Kişisel GelişimYaşam

Affetmek

Affetmek yazımızda affetmenin güzelliğini, anne ve baba rızasını kazanmayı ve insanların arkasından konuşmanın kötülüğünü yazdık.

Affetmek ve Anne Baba Rızası

Affetmek kimi zaman bizler için çok zor olur. Bize yapılan hatalar ve kötülükler neticesinde affetme erdemini gösteremeyebiliriz. Allah (c.c) bizi affediyor iken biz neden diğerlerini affedemiyoruz. Dünya hayatında insanoğlunun korku ile ümit arasında yaşaması gerekir. Ne kesin cennete gideceğim nede kesin cehenneme gideceğim dememelidir. İki duygu arasında yaşayarak her zaman temkinli olması gerekir. Can, mal, nesil ve dinimizi muhafaza etmeliyiz. Bunlara kastı olanları affetmek gibi bir durum söz konusu olamaz. Müslüman insan yalan söyleyemez ve hainlik yapamaz. Peygamber efendimiz (s.a.v)’in buyurduğu gibi bu iki kötü davranış Müslümanlarda bulunmaz. Boğazınızdan haram lokma da geçirmeyin. Her şeyin helal olanını arayın. Ahiret zamanında anne ve babanız sizden razı değilse ve sizleri affetmez ise Allah’ta sizi affetmeyecektir. Anne ve babanıza iyilikler edin ve onları kırıcı şeylerden uzak durun. Onları kırıcı şeyler yaparsanız ve sizi affetmeyecekleri duruma getirirseniz ahiret de durumunuz hiç iyi olmaz.

Ölmeden Önce Evlatlarınıza Mal

Kuranı-kerimde de geçen ayetler de;

“Vaktiyle biz, İsrailoğullarından: Yalnızca Allah’a kulluk edeceksiniz, ana-babaya, yakın akrabaya, yetimlere, yoksullara iyilik edeceksiniz diye söz almış ve “İnsanlara güzel söz söyleyin, namazı kılın, zekâtı verin” diye de emretmiştik. Sonunda azınız müstesna, yüz çevirerek dönüp gittiniz.” Bakara, 2/83.

“Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi, ana-babanıza da iyi davranmanızı kesin bir şekilde emretti. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa, kendilerine “of!” bile deme; onları azarlama; ikisine de güzel söz söyle.”İsra, 17/23. buyrulmuştur. Anne ve babanız sizden razı değilse yapmış olduğunuz ibadetler Allah (c.c) katında makbul değildir.

Arkasından Konuşma ve Af Dileme

Müslüman kardeşinizin arkasından konuşmayın. Konuştuğunuzda kul hakkı almış olursunuz ve o arkadaşınız size hakkını helal edene kadar tüm sevaplarınız ona gider. Tüm yapmış olduğunuz hayırlar böylece yavaştan diğer kullara aktarılır, ta ki hiçbir kulun hakkı sizde kalmayana kadar. Tevbe etmenizde sizi kurtaramaz, ondan af dilemeniz ve helallik almanız gerekir. Sizde bulunan makam, mevki, mertebe ve güç; sizi başkaları hakkında konuşma hakkı sahibi yapmaz. Bize kötülük yapanları affetmeliyiz. Affetme büyüklüğünü göstermeliyiz ve eğer hakkımız var ise ahiret de hakkımızı almalıyız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir