Akyaka Muğla Seyahati yazımızda Akyaka’nın genel özellikleri, önemli turistik yerleri, beldenin önemli özelliği ve Akyaka’da hangi yerlere gidilmesi gerektiğini yazdık.
Akyaka Muğla
Akyaka, Muğla’nın Ula ilçesine bağlı bir beldedir. Gökova Körfezi’nin doğu ucunda yer alan Akyaka, önemli bir turizm merkezi olarak isim yapmıştır. Turizm merkezi olmadan önce balıkçı köyü olarak bilinmekteydi. Akyaka beldesi kendine ait mimari evleri, azmak nehri ve köşe başlarında tarihi eserleriyle dikkat çeken tarihi beldeler arasında yer almaktadır. Akyaka doğal ve kültürel özelliklerini koruyarak sakin şehirler arasına katılmıştır. Akyaka’ya gelen kişilerin dikkatini ilk önce evlerin mimarisi çekmektedir. Akyaka’nın bu kadar bilinmesinde evleri belirleyici unsur olmuştur. Evlerde ahşap kullanılmıştır. Ağaç işçiliği evlerin her yerinde kullanılmıştır. Evlerin kapılarında çift taraf kullanılmıştır. Kuzulu kapı olarak tanımlanmaktadır. Evlerin etrafını genellikle çiçekler kaplamaktadır.
Sokakları da aynı şekilde huzur vericidir. Akyaka’ya bu mimari özelliği Ula doğumlu gazeteci ve şair Nail Çakırhan kazandırmıştır. Ula’nın geleneksel evlerine kendi yorumunu katarak Ağahan mimarlık ödülünü kazanması ile gözleri Akyaka’ya çekmiştir. Günümüzde Nail Çakırhan’ın evi Kültür ve Sanatevi olarak kullanılmaktadır.
Azmak Nehri
Azmak nehri buz gibi suyu, etrafında bulunan sazlıkları ve bu sazlıklar arasında bulunan canlı türleri ile Akyaka’nın simgeleri arasındadır. Azmak nehrinin bir çok yerinden kaynak suları çıkmaktadır. Eskiden yöre kadınları çamaşırlarını bu nehirde yıkarlardı. Kadın azmağı eski ismidir. Su oldukça berrak ve soğuktur. Her türlü avlanma bu nehirde yasaktır. Azmak nehri boyunca birçok restoran bulunmaktadır. Kazlar ve ördekler burada güzel bir görsellik oluşturmaktadır.
Azmak nehrinde yetişen su teresi köylüler tarafından toplanmaktadır. Su teresi ile salata ve zeytinyağlı yemek yapılmaktadır. Azmak nehrini boydan boya görmek için Akyaka’nın sahil kesiminde tekne turları düzenlenmektedir. Turkuaz mavisi suları sizi karşılayacaktır. Levrek, kefal ve yılan balığı bu nehirde yaşamaktadır. Akyaka eskiden daha az biliniyorken çok sessiz ve sakin bir yer iken, şimdilerde turistler Akyaka’yı ziyaret etmeyi çok seviyorlar ve kalabalıklık artmaya başladı.
Akyaka Plajı
Akyaka plajına giderek tertemiz suyun keyfini yaşayabilirsiniz. Su sporlarını rahatlıkla yapabilirsiniz. Rüzgarın bol olduğu fakat havanın normal olduğu Akyaka rüzgar ve su sporları için idealdir. Çınar koyu güzel bir plajdır.
Akyaka Muğla Tarihi Eserler
Osmanlı zamanında yağmur sularının biriktirilmesi amacıyla yağmur sarnıçları Akyaka’da yolun kenarlarında bulunmaktadır. Akyaka’da tapınak görünüşlü kaya mezarları da tarihi eserler olarak dikkat çekmektedir. Kaya mezarlarının kapıları özel olarak biçimlendirilmiş taş kapılarla kolaylıkla açılamayacak şekilde kapatılırmış. Kaya mezarları zengin insanların gösterişlerini göstermeleri için büyük ve ihtişamlı yapılırmış. Küçük olanların ise yoksullara ait olduğu düşünülmektedir. Akyaka’da tarihi okaliptüs ağaçları güzel bir görsel keyif oluşturmaktadır. Okaliptüs ağaçlarının oluşturduğu yoldan gitmeniz tavsiye edilmektedir. Gökova’yı Marmaris’e bağlayan eski yolda bulunmaktadır. Akçapınar köyüne kadar okaliptüs ağaçlı yol bulunmaktadır. Sedir adasına da gitmeniz tavsiye edilir.
Akyaka Muğla Seyahati.