Analistler, Petrol Fiyatlarının Daha Fazla OPEC+ İndirimi Olmadan Düşebileceğini Söylüyor

Analistler, Petrol Fiyatlarının Daha Fazla OPEC+ İndirimi Olmadan Düşebileceğini Söylüyor
Analistler, Petrol Fiyatlarının Daha Fazla OPEC+ İndirimi Olmadan Düşebileceğini Söylüyor
OPEC+‘ın Pazar günü toplandığında petrol üretimini günde 2 milyon varil (bpd) azaltma şeklindeki en son hedefine bağlı kalması bekleniyor, ancak bazı analistler grup daha fazla ilerlemezse ham petrol fiyatlarının düşebileceğine inanıyor.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya liderliğindeki müttefikleri, OPEC+ olarak bilinen bir grup, 4 Aralık’ta Viyana’da yapmayı planladığı yüz yüze toplantısını sanal toplantıya çevirdi. Politikasını değiştirmeden bırakdı.
Grup, Ekim ayı başlarında petrol üretim hedefini Kasım ayından 2023’ün sonuna kadar günde 2 milyon varil düşürmeyi kabul etti. İttifakın bazı üyeleri üzerindeki üretim kısıtlamaları göz önüne alındığında, grubun gerçekleştirmesi beklenen fiili kesinti 1 milyon ile 1,1 milyon varil/gün.
Reuters’e konuşan kaynaklar, OPEC+’nın şimdi yaklaşan Rusya petrol fiyatı üst sınırının piyasa üzerindeki etkisini değerlendirmek ve katı COVID-19’un gevşetildiği dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı Çin’deki petrol talebi görünümünün daha net bir resmini elde etmek istediğini söyledi. Benzeri görülmemiş gösterilerin ardından kısıtlamaların gelmesi bekleniyor.
Ancak bazı analistler bir sürprizi göz ardı etmiyorlar ve piyasadaki mevcut fazlalık nedeniyle OPEC+’ın toplantıda üretim hedeflerini daha fazla kısmazsa petrol fiyatında düşüş riskiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyarıda bulunuyorlar.
PVM Oil analisti Stephen Brennock, “Üretimde daha fazla kesinti göz ardı edilemez,” dedi. Fiyatların ne kadar düşebileceğini düşündüğünü söylemeden, “Bunu yapmamak, başka bir satış çılgınlığına yol açma riski taşıyor” dedi.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra varil başına 139 doları aşan 14 yılın en yüksek seviyesine ulaşan Brent ham petrol fiyatları, Perşembe günü varil başına 88 dolar civarında işlem görüyordu ve haftanın başlarında gördüğü varil başına 80 dolara yakın bir yılın düşük seviyelerinden mütevazı bir toparlanma sergiledi
Çin ekonomisinin COVID-19 kısıtlamalarını sıkıştırması ve Avrupa Birliği’nin Rus petrol fiyatlarının üst sınırını belirleyecek bir seviyede anlaşamaması, ING’deki analistlerin daha fazla arz kesintisinin “yöntemlendirilemeyeceği”nin bir nedeni olarak son zamanlardaki zayıflığa işaret etmesiyle piyasada baskı oluşturuyor.”
Energy Aspects danışmanlık şirketinin kurucu ortağı Amrita Sen, Bank Jefferies’e OPEC+’ın yönünü henüz değiştirmesini beklemediğini söyledi. Energy Aspects, arz ve talebi dengelemek için OPEC+’ın gelecek yılın ikinci çeyreğinden sonra piyasaya bazı varilleri iade etmesini bekliyor.
UBS analisti Giovanni Staunovo, Rusya’daki arz konusunda netlik olmaması OPEC+’nın mevcut kotalarını yenilemesine neden olabilirken, zayıf Çin talebi ve ABD’nin stratejik petrol rezervinden (SPR) yeni çıkış yapma potansiyelinin grubun daha fazla kısıntıya gitmesine neden olabileceğini söyledi.
Kaynak: reuters