Ekonomi ve ParaYaşam

Aile Bütçesi Planlama

Aile Bütçesi Planlama yazımızda enflasyonun ciddi oranlarda yükselmesiyle insanların alım gücünün azalması, aile ekonomisi yapılırken yazılı planlamaya başvurulması, taksitli alışverişlerin maaşı eritmesi ve gelir giderin net olarak yazılmasının önemini yazdık.

Aile Bütçesi Planlama-Gelir ve Giderin Yazılması

Yüksek enflasyon nedeniyle insanların satın alma gücü ciddi oranda düşmüştür. Maaşlara zam gelmesi, enflasyonun artmasına paralel olarak yetmemektedir. Aileler zor durumlarda kalmamak için “Ayağını yorganına göre uzatmak” zorunda kalacaktır. Gelişmiş ülkelerde bazı zamanlarda aynı durumu yaşamaktadır. Ekstra borçlanmamak aile ekonomisi için çok önemlidir. Keyfi borçlanma aile ekonomisini derinden sarsacaktır. İnsanlar borçlanarak köle durumuna gelmektedir. Sürekli olarak borçların bağımlısı ve kölesi olarak yaşamak durumda kalır. Bu borçların ödenmesi içinde insanlar hiç hoşlanmadığı işlerde çalışarak borcunu kapatmaya çalışmaktadır. Mutsuz bir yaşam arkalarına yapışıp kalmaktadır.

Bu durumlara düşmemek için gelir ve giderlerin bir kağıda yazılması ve iyi bir şekilde bütçe planlaması yapılması gerekiyor. Tüm harcamaların bir yere yazılması, gelir ve gider dengesini sağlamada çok önemlidir. Neye harcama yapıldığı ve elde edilen gelirin ne kadar olduğu belgelenmelidir.

Vergi Yapılandırması-Hesap

Taksitli Alışverişler

Aile bütçesini sarsan en büyük harcama yöntemi taksitli alışverişlerdir. Hiç lüzum yokken taksitli ödeme seçeneği bol olan bir ürünü aldıktan sonra birkaç tane daha almak, harcamaları ciddi oranda artırmaktadır. Nasılsa banka hesabındaki maaş borçlara gidiyor diye, hesap yapılmaz ise borçların tutarı, kazanılan maaşı rahatlıkla geçebilmektedir. Aylık ödemeler geldiğinde ise maaşın çok üstünde bir borç olduğu göze çarpıyor. İnsanlarda yok yere para ödeme stresine giriyorlar.

Asgari Ücret

Aile Bütçesi Hazırlarken Net Gelir ve Gider Yazılmalıdır

Aile bütçesini planlarken ilk önce net gelirin ne kadar olduğu yazılmalıdır. Gelecekte ne kadar artabileceği tahmin edilmelidir. Gelirin artışını gerçekçi bir bakış ile yapmanız gerekiyor. Yoksa yine yanılgıya düşersiniz. Gerçekçi yapılan bütçe planlaması mutlaka çalışacaktır. Daha sonra giderler yazılır. Sabit harcamalar eksiksiz yazılır ve harici harcamalarda tahmini planlanarak belgelenir. Asgari ücretli bir çalışanın nasıl bir aile planlaması yaparak geçinebileceğini bizde bilmiyoruz. 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 5 bin liranın üzerindedir. Anne ve baba asgari ücretten çalışsa dahi yoksulluk sınırına gelemiyor. 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı ise 1500 liranın üzerindedir. Tüm harcamaların bu planlamaya göre yapılması ve sizi harcamaya teşvik eden şeylerden uzak durmanız gerekmektedir.

Aile Bütçesi Planlama.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir