Amerika Google‘a Neden Dava Açıyor?
Amerika Google’a Neden Dava Açıyor?
Bir federal yargıç, bu hafta Adalet Bakanlığı ve bir grup eyaletin, Google‘ın online arama hizmetleri üzerindeki tekel olma gücünü kötüye kullandığı yönündeki iddialarını dinlemeye başlayacak.
Google, çevrimiçi bilgi aramakla eş anlamlıdır ve reklamcılığı, bulut bilişimi ve çevrimiçi video devi YouTube’u kapsayan dev bir iş kurmak için son derece başarılı arama aracından yararlanmıştır.
Duruşmanın sonucunun Google’ın işinden çok daha geniş etkileri olacak. Onlarca yıllık Silikon Vadisi uygulamalarını mercek altına alarak, ABD’deki düzenleyicilerin Büyük Teknoloji’nin gücünü dizginleme çabalarında ne kadar başarılı olacaklarının bir göstergesi olacak.
Bu duruşma neyle ilgili?
Yargıç, Adalet Bakanlığı ve bir grup eyaletin iddia ettiği gibi Google’ın tekel olma gücünü kötüye kullanıp kullanmadığını değerlendirecek. Bu, 20 yıldan uzun bir süre önce Microsoft’a karşı başlatılan çığır açıcı davalardan bu yana bir teknoloji devine karşı açılan ilk tekel davası.
Bir veri analiz firması olan Similarweb‘e göre, o zamandan bu yana geçen on yıllar içinde Google, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki arama motoru pazarının %90’ını ve dünya çapında %91’ini elinde tuttu.
Neden fark eder?
Google bu davayı kaybederse, karar Google’ın teknoloji endüstrisindeki itibarını ve nüfuzunu azaltabilir; bu da Google’ın pazarda rekabet etme ve Silikon Vadisi’ndeki gücünü değiştirme biçimini sınırlayabilir.
Bu aynı zamanda Facebook ve Instagram’ın sahibi olan Meta, Google, Apple, Amazon, Microsoft gibi teknoloji devlerinin çevrimiçi yaşamlarımız üzerinde çok fazla etkiye sahip olduğunu söyleyen hükümetler için de bir test. Ülkenin antitröst yasaları ilk kez bir asırdan fazla süre önce yazıldı ve bu deneme, bunların hızla gelişen teknoloji endüstrisini dizginlemek için kullanılıp kullanılamayacağını gösterecek.
Google ne yapmakla suçlanıyor? – Amerika Google’a Neden Dava Açıyor?
Adalet Bakanlığı, merkezi Mountain View, California’da bulunan Google’ı, rakip arama motorlarını devre dışı bırakmak için telefon üreticileri ve internet tarayıcı şirketleriyle olan ortaklıklarını yasadışı bir şekilde kullanmakla suçladı.
Apple, Samsung ve Mozilla gibi şirketlerle yapılan anlaşmalar sayesinde Google, milyarlarca web kullanıcısının telefon, tablet ve kişisel bilgisayarlarında tarayıcı açtığında varsayılan arama motoru haline geldi. Hükümet, Google’ın ortaklara yaptığı milyarlarca dolarlık ödemelerin, Microsoft Bing ve DuckDuckGo gibi diğer arama motorlarının çevrimiçi arama pazarından anlamlı bir pay almasını engellediğini savundu.
Adalet Bakanlığı ayrıca Google’ın hizmetlerini Android yazılımını yasa dışı olarak kullanan cihazlara önceden yükleme uygulamasının, internet şirketinin tekelini korumasına yardımcı olduğunu iddia ediyor.
Google ne diyor?
Google, iş uygulamalarının yasal ve sıradan olduğunu ve Apple’ın Safari tarayıcısında veya Mozilla’nın Firefox’unda görünmek için para ödediğinde, anlaşmanın bir tahıl üreticisinin süpermarketlere kutularını göz hizasında stoklamaları için ödeme yapmasına benzediğini söylüyor.
Arama devi ayrıca çevrimiçi aramada çok sayıda başarılı rakibinin olduğunu defalarca savundu. Şirket, Amazon ve TikTok gibi şirketleri gelişen rakipler olarak gösteriyor. Google, genel amaçlı arama motorlarını çalıştırmasalar da, tüketicilerin Google’ı tamamen atlayan ürün veya içerik bulmak için gittikleri rakip yerler olduklarını savunuyor.
Google ayrıca hükümetin popülerliği nedeniyle şirketi hedef almak için kusurlu bir argüman kullandığını da söyledi. Şirket, en iyi arama motorunu yaptığı için başarılı olduğuna inanıyor. Tüketicilerin diğer arama motorlarını kullanma seçeneğine sahip olduğu öne sürülüyor, ancak en yararlı buldukları için Google’ı seçiyorlar.
Hükümetin davayı kazanması için neyi kanıtlaması gerekiyor?
Hükümet, davada Google’ın ekonominin söz konusu alanları üzerinde tekel gücüne sahip olduğunu göstermesi gerekiyor. Hükümet, yargıcı, arama motorunun ne olduğu konusunda nispeten katı bir görüşe sahip olması ve Google’ın, Amazon gibi e-ticaret sitelerinin ve TikTok veya Instagram gibi sosyal medya hizmetlerinin Google’ın arama motoruyla aynı pazarda olduğu yönündeki iddiasını reddetmesi konusunda ikna etmeye çalışacak. motor. Pazar ne kadar geniş olursa Google’ın tekel gücüne sahip olmadığını iddia etmesi o kadar kolay olur.
Hükümetin ayrıca Google’ın ticari anlaşmalarının, arama motorlarına cihaz üreticileriyle benzer anlaşmalar yapma veya yeni müşteriler kazanma şansını engelleyerek aralarındaki rekabeti anlamlı ölçüde azalttığını kanıtlaması gerekiyor. Adalet Bakanlığı aynı zamanda muhtemelen bu iş uygulamalarının tüketicilere doğrudan veya dolaylı olarak nasıl zarar verdiğini de açıklamak zorunda kalacak; bu, onlarca yıldır antitröst davalarını inceleyen hakimler için önemli bir engel teşkil ediyor.
Google yasayı ihlal etmekten sorumlu bulunursa ne olacak?
Duruşma iki bölümden oluşacak. İlk olarak, ABD Columbia Bölgesi Bölge Mahkemesinden Yargıç Amit P. Mehta, Google’ın yasayı ihlal edip etmediğini belirleyecek. Eğer öyleyse Mehta durumu düzeltmenin olası yollarını değerlendirecek.
Adalet Bakanlığı, davanın kazanılması durumunda mahkemeden Google’a ne gibi yaptırımlar uygulanmasını isteyeceğini henüz söylemedi.
Eski Adalet Bakanlığı yetkilisi Bill Baer, ”Ancak her şey mahkemenin Google’ın hatalı davrandığına ikna olmasıyla başlıyor” dedi.
Google’ın küresel ilişkilerden sorumlu başkanı Kent Walker, Apple ve Samsung da dahil olmak üzere dava edilmeyen diğer şirketleri iş uygulamalarını değiştirmeye zorlamadan uygun bir çözüm bulmanın zorluğunu vurguladı.
Adalet Bakanlığı’nın, diğer arama motorlarının tüketici cihazlarında daha fazla öne çıkmasını sağlamak için Google’ın özel dağıtım anlaşmaları imzalamasının yasaklanmasını istemesi mümkündür.
Duruşmayı çevreleyen daha geniş bağlam nedir?
Adalet Bakanlığı’nın Google’a karşı açtığı dava, teknoloji devinin, şirketi bilinen bir isim haline getiren hizmete rakip olan diğer arama motorlarını baltalamak için rekabete aykırı davranışlarda bulunup bulunmadığına odaklanıyor.
Microsoft’un, diğer web tarayıcılarının pazarda ilgi kazanmasını önlemek için ürünlerini bir araya getirmekle suçlanmasından bu yana geçen on yıllarda, teknoloji endüstrisi büyük ölçüde değişti.
Google internetteki en büyük reklamcılık şirketi olarak ortaya çıktı. Başarısının yanı sıra, dünyanın dört bir yanındaki düzenleyici kurumların incelemeleri yoğunlaşarak şirketin iş uygulamaları ve popüler ürünlerinin rekabetçi, politik ve sosyal sonuçları sorgulandı.
Avrupa Birliği, Google’ın gücünü dizginlemeye çalışan en agresif taraf oldu ve bu dava, ABD’nin şirkete karşı çıkacağı ilk dava olacak.
Amerika Google’a Neden Dava Açıyor?-Kaynak: nytimes