Adil Kullanım Kotası 2019’da Kalkıyor Kullanıcıları Neler Bekliyor?

Wifi Mesh

Adil Kullanım Kotası 2019’da Kalkıyor Kullanıcıları Neler Bekliyor? yazımızda yeni yılla birlikte internet hızını düşüren adil kullanım kotasının kalkmasını ve kullanıcıların neler yapması gerektiğini yazdık.

Adil Kullanım Kotası 2019’da Kalkıyor-Limitli ya da Limitsiz İnternet Seçimi

Adil kullanım noktası ya da adil kullanım kotası olarak bilinen, internet kullanıcıların belirli bir sınıra ulaştıktan sonra internet hızının yavaşlatılması için uygulanmaktaydı. 2012 yılından beri tüm internet kullanıcılarının hızını kesen bu uygulama, 2019 Ocak itibariyle yürürlükten kaldırılacak. Türkiye’de bulunan 10 milyondan fazla sabit internet abonesi için artık adil kullanım kotası interneti yavaşlatamayacak. Kullanıcılar için artık bir hız kotası olmayacak. Bu uygulama ile tüketicilerin yanılmaları engellenecek ve sınırsız internet ve haberleşme sağlanacak. Kişi şu zamana kadar sınırsız internet hizmeti aldığı zaman belirli bir kullanımdan sonra internet hızı yavaşlıyordu ve sınırsız internet hizmeti alamıyordu. 2019 yılı itibariyle kota kalktığı zaman tüketicilere 2 seçenek sunulacak. Limitli ya da limitsiz internet. Limitsiz internet seçecek olanlar daha yüksek ücret ödeyecek. İnternet hizmeti veren şirketler artık ne tür hizmet verecekse tam olarak adını koyacak, bu şekilde internet kullanıcısı da ne aldığını bilecek.

Video Oyunlarının Çıkışı-Ethernet

1 Ocak 2019’da İnternet Tüketicilerini Neler Bekliyor?

  • Adil kullanım noktasının kalkması tüm internet abonelerini etkileyecek
  • Aboneler gerçek anlamda sınırsız internet kullanabilecek
  • AKN’nin kaldırılması için aboneler dilekçe vermeyecek
  • Sözleşme sonuna kadar sınırsız ve adil kullanım kotasız internet kullanılabilecek
  • Sözleşme bittiği zaman kullanıcıya limitli veya limitsiz internet hizmet seçeneği sunulacak
  • Yeni tarife seçecek AKN’siz tarifeler seçecek
  • Tüketici haksız bir hizmet ödemesiyle karşılaşmayacak

Tüketiciler Nelere Dikkat Etmeli?

Tüketiciler öncelikle internet sözleşmesi bitiş tarihine dikkat etmelidir. Sözleşme bitiş tarihinden 1 ay önce internet servis sağlayıcısı müşterisine haber verecektir. Yeni tarifeler kotalı veya kotasız olacaktır. Kota sınırına ulaşıldığında abonelerin ilave paket alması gerekiyor. Aylık limit aşıldığında GB başına ek ücretlendirme yapılabilecek. Paket ücretlerini şirketler arası rekabet belirleyecek. Denetimi ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu yapacak. İnsanlar gereksiz yere internetini kullanamayacak ve limiti ne kadarsa o kadar internet kullanabilecek. Paket aşımlarında ilave ücretler insanları zorlayacaktır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir