Aras Kargo’nun E-Ticaret ile Büyümesi yazımızda kargoculuk sektörünün e-ticaretin büyümesiyle birlikte hızlı büyümesini, Aras Kargo’nun Alibaba ile olan kargo ortaklığını ve kargonun gelişimini yazdık.
Kargoculuğun Büyümesinde E-Ticaretin Büyük Etkisi
Ülkemizde kargolar son 15 yılda hızlı bir büyüme gerçekleştirmiştir. Ticaretin özellikle e-ticaret gelişmesiyle birlikte kargolarda büyümüştür. Global ölçekte 4 yıl öncesi 600 milyon dolar olan e-ticaret hacmi, çok kısa sürede 1.6 trilyon dolarlık bir hacme ulaşmıştır. Toplam perakende sektöründeki payı da %10’lara çıkmıştır. Bu dönüşüm muhteşem bir yenilik olmuştur ve uzmanlara göre bu dönüşümün hızla süreci öngörülmektedir. Özellikle dronelarında taşımacılıkta devreye girmesiyle birlikte mobilden veya bilgisayardan sipariş ettiğiniz ürünler elinize çok hızlı bir şekilde ulaşacaktır. Ülkemizde toplam perakende satışın %3,5 oranı e-ticaretten gerçekleşmektedir. Ülkemizde bu kadar e-ticaretin gelişmesine rağmen dünyanın gerisinde kalması e-ticarette daha çok yolumuzun olduğunu göstermektedir. Kargocular da bu büyümeye ayak uydurarak yeni teknolojilere yatırım yapmakta ve gelişimlerini sürdürmektedir.
Aras Kargo’nun E-Ticaret Konusunda Alibaba İle Ortak Çalışması
Teknoloji sayesinde oturduğunuz yerden dünyanın diğer ucundan internet sayesinde istediğiniz ürünü sipariş edebiliyorsunuz. Eskiden en fazla bakkala gidip ihtiyacımıza yönelik alışveriş yapardık. Ticarette globalleşme ve ürünlere erişimin kolaylaşması kargoculuğunda dünya çapında çalışmasını sağladı. Kargo sektörü bu ulaşımı sağlamak için çok hızlı büyümüştür. Ülkemizin kargo firmalarından olan Aras Kargo’da bu bağlamda Çinli e-ticaret devi olan Alibaba ile anlaşarak, ülkemizden sipariş edilen ürünlerin kargolanmasında çalışmaya başlamıştır. Yurt dışından gelen ürünlerin PTT ile geldiği bilinmektedir fakat Aras kargo’da Alibaba’dan yapılan siparişlerde kargo teslimi yapmaktadır.
Aras Kargo Çalışan Sayısı
1979 yılında Celal Aras tarafından kurulan Aras Dağıtım ve Pazarlama şirketi, eriştiği dağıtım ağı gücüyle, bu gücün taşımacılıkta da kullanılması kararı almıştır. Bu nedenle 1989’da faaliyete geçen Aras Kargo’nun da temellerini oluşturmuştur. Aras kargo’nun 4000 tane aracı bulunmaktadır. 800 tane şubesi bulunmaktadır. Aras Kargo’da 12 bin kişi çalışmaktadır. Kargo sektörü ülkemizde 100 bin kişiye istihdam sağlamaktadır.
Kargoculukta dijital dönüşüme önem verilmektedir. Bazı işlerin robotlarla yapılması, ERP programlarına ve yazılım çözümlerine ağırlık verilmesi, elektrikli araçların kullanılmaya başlanması ve dronelarla taşımacılık yapılması teknolojinin yararlarındandır. Teknolojik gelişmeler kargoculuğun gelişiminde büyük önem taşımaktadır. İnsanların kargoculardan en büyük beklentisi siparişlerinin en hızlı ve sağlam şekilde kendilerini ulaştırılmasıdır. Bu yüzden teknolojinin kargoculuk sektöründe daha da iyi kullanılması gerekiyor.
Web site: www.araskargo.com.tr
Aras Kargo’nun E-Ticaret ile Büyümesi.