Anne Baba ve Bebek İlişkisi yazımızda yeni doğan bebeğin ihtiyacı olan ilgiyi nasıl alması gerektiğini, hareketli olan bebeğe kaşı nasıl davranılması gerektiğini ve babaların bebeğe yaklaşımını yazdık.
Anne ve Bebeğin Buluşması
Anne ile bebek arasındaki duygusal bağ bebek, anne karnında iken başlıyor. Annenin bir parçası olarak tüm hislerini paylaşıyor. Bebek doğduğu zaman anne kollarında güvende bir dünyaya merhaba diyor. Annesinin kalp atışını, kokusunu ve tüm duygularını bebek zamanla benimsiyor ve anne-bebek arasında müthiş bir ilişki başlıyor. Bebeğin bilinç altına giren birisinin onun ihtiyaçlarını karşılayacak olması, onda güven duygusunun gelişmesini sağlıyor. Göz teması, bebek ve anne arasındaki en güzel şeylerdendir. İlk birkaç ay bebeğin gözleri tam olarak yetişkin gibi göremez, fakat sonra normale dönerek etrafı incelemeye başlar. Anne-bebek ilişkisinde 2 yaşına kadar bebeğe söylenen sözün içeriğinden çok nasıl söylendiği bebeği etkilemektedir. Bebeğe nasıl bir sesle seslendiğiniz onu derinden etkileyecektir. Sizin ona yaşatmış olduğunuz duyguları sesin tonuna göre hissedebilir. Çocuk gelişiminin ne kadar zor bir süreç olduğunu anne ve baba bu zamanlarda anlamaya başlar.
Anne Baba ve Bebek İlişkisi-Bebeğin Ağlaması ve Her istediğinin Yapılması
Anne-bebek ilişkisinde 6 aydan sonra bebekte hızlı bir hareketlenme başlar. Her şeyi öğrenme isteği onu hep hareketli kılar. Annesini hiç rahat bırakmadığı bir döneme girmiştir. Evinizde bebeğiniz için güvenlik gerekçesiyle bazı değişiklikler yapmanız, bebeğin sağlığı için yararlı olacaktır. Bu şekilde bebeğin başına gelebilecek kazaları en aza indirmiş olursunuz. Bebeğinizin hareket etmesi onun beyin gelişimi için çok önemlidir. Ne kadar çok merak edip hareketli olursa o kadar çok beyni gelişir.
Bebeğiniz size bir şeyler yaptırmak için ağlıyorsa bunun sizi ele geçirmesine izin vermeyin. Bebeğinizin bir ihtiyacını gidereceğiniz zaman o ağlamadan önce giderin. Böylelikle ağlayarak size bir şey yaptırmasına izin vermemiş olursunuz. Ağlamak ile istediğini yaptırmak eşitlenmediği için her istediğini ağlayarak yaptırmayacaktır. Anne-bebek ilişkisi böylece bebeğin ağlamasına bağlı olarak gelişmez.
Babanın Bebekle Olan İlişkisi
Anneye göre babanın bebekle olan ilişkisi ve ilgisi daha azdır. Anne bebeği doğururken ilgi verme hormonları ortaya çıkar, fakat erkek de bu yoktur. Erkeğin ilgisi bebeğin üzerinde olması için bebekle daha fazla vakit geçirmesi ve ihtiyaçlarını gidermesi gerekir. Babanın bebeğin güvenebileceği kişilerden olması, hem bebeğin hemde babanın ilişkisine olumlu yansıyacaktır. Temelleri baştan atan baba, bu ilgiyi devam ettirerek ilerilere taşımalıdır. Sevgi ve ilgi bebeği babaya bağlayacaktır.
Anne Baba ve Bebek İlişkisi.