sabit Kaldı
Asgari ücretin 900 TL’den 1400 TL’ye çıkartılması hükümetimizin en büyük seçim vaadi olarak verilmişti. Bu durum ülkemizde 5 milyon çalışanı ilgilendirmekteydi. İktidara geldikten sonra bu vaadini gerçekleştirdi. Asgari ücretin bir anda bu kadar artırılması özel şirketleri zor duruma düşürdü. Özellikle asgari ücretinin vergisinin fazla olması bir çok şirketi mağdur etti. Devlet vatandaşa söz verdiği için asgari ücreti 1400 TL yapmak durumundaydı. Fakat özel şirketleri zorlamamak için işçiye verilen ücretin vergisinde yardımcı olmaya karar verdi. Yine iki tarafta vergisini ödemektedir, fakat fazla olan vergi ücretini devlet karşılamaktadır. İşçinin cebine giren ücret daha fazla olacaktır.
Vergi diliminin artması ile yıl sonuna doğru asgari ücret alan kişilerin maaşının düşme ihtimali var. Hükümet söz verdiği ücreti vermek için yeni düzenlemeler yaptı. Vergi dilimlerinin farkını devlet kendisi karşılayarak asgari ücretin düşmesini engelleyecektir. Bu düzenleme ile işverene ekstra yük binmeyecek ve işçinin aldığı ücret sabit kalacaktır. Asgari ücretli sayısı, ülkemizdeki memur sayısından daha fazladır. Bu yüzden asgari ücretin miktarı, ülkenin en önemli konusu halindedir.
MTV Oranı
MTV vergisi %40 oranından %25 oranına düşürülmüştür. Maliye Bakanlığı yeni getirilen öneriyle 1300 cc altındaki araçlarda %15 MTV artışı getirilmektedir. 1300 cc üzerindeki araçlarda %25 oranında MTV artışı yapılacaktır. Ekonomicilerin ve halkın büyük tepki gösterdiği verginin düşürülmesi güzel bir sonuç olarak görülmektedir. Cumhurbaşkanının vetosu ile vergi artışının miktarı düşürülmüştür. Bir daha ki vergi düzenlemelerin Bakanlar Kurulunda daha iyi incelenmesi gerekir.
Sosyal Medyadan Vergi Alınması
Maliye Bakanı Naci Ağbal, yabancıların ülkemizde interent üzerinden faaliyet göstermesinden de vergi alınması konusunda girişim başlatacaklarını belirtti. Facebook, Twitter, Google gibi büyük intenet firmalarının vergi vermesi için düzenlemeler yapılacağı söylendi. Ülkemiz dışında Avrupa ülkeleri de bu tür sosyal medya ve arama motorlarından vergi alınması için düzenlemeler getirmeyi planlamaktadır. Bu şirketler girdiği ülkelerde büyük bir ticari gelir elde ederken, vergi vermiyor ve rahatça para kazanabiliyorlar. Özellikle Facebook’un ülkemizde çok sevilmesi ve şirketin bu nedenle yüksek gelir elde etmesi Maliye Bakanlığımızı harekete geçirmiştir. İleride vergisini ödemeyen teknoloji devlerinin kapatılması gündeme gelebilir. Vergi ödemeden rahatça ülkemizden para kazılmasının önüne geçilmesi gerekiyor. Kendi vatandaşımız vergi verirken, bizlerden kat ve kat gelir elde eden yabancı şirketlerde vergi ödemelidir.
Asgari Ücret ve Vergilendirme Haberleri.