Bilim ve Teknoloji

Akıllı Telefon Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Akıllı Telefon Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? yazımızda akıllı telefon bölümleri işlemci, bellek, ekran, kamera, batarya ve son teknoloji Çin telefonlarını yazdık.

Akıllı Telefon Alırken Dikkat Edilecekler-İşlemcinin Önemi

Telefonun beyni olan işlemcinin iyi seçilmesi akıllı telefonun performansını direkt etkilemektedir. Qualcomm‘un snapdragon işlemcili telefonunu aldığınızda yanında bir çok parçada gelmektedir. Telefon parçaları birlikte bir uyum sağlamaktadır. Diğer alternatif HiSilicon işlemcide yine aynı şekilde işlem görmektedir. Mediatek ve Exynos işelmcileri de aynı şekilde çalışmaktadır. Kablosuz bağlantı donanımı işlemciye göre telefona entegre edilmektedir. Kablosuz bağlantının bir telefon için ne kadar önemli olduğu bilinmektedir. Telefonun en pahalı kısmı bu nedenle işlemcisidir. İşlemcilerin çok fazla hız özelliği olduğu için bir bilene danışılması gerekir. İşlemcinin çekirdek sayısına ve hızına aldanmadan alacağınız telefonu kullanan kişilerden öğrenerek test edin.

Cep Telefonu Kullanımının Zararları

Belleğin Önemi

Telefonlarda işlemciden sonra performans açısından en önemli parça Ram‘dir. Ram, telefonda bir uygulama açtığınızda gereken tüm bilgiler Ram’lere taşınmaktadır. İşlemcide uygulamayı hızlı bir şekilde çalıştırmak için bilgiyi Ram’den alır. Geçici bellek olarak işlev görür. Ram’in kapasitesi ne kadar büyük olursa telefonun uygulamayı açması o kadar hızlı olur. Günümüz telefonlarında 4 Gb’lık bir Ram kapasitesi bir çok uygulamayı rahatlıkla çalıştırmaktadır. Uygulamalar arasında hızlı geçiş yapmanızı ve rahat bir telefon kullanımı sağlamaktadır.

Akıllı Telefon Alırken Dikkat

Akıllı Telefon Alırken Kamera Özelliğinin Önemi

Telefonlarda kamera kalitesi çok önemli bir tercih sebebidir. İnsanlar büyük makineler yerine akıllı telefonlarıyla rahatlıkla yüksek kalitelerde fotoğraf ve video çekebilmektedir. Günümüzde sosyal medyaya anlarını paylaşmak isteyen kişiler, telefonlarını kullanarak saniyeler içinde paylaşımda bulunmaktadır. Akıllı telefon alırken kamerasının kalitesine bakacak olanlar, kameranın lens değerinin “f” kısmının az olmasına dikkat etmeleri gerekir. F değeri ne kadar düşükse o kadar ışık kalitesi artar. Düşük ışıklı ortamlarda çekilen fotoğrafların kalitesi artar. F değerinin 2 ve aşağısında olması tercih edilebilir. Mega piksel değerinden sonra F değeri önem kazanmaktadır. Fotoğraf çekimlerinde ışığın geliş açısı çok önemlidir ve görüntünün iyi çıkması ışığın doğru alınmasıyla orantılıdır.

Samsung Galaxy Note 8

Akıllı Telefon Alırken Pil Ömrünün Dikkate Alınması Gerekir

Akıllı telefonlarda pil ömrünü bataryanın direkt kapasitesi belirlemektedir. 3000 mil amper veya 4000 mil amperlik bataryaların dayanma süresi de rakamlarına göre değişmektedir. Bataryanın büyüklüğüne göre şarjın dayanma süresi artacaktır. Günümüzün işlemci teknolojisi daha az enerji tüketmektedir. Bu az enerji tüketimi de telefonun daha uzun süre şarjsız dayanmasını sağlamaktadır. Ana kriter ise pil ne kadar büyükse telefon o kadar dayanmaktadır. Batarya seçimi telefonun ekran boyutuyla doğru orantılı seçilmek zorundadır. 5.5″lik ekran boyutuna sahip telefonlarda bataryanın en az 3000-3500 mah’lık değeri olması gerekir. 5.5″-6″ arası ekrana sahip telefonlarda 4000 mah ve üzerinde bataryalı telefon alınması pil ömrünü uzatacaktır.

Apple İphone

Gelecekte Akıllı Telefon Piyasası Nasıl Olacak?

Apple ve Samsung’un akıllı telefon çekişmesinde Çinli bir firmanın araya girmesi bekleniyor. Çoğu teknolojinin üretim yeri olan Çin, yatırımları sayesinde bir çok doğu pazarını elinde bulundurmaktadır. Yakın gelecekte ise Huawei, Meizu ve Xiaomi gibi akıllı telefonlar bu ikilinin arasına girebilir. Çinli telefon üreticilerin Amerikalı ve Koreli telefon üreticilerinden en büyük farkı onlara kıyasla telefonlarını daha ucuza piyasaya sürebilmeleridir. Bir iPhone telefonun fiyatı ile Çinli bir telefonun fiyatı arasında çok büyük farklar vardır. Telefon performansı da hızla kapanmaktadır. Çin’in her alanda yükselişi devam edecektir.

Ekran Yapısı

Akıllı telefonlarda Gorilla glass markasında ekran yapısı kullanılmaktadır. Kırılmaz ve çizilmez cam olarak tanımlanmaktadır. Fakat kalitesine göre kırılmazlığı ve çizilmezliği değişmektedir. Bu maddenin amacı ekranın zarar görmemesi ve sağlam kalmasıdır. Günümüzde her şeye dayanacak bir cam üretilememiştir. Ekran çizilmelerine karşı koruyucu ekran kullanmanız akıllı bir önlem olacaktır. Ekranın üzerine koyacağınız söz kırılmaz camlarda sıkıştırılmış koruyucu camlardır. Bu camlarda rahatlıkla kırılabilmektedir. Çizilen ekranın geriye dönüşü yoktur. Ekran tipleri Amoled, Led ve Ips olarak çeşitlendirilmiştir. Bu çeşitler ekranın yaydığı ışık şekline göre değişmektedir. Günümüz teknolojisi Amoled ekranları daha çok tercih etmektedir. Televizyonlarda da oled teknolojisi Çin’de kullanılmaya başlanmıştır.

Ses Teknolojisi

Ses her yerde olduğu gibi telefonlarda da olmazsa olmaz bir özelliktir. Stereo sesler telefonlara oldukça yakışmaktadır. Ses çalma özelliğinin yanında Hd şekilde ses kaydı yapabilen ses kayır cihazları da telefonların içerisinde bulunmaktadır. Video çekimi yaparken kişinin sesinin ve ortamın sesinin iyi çıkması da videonun kalitesi açısından önem taşır.

Telefonlarda Depolama Alanı

Telefondaki kaydetme yerini belli eder. Ne kadar çok veriyi saklayabileceğiniz telefonunuzun belleğinin kapasitesine bağlıdır. Dahili bellek ve harici bellek olarak ayrılmaktadır. Dahili belleklerin kapasitesi telefonun fiyatını oldukça değiştirmektedir. Akıllı telefon alırken sürekli olarak telefonunuzun deposunun dolduğu uyarısını almak istemiyorsanız, belleği yüksek bir telefon tercih etmelisiniz. Micro-sd kartlar ile telefonunuza ek olarak depolama alabilirsiniz. Bunlarında farklı modelleri ve boyutları olduğu için telefonunuzun desteklemesi gerekiyor. Akıllı telefon alırken tavsiye edilen en düşük depolama alanı 32 Gb olmalıdır. Sistem oldukça fazla depolama kullanmaktadır. Sürekli olarak kayıt edeceği için 8-16 Gb’lık yerler size yetmeyecektir. Sonradan ekleyeceğiniz kartta sesler, videolar, resimler kaydedilebilir fakat programlar kendi hafızasında kaydedilmektedir.

Her Telefonda Yazılım Güncellemesi Neden Yapılmaz?

Telefonların güncel olması telefonun markasına ve fiyat durumuna göre değişmektedir. Satılan telefonun 2 yıl boyunca güncel kalması telefon üreticisi için hedeftir. Daha sonra kişinin yeni telefon alması için güncelleme durdurulur ve kişi yeni telefon almaya zorlandırılır. Piyasa fiyatı düşük olan telefonlarda ise güncellemelerle pek uğraşılmaz çünkü yapacak oldukları yazılımlar şirketler için daha maliyetli olur bu nedenle yazılımı güncelleştirmeye uğraşmazlar.

Akıllı Telefon Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir