Çocuk GelişimiSağlık

Anne Sütü Alamayan Bebekler Nasıl Beslenmeli?

Anne Sütü Alamayan Bebekler Nasıl Beslenmeli? yazımızda sezaryen doğum ile doğan bebeklerin bağırsak florasının iyileştirilmesi gerektiğini, ek gıdalarda sebze ve meyve tüketilmesini ve çocukların obeziteye karşı beslenme şekillerini yazdık.

Anne Sütü Alamayan Bebekler İçin Çözüm

Bir bebek için iki önemli süreç vardır. Bebeğin normal yolla doğması ve anne sütüyle beslenmesidir. Bu iki durum idealdir. Normal doğumun, çocuğun gelecekteki bağışıklık sisteminin gelişmesinde son derece önemi vardır. Çünkü çocuk doğarken annesindeki probiyotikleri alarak doğmaktadır. Bebek doğum kanalından geçerken bunları almaktadır. Sezaryen ile doğan bir çocuğun sisteminde hiç flora yoktur. Flora daha sonradan oluşmaktadır. Anneler bebeklerine süt veremeyip çaresizce formula ile besliyorsa, yapacağı bir takım şeyler bulunmaktadır. Öncelikle çocuğuna sevgi göstermeli, kucaklamalı ve konuşmalıdır. Tamamlayıcı besinlerde ise mümkün olduğu kadar mevsimsel sebzeler ve meyveler devreye girmelidir. 2 yaşına kadar çocuklara sebze ve meyve mutlaka verilmelidir. Sebze ve meyveler bağırsak florasını toparlarlar. Özellikle sezaryen doğum olan bebeklerin buna ihtiyacı vardır. Süt veremeyen anneler ek gıdalarla bu eksikliği kapatabilir. Bağışıklık sistemini güçlendiren doğal bazı maddeleri devreye sokmak işe yaracaktır.

Annelerin Çocuklarını Doğru Emzirmesinin Önemi

Çocukluk Çağında Obezitenin Önüne Geçmek

Obezite yetişkinlerde olduğu kadar çocukların beslenmesinde de sorun olmaktadır. Çocuklara çok yağlı gıdalar vermemek gerekir. Doymuş yağlardan uzak durmak gerekir. Çocuğun alabileceği en sağlıklı yağ zeytinyağı ve çocuğun süt alerjisi yoksa tereyağıdır. Çocuklar büyüdüğü zaman porsiyonlarını çok büyük yapmamak önemlidir. Annelerin kafasındaki doyma miktarı ile çocuğun mide kapasitesi aynı olmayabilir. Çocuk ana öğünde yemiyorsa, aralarda yemek vermemek gerekir. Çocuğa yiyebildiği kadar yemek verilmeli ve ağzına yemekler tıkıştırılmamalıdır.

Çocuğun kilosu artsın diye şekerler, bisküviler ve çikolatalar verilmemelidir. Hazır gıdalardan olabildiğince uzak durmak önemlidir. Ambalajlı ve muamele görmüş gıdalardan uzak durulmalıdır. Çocuklar eğer çok iştahlıysa, yemekten önce su içirilebilir, çocuğun menüsünde olan makarna, pilav, börek ve tatlılar azaltılabilir. Çocuğun tabağında olan yiyecekler önem sırasına göre önce verilmelidir. Süt, peynir ve yumurta gibi proteini yüksek gıdalar önce verilerek tokluk kazandırılır.

Anne Sütü Alamayan Bebekler Nasıl Beslenmeli?-Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan’ın videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir