Aromaterapi Baz Yağları yazımızda Aloe Vera Yağı, Kantaron Yağı, Üzüm Çekirdeği Yağı, Susam Yağı, Avokado Yağı, Arnika Yağı, Buğday Özü Yağı, Argan Yağı, İncir Çekirdeği Yağı ve Nar Çekirdeği Yağı hakkında bilgiler yazdık.
Aromaterapi Baz Yağları Hakkında Bilgiler
Aromaterapi baz yağları bitkilerin tohumlarından, çekirdeklerinden elde edilen yağlardır. Mümkünse soğuk presle, ısıl işlemden geçmeden yağları çıkartılmaktadır. Baz yağları kokusuz yağlardır. Tatlı badem yağı, kayısı çekirdeği yağı, ayçiçek yağı, üzüm çekirdeği yağı, nar çekirdeği yağı gibi. Soğuk pres olmasının nedeni ise yağların içinde bulunan oligo elementler, amino asitler, mineraller, vitaminler, enzimler ısıyla karşılaştıklarında çoğu ölmektedir. Bunun içinde ısıl işlemden geçmemiş tohum, çekirdekler bizim için çok daha faydalıdır. Her baz, yağın çekirdeğinden ya da tohumundan elde edilemiyor. Bazıları bitkinin kurutulmuş halinden, jelin, ekstresinin başka bir yağ içine aktarılmasından elde edilmektedir. Kantaron, aloe vera ve aynısefa çiçeği bunların arasında yer almaktadır.
Aloe Vera Yağı (Sarısabır)-Aromaterapi Baz Yağları
Baz yağlarındandır. Aloe vera bitkisini yardığınızda içinden yapışkan jel çıkacaktır. Bu jel vücut yaralarının hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlamaktadır. Aloe vera en çok yara ve yanık tedavisinde kullanılır. İçerisinde çok fazla mineral ve vitamin vardır. Aloe vera hem ağız yoluyla hem de cilde uygulanarak kullanılmaktadır. Cilt bakımı içinde çokça kullanılır. Bebeklerin pişiklerinde, saçların diplerindeki döküntülerin geçmesi için, kepekten kurtulmak için, sivilcelerden kurtulmak için, güneş yanıklarından korunmak için kullanılır. Aloe vera yağının elde edilmesinde aloe veranın içindeki etken madde yağın içerisine koyulmaktadır. Hazır aloe vera yağı aldığınızda markalar aloe vera özünü hangi yağın içine koyduklarını yazarlar. Aloe vera yağı cilt tamirinde çokça kullanılmaktadır. Normal ciltler, yaşlanma etkisinde olan ciltler, hasarlı ciltler, güneş hasarlı ciltler, genç ciltler, çok kırışıklanmaya meyilli ciltler, açık tenli ciltler kullanabilir.
Kantaron Yağı
Kantaronun doğada iki farklı türü vardır. Kırmızı kantaron, Ege civarında dağlardan toplanmaktadır. Hepimizin bildiği sarı kantaron yara ve yanık iyileştirici güce sahiptir. Sarı kantaron yağı da aloe vera yağı gibi özütü alınarak yağlara eklenerek kullanılır. Hazır sarı kantaron yağı aldığınızda markalar sarı kantaron özünü hangi yağın içine koyduklarını yazmaktadırlar. İçerisinde oligo elementler, amino asitler, mineraller, vitaminler, enzimler çokça bulunmaktadır. Sarı kantaron yağı yeni hücre oluşumunu tetiklediği için yara ve yanıkların tedavisinde etkilidir. Yaşlanma etkilerini giderme, ciltteki izlerin ve lekelerin giderilmesinde, cilt dokusunun sıkılaşmasında, cilt sarkmalarının giderilmesinde, güneş yağı hasarının onarılmasında, bebeklerde pişik tedavisinde, egzamada kullanılabilir.
Üzüm Çekirdeği Yağı
Antioksidan özelliği yüksek bir yağdır. Antioksidan, oksidasyonu engelleyen anlamına gelmektedir. Yani paslanmayı engeller. Oksijen paslanmaya neden olan bir moleküldür. Bu paslanmayı engellemek için antioksidan ürünler kullanmak gerekir. C vitamini alımı antioksidan sağlamaktadır. Üzüm çekirdeği yağı kuvvetli bir antioksidandır. İnce etkisi bulunmaktadır. Yüz çevresindeki ince çizgilerin giderilmesinde, boyun ve ellerdeki yaşlılık çizgilerin giderilmesinde kullanılır.
Susam Yağı
Susam yağını Hintliler çok kullanmaktadır. Susam yağı iyi bir masaj yağıdır. Kuru saçları olanlar, bacaklarında pullanma ve dökülme olanlar yağı kullanabilir.
Avokado Yağı
Avokado yağı koyu ve yeşil bir kıvamdadır. İçinde her türlü mineral bulunmaktadır. Yaşlanmakta olan ciltlerde etkisini çok iyi göstermektedir. 40 yaş üstü erkelerin ve kadınların ciltlerinde yaşlanma belirtileri varsa avokado yağını kullanmaları tavsiye edilmektedir. Kuru saçlar için önerilir.
Arnika Yağı
Arnika, ameliyatlardan sonra yara izlerinin giderilmesinde kullanılır. Genel olarak jel kıvamında eczanelerde satılmaktadır. Arnika Avrupa’da çok kullanılır. Morluk giderici etkisi vardır. Varis tedavisinde kullanılmaktadır. Yüzdeki ince kılcal damarların geçmesi için serum şeklinde kullanılır. Arnika çiçeği özütü çıkarıldıktan sonra yağ içerisine koyularak satılır.
Buğday Özü Yağı
Buğday özü, buğdayın ruşeyminden elde edilir. Çok besleyicidir ve ağız yoluyla da kullanabilirsiniz. Cilt onarımı için ve vücut sağlığı için kullanılır. Yara ve yanık tedavilerinde kullanılır. Cilt üzerine sürüldüğünde hızlı bir şekilde emilimi gerçekleşir. Bebeklerin pişiklerinde, doğum sonrası annede oluşan doğum yaralarının iyileşmesinde kullanılır. Bebe başı çatlaklarında kullanılır. Gül hastalığında kullanılır.
Argan Yağı
Argan bitkisi son yıllarda oldukça popüler hale geldi. Fas’ta bulunmaktadır. Argan yağı zor elde edildiği için pahalıdır. E vitamininden 150 kat fazla etkisi bulunmaktadır. Yeni hücre oluşumunu tetikleyici etkisi yüksektir. Kırışıklıkları giderici ve onarıcı etkisi vardır. Derin nemlendirici ve besleyici özelliğe sahiptir. Keratin özelliği vardır. Kaş, kirpik, saç ve tırnaklarda etkisi yüksektir.
İncir Çekirdeği Yağı-Aromaterapi Baz Yağları
İncir çekirdeği yağı inanılmaz vitamin ve mineral deposudur. Ağız yoluyla veya sürerek uygulayabilirsiniz.
Nar Çekirdeği Yağı-Aromaterapi Baz Yağları
Narın çok ciddi antioksidan etkileri bulunmaktadır. Narı toplum olarak çok sevmekteyiz. Vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor ve koruma sağlıyor. Nar çekirdeği yağı yara izlerinde ve aknelerde işe yaramaktadır. Çatlak tedavisinde erken dönemlerde kullanılabilir.
Aromaterapi Baz Yağları-Ayşe Tolga’nın videosundan yardım alınmıştır.