Haber

Anayasa Değişikliği Teklifi

Anayasa Değişikliği Teklifi yazımızda 2.tur oylaması, hangi maddelerin oylanıp kabul edildiği, halkın önüne hangi anayasa ile gelineceğini ve halkın referandumda evet veya hayır oy vermesinin neleri değiştirebileceğini yazdık.

Anayasa Değişikliği Teklifi Oylama

Anayasa Değişikliği Teklifleri

Anayasa değişik tekliflerinde bazı maddeler için önergeler verilerek anayasa teklifinden çıkarılması istenildi. Mecliste bir grup anayasa değişikliği maddesi öneriyor, diğer gruplar bu önergeyi beğenmeyip tekrar tekrar geriye yolluyor. Tartışmaya açık olan bu önergeler geriye yollanıp tekrar yapılması için gönderiliyor. Yapılan teklifin değiştirilmesi için geriye yollanmış oluyor. Anayasa değişikliği teklifi halka referanduma götürülüp hayır oyu fazla gelirse 1 yıl içerisinde tekrardan halka referandum yapılabilir. Tabi ki halkın çoğunluğu hayır kararını verdiyse burada yapılan anayasanın beğenilmediği ve değiştirilmesi gerektiği sonucu çıkarmanız gerekir. Maddelerde değişiklik yapılarak 1 yıl sonrasına tekrardan referandum yapılarak anayasa oylaması yapılabilir.

Anayasa Değişikliği-Anayasa Mahkemesi
Anayasa Mahkemesi

Anayasa Mahkemesine İptal Başvurusu

Şu anda ana muhalefet partisinin iptal davası açması gündemdedir. Bunu tüm maddeler onaylandıktan ve Cumhurbaşkanı onayından sonra 10 gün içinde gerçekleştirecekleri kesin gibi duruyor.Anayasa mahkemesine iptal başvurusu yaparak anayasa teklifinin iptali yönünde mahkeme açılması bekleniyor. Ana muhalefet partisi bu kabul edilen maddelerin tüm yasa maddelerinin geneline uymadığı gerekçesiyle iptal başvurusu yapacaktır. Buna da şekil denetimi yoluyla gidecektir. Bu iptal başvurusu referandum sürecini durduramaz. Madde bazında iptal edilirse bazı maddelerden yoksun olarak yeni anayasa referanduma gider. Yargısal denetime başvuru her zaman mümkün olmaktadır. Her zaman itiraz etme hakkımız vardır. Hukuksal kuralları iyi öğrenmemiz gerekir.

Anayasa Değişikliği-Yargı
Yargı

Yargı Organının Zayıflaması

Şu anki mecliste görüşülen maddeler tam anlamıyla halka izah edilmemiştir. Genel kuruldan geçtikten sonra halk oylamasına gelindiğinde tüm maddelerin açıklanması bekleniyor. Bunun açıklanması akademisyenlerin yardımıyla iyi bir şekilde olması gerekir. Halk neyi oylayacağını iyi bilmesi gerekir. Sonuçta bu anayasa uyacak olan milletin kendisidir. Bu anayasa ile hükumet dizaynına benzer bir yapı düzenlemesi yapılmıştır. Cumhurbaşkanına başkanlığa yakın haklar tanınmaktadır. Bunların hepsi teklif halindedir. Yasama organının etkisinin azaltıldığı görülmektedir. Yasama devletin kendini denetlemesi anlamına gelmektedir. Kralın tek başına yönetmesi gibi yasama kurulunun etkisinin azaltılması anlamına gelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir